Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

Tekst 4

 

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Zanimljivosti

 

4

 

Buđenje uspavanih džinova

Izvor: NOVOSTI

Autor: V. MATEVSKI

04.07.2010

 

I u Srbiji postoje brojni oblici vulkanskog reljefa, ali za razliku od nekih država nema bojazni od erupcija vulkana.

Vulkanolozi širom sveta pažljivo osluškuju kako diše zemljina kora. Erupcije vulkana na Islandu, Ekvadoru i Gvatemali nagoveštavaju buđenje uspavanih džinova širom planete od kojih pojedini spavaju više hiljada godina. I na tlu Srbije postoje brojni oblici vulkanskog reljefa, ali nema bojazni od buđenja vulkana u Srbiji.

- Na nekim mestima je u dalekoj prošlosti došlo do nadimanja gustih masa kisele lave i obrazovanja takozavnih nekova, o čemu svedoče Ostrvica na Rudniku, Trijeska kod Gornjeg Milanovca, Borački krš ili Zvečan. Uspavanih vulkana, međutim, nema - objašnjava geomorfolog Vladimir Dragićević.
On dodaje da je erupcija islandskog vulkana, pošto je proteklih mesec dana zagorčavala život milionima putnika u avio saobraćaju, možda tek početak vulkanskih aktivnosti koje će narednih nekoliko decenija otežati život u Evropi.

- Naučnici su rekonstruisali vremenski redosled 205 erupcija na Islandu u proteklih 1.100 godina i zaključili da se one događaju u vremenski pravilnim ciklusima - desetine godina mirovanja, a onda decenije aktivnosti. Osim vulkana Ejafjalajokula, još najmanje tri velika islandska vulkana uskoro bi mogla da postanu aktivna - Grimsvotn, Hekla i Askja - kaže sagovornik Novosti.

Vulkanolog sa Univerziteta Edinburg Tor Tordarson nedavno je izjavio da se učestalost erupcija islandskih vulkana povećava i smanjuje u ciklusima koji traju oko 140 godina. Tri vulkana koja bi mogla postati aktivna veći su od vulkana Ejafjalajokule i svi su imali erupcije sa katastrofalnim posledicama.

RUDNIK KAO KRAKATAU

- I teritorija Srbije je u dalekoj prošlosti bila poprište razornih vulkanskih erupcija, posle kojih su se uzdizali eruptivni stubovi nalik na pečurke koje se formiraju pri nuklearnim eksplozijama - kaže Dragićević.

To su bile česte pojave u za vreme tercijara a pojedine eruptivne faze na Radan-planini ili na Rudniku, po svojoj snazi nisu zaostajale za najjačim vulkanskim erupcijama koje je istorija zabeležila. Pomenimo serupciju vulkana na Krakatau 1883, onu u Dolini deset hiljada dimova 1912...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 01:22