Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 10

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

10

 

Smrt naručila evolucija

Izvor: NOVOSTI

Autor: V. N.

21.08.2010

 

Može li da se zaustavi starenje: ruski akademik Vladimir Skulačev (Na slici) tvrdi da će čovek budućnosti živeti 800 godina.

"Ljudi ne umiru zato što moraju, već zbog toga što je tako odredila evolucija". Ovako uprošćeno izgleda teorija poznatog ruskog biohemičara akademika Vladimira Skulačeva, koji je lider u istraživanjima o dužini ljudskog života, kao i onome šta na nju utiče. On smelo najavljuje da će zahvaljujući njegovim istraživanjima, čovečanstvo stići do "eliksira", koji će omogućiti homosapiensu budućnosti život dug 800 godina!

- Ako nas je evolucija "naučila" da treba napraviti mesto za nove, snažnije i zdravije organizme, ako se zaista radi o programu, a ne o nužnosti, onda je "taj program moguće razbiti" - uveren je Skulačev, koji intenzivno traga za lekom dugovečnosti.

U naučnom svetu ovaj ruski akademik poznat je po otkriću antioksidansa SkLj, poznatijem kao Skulačevljev jon. Napravljen je upravo sa zadatkom da uspori starenje tako što smanjuje oštećenje ćelija i to - vrlo uspešno! Otuda i njegova hrabrost da poruči kako starost nije prirodna posledica trošenja organizma, već evolucijski program, koji je zapisan u ljudski genom. U našem genomu, inače, ima nekoliko zapisanih "evolucijskih programa".

- Starenje je sasvim nepotrebno i zato taj program moram da promenim - kaže Skulačev.
Da bi dokazao ovu teoriju, ruski akademik proučava životinjski svet i traži dokaze koji potvrđuju da smrt nije nužnost. Najinteresantniji su mu životinjski primerci, koji u određenoj etapi života sami odlučuju da "izvrše samoubistvo". To se, primerice, odnosi na najveće sisare planete - kitove.

- Interesantne su i životinje, koje posle isteka svog životnog veka, iako im je organizam i dalje u naponu snage, umiru pod misterioznim okolnostima - kaže naučnik.

Rus nije jedini zaokupljen pitanjem produžetka trajanja čovekovog života. On, je, međutim, među onim srećnicima čije istraživanje pomažu zvanične institucije. Najpre je Skulačevljev rad finansirao ruski oligarh, prebogati Oleg Deripaska, dok danas o finansijskoj nezavisnosti istraživanja brine državna korporacija "Rosano" kao i investiciona grupa "Rostok".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:04