Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 23

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

23

 

Počinje mini ledeno doba?

Izvor: NOVOSTI

Foto: Reuters

19.06.2011

 

Rezultati tri odvojene studije naučnika ukazuju da je pred nama, vrlo verovatno, razdoblje najmanje Sunčeve aktivnosti, ravno onome iz 1645.godine, kada je trajalo punih 70 godina i možda rezultiralo "malim ledenim dobom".

Naime, neobična solarna očitavanja, uključujući bleđenje Sunčevih pega i slabljenje magnetske aktivnosti u blizini polova, mogla bi biti pokazatelj smanjenje aktivnosti Sunca u nadolazećim godinama.

Rezultati tek objavljene tri odvojene studije ukazuju da, iako se trenutni ciklus Sunčevih pega bliži solarnom maksimumu, Sunce ulazi u mirnije razdoblje - uz uvelike umanjenu ili čak zaustavljenu aktivnost u sledećih jedanaest godina ciklusa Sunčevih pega.

 

VELIKO OTKRIĆE

 

Naučnici iz Američkog društva astronoma su objavili "veliko otkriće" o 11-godišnjem ciklusu Sunčevih pega. Sunčeve pege tamnije su boje jer su ta područja značajno hladnija od ostatka Sunčeve površine. Iako iz naše perspektive izgledaju sićušno, ove tajanstvene strukture su ogromne - čak do 50 hiljada kilometara u promeru, ili široke poput npr. Neptuna. Vek trajanja im je od nekoliko dana do nekoliko nedelja, posle čega se rasipaju.

"Ovo je neverovatno i potpuno neočekivano. Činjenica da tri potpuno različite studije ukazuju na isti zaključak snažan je pokazatelj da se ciklus Sunčevih pega bliži hibernaciji", rekao je Frank Hill, pomoćni direktor na National Solar Observatory's Solar Synoptic Network.

Sunčeve pege su privremene "zakrpe" na površini Sunca uzrokovane intenzivnom magnetskom aktivnošću. Te strukture povremeno eruptiraju u energetske solarne oluje koje u svemir izbacuju nabijene čestice. Astronomi proučavaju ove tajanstvene pege jer njihov broj i učestalost služe kao indikator Sunčeve aktivnosti.

Sunčevom ciklusu obično treba oko 5,5 godina da se iz tačke solarnog minimuna, kad na površini ima tek nekoliko Sunčevih pega, pomakne prema solarnom maksimumu tokom kojeg je aktivnost pega povećana. U suštini, neki naučnici smatraju da sledi razdoblje najmanje Sunčeve aktivnosti još od 70-godišnjeg perioda, između 1645. do 1715., i tzv. Maunderovog minimuma, kad Sunce gotovo uopšte nije imalo pega, što je možda rezultiralo malim ledenim dobom.

Inače, Sunce se nedavno probudilo iz dužeg mirnog razdoblja. U nekoliko poslednjih meseci, emitovalo je par izuzetno jakih solarnih baklji i tako ka Zemlji izbacilo ogromne količine solarne plazme. Reč je o pojavi koja se naziva koronarna erupcija (CME).

U bliskoj budućnosti takve erupcije, pretpostavlja se, postaće sve učestalije i snažnije. Naučnici predviđaju da će solarna aktivnost biti na svom vrhuncu 2013. ili 2014. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:01