Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

Tekst 2

 

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ogledalo

 

2

 

Paganizam obuzeo vojnike u Britaniji

Izvor: TREĆE OKO

17.06.2010

 

Smatra se da hrišćanstvo pre mnogo vekova definitivno pobedilo paganska verovanja – ali, sudeći po situaciji u engleskoj vojsci pagani se ponovo vraćaju na istorijsku scenu.

U borbi, oni su u stanju da neviđenom žestinom napadnu neprijatelja. Mi kada neki pripadnici Britanskih oružanih snaga skinu uniforme, pridružiće se svojim istomišljenicima koji bacaju čini, spravljaju magijske napitke i učestvuju u mističnim ponoćnim ritualima.

Oko 100 britanskih vojnih lica - a neki od njih su pripadnici specijalnih jedinica koje se bore protiv terorizma - sebe smatra paganima. Brojke pokazuju da se još 30 izjasnilo kao vešci / veštice. Britansko Ministarstvo odbrane je ove intrigantne detalje o religijskim uverenjima pešadinaca, mornara i vazduhoplovaca, prikupilo na osnovu Zakona o slobodi informacija, "paganizam, koji je usmeren na A obožavanje prirode, njene vitalnosti i duhovnosti, bio je ukorenjen u tradicionalnim religijama drevne Britanije! Za pagane je Stounhendž posebno mesto hodočašća. Oni obožavaju podjednako i boginje i bogove i veruju da postoje duhovi prirode i druga magična stvorenja. Paganski vernici učestvuju u proslavama godišnjih doba. Te proslave se često organizuju u šumama ili pećinama, na vrhovima visokih brda ili na morskoj obali gde meditiraju, pevaju, sviraju, igraju i recituju poeziju. Pagani veruju da bacanje čini pomaže ljudima u svakodnevnom životu. Ova religija koja obuhvata šamane, posvećene ekologe i pagane, poslednjih godina je stekla ogromnu popularnost u Britaniji i veliki broj pristalica.

Prošle godine je organizovana i paganska policija, kako bi se regulisao sve veći broj ljudi koji sebe proglašavaju glasnogovornicima vike - religije prirode. Prema podacima Ministarstva odbrane, 30 muškaraca i žena koji nose uniforme britanske vojske deklarisali su se kao sledbenici vike. Vika podrazumeva religijsko čaranje i druidizam. Oba ova aspekta su izdanci klasičnog paganizma.

Šezdesetoro vojnika sebe smatra spiritualistima, poklonicima vere koja tvrdi da se preko medijuma može stupiti u kontakt sa duhovima preminulih osoba. Pedesetoro su se deklarisali kao rastafarijanci. Rasta potiče sa Jamajke i predstavlja način života koji obuhvata obožavanje Hajla Selasija, bivšeg kralja Etiopije. Poznatija je po svojim vezama sa rege muzikom, a najslavniji rastafarijanac je bio Bob Marli. Ostali su poklonici zoroastrizma i religija koje potiču iz stare Persije. Velika većina britanskih vojnika sebe smatra ili hrišćanima ili ljudima bez religije, Zakonom o jednakosti iz 2006. godine, oficirima oružanih snaga je zabranjena diskriminacija vojnika na osnovu religijskih uverenja. Ipak, zakon je jedno a stvarnost drugo. Fil Rajder iz britanske Mreže druida, tvrdi da u vojsci ima više pagana nego što to pokazuju brojke Ministarstva odbrane, „Druidi i sledbenici vike nemaju običaj da javno ističu svoja uverenja, jer se boje diskriminacije. Njihova vera se u nekim oblastima smatra čudnom."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 03:33