Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

Tekst 2

 

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Psihologija

 

2

 

26.06.2010

Ubice libida

Izvor: PRESS

 

Postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na smanjenje seksualne želje. Nedostatak sna, alkohol, stres i depresija samo su neki od njih.

Da li vi i/ili vaš partner gubite interes za seks? Niz psiholoških, ali i fizičkih faktora mogu negativno da utiču na libido. Ovo je spisak nekih od najvećih neprijatelja zdravog seksualnog nagona.

Stres

Postoje osobe koje uspevaju da obave mnogo stvari dok su pod stresom. Ali, osećati se seksi pod stresom nije jedna od njih. Poslovni stres, finansijske boljke, briga za bolesnog člana porodice i drugi stresori mogu da smanje libido. Kako biste držali svoj nivo stresa pod kontrolom, možete da naučite metode nošenja sa stresnim situacijama, poput meditacije, ili da potražite savet stručnjaka.

Problemi u vezi

Nerešeni problemi u vezi jedan su od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Emocionalna bliskost jako je važna za seksualnu želju, posebno kod žena. Svađe, slaba komunikacija, nedostatak poverenja i druge prepreke potpunoj intimnosti, mogu da rezultiraju smanjenim libidom.

Alkohol

Piće ili dva može da vas oraspoloži i pripremi teren, ali alkohol nije uvek i najbolji pokretač seksa. Naime, poznato je kako alkohol opušta i uklanja kočnice, ali može i da otupi vaš seksualni nagon. Takođe, ne smatraju svi opijenost vinom privlačnom karakteristikom partnera. Sve što je rečeno za alkohol, takođe važi i za opojne droge. Ako već volite da se opustite uz dobro vino, potrudite se da ne popijete previše.

Premalo sna

Ako osećate nedostatak seksualne želje, možda je reč o preranom ustajanju, ili kasnom odlasku na spavanje. Možda patite od nesanice, ili imate neki drugi problem sa spavanjem. Šta god da ometa vaš dobar noćni odmor, takođe utiče i na libido. Premalo sna prouzrokuje umor, a umor potkopava seksualnu želju.

Roditeljstvo

Roditeljstvo samo po sebi neće „ubiti" svaku želju za seksom. Ali, ponekad je teško biti intiman i pronaći vreme za seks kada deca „vrebaju" iz svakog ugla. Zato probajte da osigurate vreme samo za vas i partnera, a za decu neka se privremeno pobrinu najbliži ili dadilja.

Slika o sebi

Teško je da se osećate privlačnim, ako patite od nedostatka samopouzdanja zbog neatraktivnog izgleda, bilo to realno stanje stvari ili ne. Na primer, mnoge žene misle da su debele, pa ne vole da ih iko drugi gleda, što svakako nije dobra polazna tačka za zdrav seksualni život. Ako vaš partner ima sličnih problema, uverite ga da vam je privlačan, a da su slike koje ima sam o sebi potpuno pogrešne. Takođe, vežbanje, kome se mnogi priklone da bi se učvrstili i izgledali bolje, ne samo da jača samopouzdanje, već i pozitivno utiče na libido.

Depresija

Iako mnogi antidepresivi mogu da smanje seksualni nagon, isto tako deluje i depresija. Ukratko, šta god da uradite, pogrešno radite. Ali, ako ste primetili smanjenje libida, možda je reč o znacima depresije. Klinička depresija, iako ozbiljno stanje, može da se izleči.

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 01:47