Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 8

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

8

 

Univerzum može da postoji unutar svake crne rupe

Izvor: BLIC

Autor: M. Milikšić

30.07.2010

 

Skriveni univerzum može da postoji unutar svake crne rupe, tvrdi poljski naučnik Nikodem Poplavski sa Univerziteta Indijana u Blumingtonu.

Koristeći se adaptacijom generalne teorije relativnosti Poplavski je analizirao teoretski pokret čestica koje ulaze u crnu rupu.

On je zaključio da je moguće da čitav novi univerzum postoji unutar svake crne rupe, što bi moglo da se odnosi i na naš.

"Možda su ogromne crne rupe u centru Mlečnog puta i drugih galaksija mostovi za različite univerzume", izjavio je Poplavski za "Nju sajentist".

Objašnjavajući svoju teoriju, on je istakao da je koristio ECKS (Ajnštajn-Kartan-Kibl-Skjama) teoriju gravitacije da izračuna angularni momenat čestica u crnoj rupi. Tako je izračunao torziju, odnosno uvrtanje vremena i prostora, za koje se smatra da odbija gravitaciju.

Poplavski kaže da, umesto što materija dostiže beskonačnu gustinu u crnoj rupi, takvozvane singularnosti u Ajnštajnovoj teoriji relativnosti, ponašanje prostora i vremena više liči na oprugu sabijenu materijom koja stalno odskače i širi se.

Naučnik objašnjava da je ovaj "efekat odbijanja" uzrokovan uvrtanjem prostora i vremena koje ima odbojnu silu nasuprot ogromnoj snazi gravitacije crne rupe.
Poplavski takođe tvrdi da ovaj efekat odbijanja može da bude ono što je dovelo do našeg širućeg univerzuma kojeg danas posmatramo, kao i da bi to moglo da objasni zašto je naš univerzum ravan, homogen i izotropan, bez potrebe za kosmičkim "naduvavanjem".

Teško je reći kako bi se mogla ispitati tačnost njegove teorije - snaga gravitacije crnih rupa je tolika da ništa ne može da im pobegne, pa trenutno ne može ni biti informacija o tome šta se događa unutar njih, ukazuje "Telegraf".

Međutim, Poplavski kaže da, ukoliko živimo u crnoj rupi koja se okreće, to okretanje bi promenilo prostor i vreme unutar nje, što znači da bi univerzum imao određeni pravac, što je nešto što bi mogli da izmerimo.

Takav određeni pravac mogao bi da bude povezan sa uočenom neravnotežom materije i antimaterije u univerzumu i mogao bi da objasni oscilaciju neutrona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:04