Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

 2013

Tekst 18

 

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Magica

 

18

 

Besmrtnici

U potrazi za večnim životom

Autor: Vuk Jeredić

Izvor: Vodič za život

08.01.2013

 

Još od drevnih vremena čovek ima potrebu za večnim životom. Brojne su magijske i religijske prakse koje su se, svaka na svoj način, bavile ovim pitanjem. A da li je neko zaista pronašao ključ, eliksir besmrtnosti? Da li je sumerska priča o Gilgamešu samo epski prikaz vladara Uruka ili je zaista veran dokaz o postojanju besmrtnika Utnapištima?

Gilgameš i Unapištim

Sada već davne 1986. godine pojavio se film Gorštak (Highlander). Film govori o besmrtniku Konoru MekLaudu (Connor MacLeod), Škotu koji živi od sredine 16. veka sve do danas, o besmrtnicima među nama i njihovoj borbi za "nagradu". Na kraju može ostati samo jedan. Besmrtnik se može ubiti samo dekaptacijom (odrubljivanje glave). Jasno je da je ovo prikaz drevnog rituala drakonskog kulta kojim se preuzima životna snaga i iskustvo ubijenog. Sama "nagrada" prikazana je kao postizanje apsolutnog jedinstva i interakcije između "jednog" osvajača nagrade i planete Zemlje i svih živih bića. To je, na neki način, postizanje stanja prvobitnih prvosveštenika i prvosveštenica drakonskih kultova, koji su mogli da kontrolišu energiju planete Zemlje i da vrše uspostavljanje energetskog balansa između svih živih bića.

 

Drakon (Crni Zmaj) simbol večnog života i drevnih drakonskih kultova

 

Film je rađen po priči Gregorija Vajdena (Gregory Widen). Ne postoji bilo kakav trag koji bi nam ukazao da se možda radi o nekoj tradicionalnoj škotskoj legendi, pa ipak, postojao je čovek koji je za sebe tvrdio da je besmrtnik. Njegovo ime je Semjuel Lidel MekGregor Meters (Samuel Liddell MacGregor Mathers).

MekGregor Meters

MekGregor je bio jedan od najvećih okultista svoga doba, visoko rangiran mason, rozenkrojcer i jedan od osnivača magijskog reda Zlatne Zore u koji je uveo još jednog poznatog okultistu Alistera Kroulija (Aleister Crowley). ZanimIjivo je da su ovom redu pripadali Brem Stoker (Bram Stoker) tvorac Drakule, Vilijam Batler Jejts (William Butler Yeats), Ema Kalve (Emma Calve) operska diva i prijateljica opata Sonijera i drugih francuskih ezoterika, a i naš malo poznati okultist Dimitrije Mitrinović, inače tvorac ideje o ujedinjenju evropskih naroda čiji su principi utkani u Povelju današnje Evropske Unije.

Čak i u okviru same strukture reda Zlatne Zore može se uvideti značajna etnička komponenta. Naime, vidimo da je najveći broj pripadnika Zlatne Zore pripadao onim etnikumima koji u mnogome vode svoje poreklo od drevnih Skito-Sarmata. To su Škoti, Irci, a ima i Oksitanaca i Južnih Slovena.

Ali vratimo se Metersu. Zašto je dodao sebi škotsko prezime MekGregor? Meters je bio poliglota. Između ostalog govorio je koptski i gelski. Često se oblačio u staroegipatske odežde. Jednom prilikom je izjavio da je on niko drugi do Džejms IV (James IV) škotski kralj, gorštak koji nikad nije umro.

Džejms IV

Džejms IV dolazi na tron Škotske 1488. godine, nakon pobune čiji uzroci nisu sasvim jasni. Uglavnom, pobunjenici su ubili Džejmsa III i na tron postavili njegovog sina Džejmsa IV. Džejms je bio pravi renesansni vladar, poliglota (posliednji škotski vladar koji je govorio gelskim), strastveni alhemičar. On je izveo takozvani "eksperiment jezičke deprivacije" (language deprivation experiment). Poslao je dvoje dece na ostrvo Inčkejt (Inchkeith) da ih odgaja nema žena, kako bi video koji će jezik deca spontano razviti. Džejms je mislio da će na taj način doći do primordijalnog jezika, onog koji je prethodio padu Vavilonske Kule. Po nekim glasinama deca su spontano počela da govore hebrejski. Džejms je bio posvećeni alhemičar koji je uspeo da proizvede monoatomsko zlato. Bio je ekskomuniciran od strane Crkve 1513. godine. Džejms staje na stranu Francuske u englesko-francuskom ratu i objavljuje rat Engleskoj. Iste godine 9. septembra on gine na bojnom polju, a njegovo telo nikada nije pronađeno. Postojale su glasine da je Džejms preživio u otišao u egzil.

Frederik II

Pre Džejmsa eksperiment jezičke deprivacije je izvršio Frederik II (Frederick II). Frederik II bio je jedan od najmoćnijih imperatora u istoriji Svete Rimske Imperije. Frederikovo rođenje obavijeno je velom misterije. Rođen u gradiću Jezi (lesi), blizu Ankone, 26. decembra 1194. Frederik je bio sin Henrija VI i Konstance. Neke hronike beleže da je Konstanca imala 40 godina kada je dobila Frederika i da ga je porodila na gradskom trgu kako bi otklonila glasine o njegovom poreklu. Majka mu je umrla kada je imao 3 godine. Za njega kažu da ga je podigla ulica. Frederik je bio u stalnom sukobu sa Crkvom koja ga je ekskomunicirala. Papa Grgur IX ga je nazvao antihristom. Njegova verska shvatanja bila su krajnje neortodoksna. Govorio je da su Hrist, Muhamed i Mojsije prevaranti koji su obmanuli čovečanstvo. On je, poput Džejmsa IV, izvršio eksperiment jezičke deprivacije sa decom, u želji da spozna primodijalni jezik. Hroničari beleže da je Frederik bio riđokos čovek prodornih zelenih očiju (što je po nekim savremenim ezotericima posebno karakteristično za pripadnike pretpotopske prvosvešteničke kaste drakonskih kultova.. Pred kraj života Frederik odlazi u Cisterinski manastir. Sicilijanske legende kažu da nikada nije umro, da je pošao u brda i da će se ponovo vratiti.

Davno pre Frederika, eksperiment jezičke deprivacije prvi je izvršio egipatski faraon Psamtik I.

Sen Žermen

Zanimljiva je povezanost poznatih "besmrtnika" sa okultnim i ezoterijskim organizacijama. Jedan od najpoznatijih besmrtnika je svakako grof Sen Žermen (St. Germain). Bio je alhemičar, osamnaestovekovni avanturista, posetilac evropskih dvorova i aristokratskih krugova. Po teozofima, neko ko je pripadao nepoznatim superiorima. Bio je hapšen kao pripadnik jakobitskog pokreta (onih koji su podržavali kuću Stjuarta), rozenkrojcer, mason, martinista... O njemu je pisao i čuveni Kazanova. Po nekim legendama nikada nije umro. Postoje spekulacije da je grof Sen Žermen zapravo Rakoci Lipot Lajoš Giorgij Jozef Antal (Rakoczi Lipot Lajos Gyorgy Jozsef Antal) sin Francisa II Rakocija, princa Transilvanije, što je posebno zanimljivo uzimajući u obzir da porodica Rakoci pripada Szekeli narodu, te da su porodično povezani sa porodicom Drakula i porodicom Batori, odnosno sa onim porodicama koje su činile okosnicu Reda Zmaja. Priče govore da je Sen Žermen upoznao još jednog navodnog besmrtnika, grofa Kaljostra (Cagliostro).

Grof Kaljostro

Grof Alesandro di Kaljostro Đuzepe Balzamo (Alessandro di Cagliostro Giuseppe Balsamo) rođen je 1743. godine u Palermu. O ovom Sicilijancu pisali su i Kazanova i Gete. Bio je čuven pustolov, alhemičar, ezoterik i mason koji je formirao brojne lože po evropskom kontinentu, stvorio je i masonski egipatski ritual, shodno čijem sistemu su i žene mogle ući u masoneriju. Po sopstvenom priznanju u kabalu i alhemiju su ga uputili Malteški Vitezovi tokom njegovog boravka na Malti. Smatra se da je upravo on u Rim doneo jedno od najhermetičnijih alhemijskih dela Sveta Trinozofija (La Tres Sainte Trinosophie). Postoje podeljena mišljenja u vezi sa autorstvom ovog dela, neki ga pripisuju Kaljostru, neki Sen Žermenu.

Grof Kaljostro utamničen je od strane Inkvizicije godine 1789. u kastelu San Anđelo. Po zvaničnoj biografiji ubrzo nakon utamničenja grof je umro u tvrđavi San Leo. Mnogi su tvrdili da je Kaljostro preživio, da je pobegao, te da je shodno svojim alhemijskim znanjima ovladao tehnikom produžetka života.

Fulkaneli

Fulkaneli (Fulcanelli) je pseudonim nepoznatog francuskog alhemičara. Početkom 20. veka ovaj ezoterik je koristio navedeni pseudonim prilikom pisanja knjiga i davanja intervjua. Njegov učenik Ežen Kanselje (Eugene Canseliet) svedoči o tome da je Fulkaneli uspešno obavio transmutaciju 100 grama žive u zlato. Kanselje je tvrdio da je Fulkanelijev učitelj bio Basilius Valentinus, alhemičar iz 15. veka. Zanimljivo je da je Fulkaneli još 1937. godine tačno opisao proces stvaranja atomske bombe, rekavši da je to nešto što je odavno poznato, da je planeta nekada davno bila žrtva nuklearnog rata. Jasno je rekao da suština nije u samom rezultatu transmutacije, već u procesu, odnosno u transformaciji onog koji svedoči procesu transmutacije. Time je potvrdio staru magijsku izreku da je put važniji od cilja. Prava alhemija jeste proces koji se odvija u nama. I Fulkaneli se bavio pitanjem primordijalnog jezika, onog koji je predhodio padu Vavilonske kule. Za Kabalu je govorio da etimološki potiče od latinske riječi caballus (konj), a ovo je povezivao sa pričom o Trojanskom konju (opet Troja kao izvorište primodijalne tradicije). Kanselje svedoči da je Fulkanelija video poslednji put 1953. godine u Pirinejima. Fulkaneli više nije izgledao kao starac u osamdesetim godinama kakvim ga je pamtio Kanselje, već kao čovek u pedesetim.

Karlos Kastaneda

Karlos Kastaneda (Carlos Castaneda) takođe govori o besmrtniku koji živi već vekovima, čoveku koji bi sa nagualima izvršio svojevrsnu razmenu. On bi njima dao znanje a oni njemu nešto od njihove energije, onoliko koliko je dovoljno da zaleči procep u svom energetskom telu i produži život. Istinsko znanje za energiju, energiju za večni život.

Babađi

Priču o besmrtnicima nalazimo i medu indijskim joginima. Jogananda je u svojoj biografiji opisao susret sa Babađijem, večnim joginom za koga se kaže da živi više od 1000 godina i koji je zadržao mladalački izgled i dan-danas, a čije pravo ime, mesto rođenja i starost niko stvarno ne zna.

U poslednje vreme o besmrtnosti se govori u kontekstu naučnih proučavanja Ijudske DNK, postupaka zamrzavanja i prezervacije delova Ijudskog tela (najčešće mozga), transformacije Ijudi u kiborge i raznih drugih transhumanih projekata. Upravo mogućnostima opstanka u večnosti inspirisana su brojna filmska i književna ostvarenja savremenog Science Fiction-a i Cyberpunk-a. No, da li će nauka postati neoalhemija i da li će ove futurističke vizije postati realnost, za sada je neizvesno.

Ono što je sigurno jeste da priče o besmrtnicima postoje otkad seže Ijudsko sećanje. Da li se radi samo o legendama i svođenju priče na strah od smrti, ili su neki medu nama zaista otkrili božanske tajne? Da li upravo sada pored nas, iako ga ne vidimo, korača besmrtnik, prkosnik, anđeo i đavo, kolekcionar vekova, samotan i blažen?


 

 

 

Vrh strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2013 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 02:49