Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

Tekst 12

 

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Istorija

 

12

 

Petra - Uspavana Arapska lepotica

Izvor: ZONA 2011
Fotografije:
Arhiva Thornal

13.03.2011

 

U širokoj kotlini brdskog područja Edom u Jordanu, na pola puta od zaliva Akaba prema Mrtvom moru, uklesan je u kamenu dragulj arapske kulture grad Al-Bitra, poznatiji kao Petra, nekadašnja prestonica izgubljenog plemena Nabatejaca. Na grčkom reč "petra" znači stena, dok neki ovo arhitektonsko čudo nazivaju i Crveni grad, zbog specifične boje kamena i fosilnih ostataka koji su se izdigli iz mora.

Petra je svojevremeno imala važan strateški položaj jer su se tu ukrštali karavanski putevi od Egipta ka Siriji, prema južnoj Arabiji i Mediteranu. Smatra se da je nastala u 5. veku pre nove ere, a imala je trg, amfiteatar, riznicu i grobnice isklesane odgozgo ka dole. U njoj su vladali Nabatejci, vešti trgovci kojima je bilo stalo samo do zarade. lako su stara civilizacija, nisu imali robovlasničko društvo kao njihovi susedi Egipćani.

Zlatno doba Nabatejaca prošlo je nakon otkrića alternativnih karavanskih puteva, pa se veruje da su oni sami napustili ovo mesto u potrazi za boljom zaradom. Početkom novog veka, Petru su zauzeli Rimljani, potom Arapi, a stahoviti zemljotresi potpuno su razrušili grad koji je ostao zaboravljen sve do 19. veka, kada ga je ponovo otkrio švajcarski istraživač Johan Ludvig Burkhart. Pričalo se da je u ovom tajanstvenom naselju sakriveno faraonsko blago zbog čega su ga obilazili pustolovi iz celog sveta.

 

TRGOVAČKI RAJ

 

Udaljena 265 kilometara od jordanske prestonice Amana, Petra je nekada bilo važno trgovaćko središte, a ušuškana u stenama, bila je praktično neosvojiva. Da bi se do nje stiglo, moralo se proći kroz klisuru kanjona, dva kilometra dugačkog i deset širokog iznad kojeg se uzdižu strme litice, visoke oko 200 metara. U to vreme kroz ovaj klanac prolazili su karavani noseći začine, svilu, tamjan i katran sa Mrtvog mora.

Najdragoceniji teret bila je svakako smola sa tamjanove biljke koja se koristila u žrtvenim obredima i smatrala se nenadmašnim lekom. Carine i posredovanje u trgovini donosili su Nabatejcima ogromne prihode, zahvaljujući kojima su podigli raskošan grad. Pobrinuli su se za to da im ne nedostaje sveža voda koju su posebnim, skrivenim sistemom kanala, dovodili u Petru. Voda se slivala niz stene do kanala pri samom dnu litice, koji su tako sakupljenu vodu sprovodili do rezervoara. Čak i pod neprijateljskom opsadom Natabejci su godinama mogli da prežive u svom kamenom gradu.

 

URNA S BLAGOM

 

Kada su Evropljani pre 200 godina saznali za ovaj drevni grad, krenule su ekspedicije arheologa i avanturista koje ga i danas opsedaju. Zbog svoje čudesne lepote, Petra je uvrštena u svetsku baštinu Uneska i jedno je od svetskih čuda. Arheolozi su do sada iskopali oko 800 gradevina i žrtvenika, i smatraju da je to samo petina onog što se skriva u nedrima planine. Od svih građevina, najfascinantnija je svakako Khazne al-Firaun, koju su beduini nazivali Faraonska riznica, grobnica uklesana u steni u 2. veku pre n.e. Legenda kaže da je faraon, proganjajući odbegle Jevreje stigao do Petre i odlučio da tu sakrije blago koje je zbog težine usporavalo vojsku.

Dragocenosti su, prema predanjima, smeštene u trezor pomoću magije, u urni koja se nalazi na vrhu. I danas se tu mogu videti tragovi metaka koje su beduini ispaljivali u nadi da će se iz urne rasuti blago. Medutim, istorijski dokazi otkrivaju drugu priču: pretpostavlja se daje tu smešteno blago nabatejskog kralja Aretasa IV, koji je najviše doprineo izgradnji Petre.

 

ARONOV GROB

 

Pored Petre nalazi se odlično očuvan amfiteatar iz 1. veka pre naše ere, koji je mogao da primi oko 5.000 gledalaca. Severno od tog zdanja uzdiže se kraljevski zid, na kome su isklesane monumentalne grobnice. Na izlasku iz, grada, visoko na bregu sagraden je hram El-Deir, u kojem su živeli sveštenici, na čijem je ulazu urna visoka devet metara. Pored Petre uzdiže se brdo Jebel Haroun na čijem je vrhu grob Arona, Mojsijevog brata.

 

MOJSIJEV STAP

 

Prema legendi, na ovom mestu Mojsijeje udario štapom, pa se planina u trenutku razdvojila, otvarajući put kroz klisuru. Centar Petre podeljen je Mojsijevom dolinom - Vadi Musa, a taj naziv prvi put se pominje u zapisima iz krstaških ratova.

 

   

 

   

 

 

 

Vrh strane >>>