Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

Tekst 17

 

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Adepti

 

17

 

Tesla - um koji je video budućnost

Autor: M. Prelević

Izvor: Novosti

10.07.2010

 

Od Bele kuće, preko Filadelfije, sve do Holivuda, Amerika je od petka 9. jula, do nedelje 11. jula bila u znaku Nikole Tesle. Na 154. godišnjicu rođenja srpskog genija - Tesla je svet, koji će toliko promeniti, ugledao 10. jula 1856. u ličkom selu Smiljanu, kraj Gospića - u SAD su organizovane konferencije, izložbe, predavanja, a ton svemu dao je predsednik Barak Obama.

On je na predavanju studentima Američkog univerziteta u Vašingtonu pozvao naciju, ali i ceo svet, da slave ime i delo velikog naučnika.

Teslu je Obama svrstao u ljude koji su pomogli da se izgradi Amerika, zajedno sa Ajnštajnom, Enrdjuem Karnegijem i suosnivačem “Gugla” Sergejem Brinom. A baš Brin i njegov “kolega” Leri Pejdž su jedni od najvećih poštovalaca našeg pronalazača, po kojem su nazvali i kompaniju za proizvodnju električnih automobila, “Tesla motors”...

- Izjava predsednika Baraka Obame je došla u najlepšem trenutku, kada mi u Filadelfiji tri dana, od 9. do 11. jula slavimo rođendan Nikole Tesle - kaže nam Nikola Lončar, rođeni Zemunac i čelnik Fondacije “Nikola Tesla” u SAD. - Održana je velika parada u centru grada, zatim Međunarodna konferencija, posvećena “čistoj energiji”, kojoj su prisustvovati pronalazači iz cele zemlje. A postavljena je i izložba o Tesli, koja je stigla iz Beograda.

Gradonačelnik Filadelfije je odlučio da se proslava rođendana Nikole Tesle održi i u gradskoj biblioteci, centralnom holu gradske kuće i na ulicama grada u kojem se nalazi srpska fondacija.

Genije iz Smiljana, koji je uneo revoluciju svojim otkrićima na polju elektromagnetizma, električne energije, ali i radija i rendgena, tek poslednjih godina u Americi dobija mesto koje mu pripada. Njegovu slavu pronose čuveni naučnici, profesori, ali i “obični” ljudi, kompjuterske igre i holivudski hitovi. Tesli se sada, s pravom, pripisuje i da je “video” mobilne telefone, bežični Internet...

“Volstrit džurnal” je primetio da je tek mlađa generacija naučnika Teslu stavila stepenik iznad ljutog rivala Tomasa Edisona, zbog kojeg je Srbin odbio i Nobelovu nagradu.

A Nikola je zaista bio daleko ispred svog vremena. Za sebe je govorio da nije izumitelj, već da samo otkriva stvari koje su u prirodi, oko nas. Iz njegovih beležaka vidi se da je izučavao rendgen i laser, godinu pre nego što su zvanično otkriveni. Predlagao je prenos elektriciteta kroz više slojeve atmosfere.

Novi film koji će se baviti Teslom (posle ostvarenja “Prestiž”, u kojem ga je glumio Dejvid Bouvi), “Diznijev” “Učenik čarobnjaka”, pojaviće se 14. jula, a glavni glumac Nikolas Kejdž otkrio je u jednom intervjuu da je celu ekipu pokretala magija Nikole Tesle.

- Film smo završili prošle godine, baš na Teslin rođendan, a njegova premijera će biti tek koji dan posle - objašnjava “oskarovac”. - Saznao sam i da sam rođen istog datuma kada je Tesla preminuo, pa sam, možda i zato, otišao u hotel “Njujorker”, da prespavam u sobi u kojoj ga je snašla smrt, ne bih li prizvao njegov duh... Tesla je bio čudo.

BELEŠKE

Za razliku od Edisona, koji je iza sebe ostavio 1.093 patenta, Tesla je umro sa mnoštvom nedovršenih radova. Na stranu sve ono što je izgorelo u njujorškoj laboratoriji...

- Njegove beleške ostale su nedovršene, pa ih svako može tumačiti onako kako želi - zaključuje profesor Čarlston sa Univerziteta u Virdžiniji.

 

 

Povezani tekstovi:

Nikola Tesla - Čovek van vremena

 

Pronalazač koji je izumeo točak modernog doba

Anegdote iz mladosti

Nikola Tesla i sunarodnici

Tesla i prijatelji

Rat struja

San jednog genija

Tesla kao merna jedinica

Najznačajniji izumi

Istraživanje na polju struja visokih frekvencija

Druga industrijska revolucija

Poslednji dani

Kako je Teslina zaostavština stigla u Beograd

Nikola Tesla - Psihološki portret

Nepoznati rukopis Nikole Tesle

Knjige - Teslina zaostavština i knjige o Tesli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 27-01-2013 05:29