Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 17

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

17

 

Otkrivena prva egzoplaneta u Mlečnom putu

Izvor: TANJUG

19.11.2010

 

Evropski tim astronoma otkrio je pomoću teleskopa postavljenog u Čileu prvu egzoplanetu u našem Mlečnom putu, prenosi BBC. U prošlosti su naučnici otkrili na stotine ovakvih planeta van našeg sistema, a ovo je, kažu, prvi put da je jedna takva pronađena i u našoj galaksiji.

Naime, astronomi pretpostavljaju da je ova ekstrasolarna planeta nekada pripadala patuljastoj galaksiji koju je Mlečni put "proždrao" pre oko šest do devet milijardi godina u procesu koji oni nazivaju "intergalaktičkim kanibalizmom".

Novootkrivena planeta, 1,25 puta veća od našeg Jupitera, kruži oko umiruće zvezde HIP 13044 na oko 2.000 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, a da bi je obišla potrebno joj je samo 16,2 dana.

"Ovo otkriće je veoma važno za nas", rekao je Rajner Klement sa Maks Plankovog Instituta za astronomiju, i jedan od uključenih u istraživanje.

Novo otkriće može nam dati i uvid u to kako će izgledati poslednji dani našeg sunčevog sistema, tvrde ovi astronomi.

"Iskoristivši sve zalihe hidrogena iz svog jezgra, HIP 13044 je prerasla u crvenog džina koji je šireći se, možda, pojeo neke manje planete poput naše Zemlje. Očekujemo da će i naše Sunce za nekih pet milijardi godina postati jedan takav džin, što ovo otkriće čini još intrigantnijim", rekao je vođa istraživanja, dr DŽoni Setijavan sa Maks Plank Institutat za astronomiju.

 

Astronomi otkrili više od 20 planeta nalik našoj Zemlji

 

Svemir vrvi od planeta na kojima je moguć život. Naučnici koji su proučavali zvezde slične Suncu došli su do saznanja da bi gotovo svaka četvrta od njih u svojoj orbiti mnogla imati male, stenovite planete nalik Zemlji.

U mnogim od tih svetova uslovi su takvi da nije previše vruće ni previše hladno, pa postojanje vode, a samim tim i života, nije isključeno. Takvih planeta bi, prema istraživanju, moglo biti na desetine milijardi samo u našoj galaksiji.

Naučnici su do ovih saznanja došli nakon petogodišnjeg proučavanja 166 zvezda sličnih Suncu, udaljenih od Zemlje 80 svetlosnih godina (750 biliona kilometara). Planete van našeg solarnog sistema nije bilo moguće ispitivati jer su predaleko da bi se videle na teleskopu, tvrde istraživači.

Moguće je da će tokom sledeće decenije pomoću moćnijih teleskopa i novih metoda biti otkriveni novi svetovi nalik Zemlji.
"Ti rezultati će promeniti uvreženo mišljenje o tome kako nastaju planete", rekao je Džefri Marsi, jedan od vodećih svetskih lovaca na planete.

Astronomi su prošlog meseca otkrili da postoji jedna planeta koja, od svih dosad otkrivenih, ima najviše sličnosti sa Zemljom. Ona je stenovita, tri puta veća od Zemlje i udaljena od nas 20 svetlosnih godina. Čini se da ima atmosferu i gravitaciju sličnu Zemljinoj a postojanje vode na njenoj površini je moguće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:03