Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

Tekst 7

 

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Zanimljivosti

 

7

 

Misterija "Pionira 10"

Izvor: NOVOSTI

Autor: M. Č. P.

17.09.2010


Svemirska sonda potpala pod uticaj dosad nepoznate sile. Brzina letelice smanjiće se za šest milja na sat.

Svemirska sonda „Pionir 10“, prva koja je uspela da prođe kroz pojas asteroida i da 1973. godine izbliza osmotri i snimi planetu Jupiter, možda je potpala pod uticaj nepoznate sile prirode, zbog koje bi moglo da dođe do promene postojećih zakona fizike.

Istraživači iz Kalifornijske korporacije za vazdušni prostor kažu da letelicu - koja je 1988. zauvek napustila Sunčev sistem - neka nepoznata sila gotovo neprimetno usporava. Kao da je vuče unazad ka Suncu.

Ovaj efekat se ne smanjuje iako „Pionir 10“, baš kao i „blizanac“ i naslednik „Pionir 11“, putuju sve dublje u svemir.
Dr Filip Lejng, član tima koji prati letelicu, objašnjava da jedino prisustvo dosad nepoznate sile prirode može da objasni „bizarno ponašanje“ legendarne sonde.

- Nijedna postojeća teorija ne može da nam kaže zašto se brzina „Pionira 10“ i „Pionira 11“, koja sada iznosi 27.000 milja na sat, svakog veka smanjuje za tačno šest milja na sat. Nije u pitanju gravitacija ili efekti solarne radijacije, jer bi se onda ta sila smanjivala, a u stvari je konstantna - navodi Lejng za britanski „Telegraf“. - Nije reč ni o kvaru na sondi, a nelogično bi bilo i da ih privlači neko drugo sunce.

Iako ova slabašna sila - ma kakvo bilo njeno poreklo - ne zvuči kao preozbiljna pojava, naučnici se spremaju za novu revoluciju. Dr Dankan Stil, astronom sa Univerziteta Salford, kaže da će, ako se utvrdi da je sila zaista „nešto novo“, efekti na „kosmičkoj skali“ biti ogromni.

- Ta sila mogla bi da promeni broj kometa koje će u narednim milionima godina ići ka Zemlji, i koje bi mogle da imaju posledice po život na našoj planeti - navodi Stil. - Uz to, ona pokazuje da možda o gravitaciji ne znamo onoliko koliko smo mislili.

„Pionir 10“ lansiran je 2. marta 1972. iz centra NASA „Kejp Kanaveral“. Već sledeće godine poslao je najbolje i najdetaljnije fotografije Jupitera i Saturna.

 

VANZEMALjCI

 

„PIONIR 10“ spreman je i za kontakt sa vanzemaljskim životom. Ukoliko na svom putovanju do udaljenih zvezda - do prve će stići za nekoliko hiljada godina - naiđe na vanzemaljce, oni će na njemu naći „kosmičku poruku u boci“: pozlaćenu aluminijumsku ploču sa figurama čoveka i žene i „mapom“ porekla čovečanstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 01:22