Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 13

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

13

 

Popis morskog života, 250.000 novih vrsta

Izvor: Tanjug

12.10.2010


Naučnici su izračunali da u vodi živi oko milijardu različitih vrsta mikroorganizama što predstavlja od 50 do 90 odsto čitave biološke mase okeana.

Sve to ima težinu jednaku masi 240 milijardi slonova, kazali su oni.

Važno otkriće okeanologa koja su nađena na dnu Pacifika blizu Latinske Amerike su ogromna polja mikroorganizama, za koje se mislilo da su davno izumrli.

Do njih ne dopire sunčeva svetlost, oni se hrane sulfidima koji se nalaze u okeanskoj vodi. Senzacija je to što su ti mikrobi žive dišući azot. Ti oblici živih organizama su postojali na Zemlji još pre tri miliona godina, i imaju najstariji oblik DNK.

U registar morskih bića je uneto 250.000 novih vrsta. Najprošireniji oblik života su ljuskari - čine skoro petinu svih vrsta.

Iza njih su mekušci, ima ih 17 odsto. Ribe zauzimaju 12 odsto. Po deset odsto otpada na jednoćelijske mikroorganizme i alge sa ostalim biljkama.

Međutim, i posle deset godina istraživanja podvodnog života naučnici priznaju da je sve do sada nemoguće sastaviti tačan registar i tvrde da uz svaku poznatu vrstu mogu se dodati još najmanje tri nepoznate.

Površina je šestostruko veća od kopna, zato je razumljivo da imamo predstavu samo o jednom postotku, ako ne i manje, čitavog morskog dna, a da ne govorimo o debljini sloja vode, i zato se može reći da i dalje vrlo malo znamo o okeanu, naveli su naučnici.

Na “Popisu morskog života”, projektu vrednom 650 miliona dolara, čiji rezultati su predstavljeni prošle nedelje, 2.700 naučnika iz 80 zemalja radilo je deset godina. Istraživane su oblasti od najhladnijih voda do toplih laguna, živa bića od najmanjih mikroba do najvećih morskih sisara. Pogled je “bačen” deset kilometara u dubinu Marijanskog rova, jugoistočno od obale Japana.

 

 

Istraživači su, između ostalog, pronašli do sada nepoznatu “jeti krabu” prekrivenu dlakom, svetleću ribu u neprozirnim dubinama, vrstu škampi za koju se verovalo da je izumrla u doba Jure, sedam metara dugačku lignju...

- Popis je uvećao poznati svet. Život nas je zaprepastio gdegod smo pogledali. U dubokom moru pronašli smo bogate zajednice, uprkos ekstremnim uslovima - rekla je potpredsednica Upravnog odbora ove mamutske studije Mirjam Sibue.

Sakupljene su i informacije o 16.764 vrste riba do sada opisane, ali je saopštena i procena da još oko 5.000 tek treba da bude otkriveno!

Broj vrsta koje bi trebalo opisati razlikuje se od regije do regije: u vodama Evrope, procenjuje se da ih je oko 10 odsto, u dubljim vodama Mediterana ih je, međutim, 75 odsto, a u morima oko Australije - 80 odsto.

Pre ovog poduhvata, nedostajao je čak i jednostavan spisak poznatih morskih vrsta - informacije su bile “razbacane” po svetu i nisu sve bile lako dostupne. “Popis morskog života” je sve, samo ne završen..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:04