Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

Tekst 5

 

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Zanimljivosti

 

5

 

Polarna svetlost viđena i u Srbiji

Izvor: Beta

05.08.2010

 

Početkom avgusta stanovnici širom sveta gledali su u noćnim satima polarnu svetlost.

Uzrok su dve manje oluje na Suncu koje su bljesnule u nedelju 1. avgusta, šaljući hiljade tona sunčeve plazme pravo ka Zemlji.

Naučnici kažu da je stanovništvo američkih država od Mejna do Mičigena i dalje ka severu moglo videti neobičnu noćnu svetlost u severnom delu neba.

Geografska širina Mejna je 44 stepena severne širine, a Mičigena 43 stepena. Geografska širina Srbije je takođe između 44. i 43. stepena.

Obično se polarna svetlost aurora borealis vidi samo u krajevima blizu Severnog pola, a izgleda kao brzo promenljivi snopovi crvene i zelene boje preko neba. Međutim, oluje na Suncu ih mogu poslati i južnije.

Američki centar za prognozu vremena u svemiru u Boulderu, Kolorado, saopštio je da je plazma stigla do Zemlje večeras  u sredu 4. avgusta, pred zoru. Manje oluje na Suncu, kakve su bile 1.9., nisu veća pretnja satelitima i elektro-mreži. Sunce je do nedavno bilo u fazi sa malo oluja.

 

Polarna svetlost viđena i u Srbiji

 

Polarna svetlost, izazvana manjim olujama na Suncu, mogla se videti i u Srbiji, izjavio je stručnjak Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Aleksandar Otašević.

Otašević je agenciji Beta rekao da je polarna svetlost poslednji put bila viđena iz Srbije pre 10 godina i dodao da se ona može uočiti isključivo iz prirode i neosvetljenih naselja.

"Polarna svetlost je vrlo tanana u smislu intenziteta, tako da je osvetljeno beogradsko nebo i svetlo bilo kojih drugih gradova potpuno ubija. Ako hoćete da uživate u tom fenomenu, ipak se morate skloniti od naseljenih mesta na neko mračnije mesto", rekao je Otašević.

Otašević je rekao da videti polarnu svetlost u Srbiji nije uobičajna stvar kao što je to u polarnim regionima, ali je ipak moguće.

On je objasnio da polarnu svetlost izazivaju naelektrisane čestice koje sa Suncem neprekidno stižu do Zemljine atmosfere.

"Te čestice u sudarima sa molekulima vazduha u Zemljinoj atmosferi izbijaju elektrone iz molekula vazduha. Kad se ti elektroni vrate u svoje molekule, kao da prelaze sa nivoa više energije na nivo niže energije. Dakle, sada imaju neki višak energije koji pri tom prelasku emituju u vidu svetlosti. To je ta svetlost koju mi vidimo kao polarnu svetlost", rekao je Otašević.

Prema njegovim rečima, ta svetlost se vidi uglavnom u polarnim regionima, odnosno oko Zemljinih magnetnih polova, a ne oko geografskih polova.

"Ali, pošto su magnetni polovi vrlo blizu geografskih, svega 11 stepeni, onda se to povezuje za polarne regione u geografskom smislu", naveo je Otašević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 01:22