Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

Tekst 21

 

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Adepti

 

21

 

Manly Palmer Hall

Tajna Učenja Svih Doba

Arhiva Thornal
Autor:
Desiderio Valacco

16.01.2011.

 

Tokom dvadesetih i tridesetih godina, kada su u Evropi eminentnu ulogu u mističnoj filosofiji imali Genon, Evola i drugi, u Americi se pojavio kao značajni učitelj Menli Palmer Hol. Ovaj Amerikanac kanadskog porekla već se kao mlad nametnuo i kasnije postao najplodniji američki autor mistične filosofije 20. veka. Za vreme duge i uspešne karijere napisao je više od 150 knjiga, stotine eseja i bezbrojne članke u raznim časopisima. Već za života smatran je vodećim autoritetom u oblastima religije, mitologije, misticizma i okultizma.

Menli P. Hol je rođen u Peterboroughu, Ontario (nedaleko Toronta) 1901. godine. Budući da su mu se roditelji razveli neposredno nakon njegovog rođenja, u detinjstvu ga je odgajala baka po majci. Ona ga je odvela sa sobom u Sjedinjene države (u Sioux Falls u Južnoj Dakoti), dok je još bio dečak. Baka, koja je u njemu probudila žeđ za znanjem, umrla je kad mu je bilo 16 godina. Potom ga je usvojila jedna nezavisna zajednica Rozenkrojcerskog bratstva u Kaliforniji, no nakon nekog vremena on ih je napustio, prišavši liberalnoj evangelističkoj kongregaciji pod imenom "Church of the People". Već kao adolescent Manly se posvetio izučavanju širokog spektra tradicija drevne mudrosti. Vrlo je rano došao do zaključka da se do mudrosti ne stiže sleđenjem samo jedne duhovne staze ili zasebnog religijskog sistema. Umesto toga, shvatio je mudrost kao vrhunsko područje, u kojem se spajaju i prožimaju filosofija, religija i nauka, i u kojem ne postoje granice.

Svoju javnu karijeru otpočeo je već kao 19-godišnjak. U jesen 1920. godine održao je svoje prvo javno predavanje u Santa Monici, Kalifornija. Tema predavanja bila je reinkarnacija. Sledeće godine je bio pozvan da održi seriju predavanja u Los Angelesu. Do kraja svoje šezdeset godina duge karijere održao je preko osam hiljada predavanja. Na svojim mnogobrojnim predavanjima predstavio je učenja Istoka i Zapada hiljadama slušalaca, izlagajući način na koji drevni mitovi, misterije i simboli obeležavaju mudrost drevnih tradicija, ali i način kako se oni primenjuju u običnom, svakodnevnom životu. Tek kada obrazovanje dostigne vrhunac, vreme je da se ono stavi u službu za bližnjeg, smatrao je Hol. Zdravu ličnost smatrao je temeljem za otpočinjanje karijere na području ezoterične filosofije. Kako se ona postiže, objasnio je u knjizi Self Unfoldment By Disciplines of Realization.

Već je u ranim dvadesetima, takođe, otpočeo s objavljivanjem dela. Među ovim najranijim radovima ističu se dela The Ways of the Lonely Ones i The Lost Keys of Freemasonry. U ovoj poslednjoj knjizi Hol objašnjava put, kojim se od kandidata dospeva do najvišeg stepena, majstora slobodnog zidara. Masonerija, iako nije religija, sadrži mnoge religijske elemente. Radi se o izgubljenoj nauci, koju mnogi traže, vekovima. Masona Hol upoređuje s arhitektom uzvišene misterije, koji gradi hram u vlastitoj duši. On mora biti kopija Velikog arhitekte svemira, i truditi se da gradi plemenite oblike u ovom, donjem univerzumu. Težnja za istinom mora biti cilj majstora, a preduslovi za dostizanje istine jesu povezanost, regeneracija tela, purifikacija duše i uređenje duha. Masona bi morala krasiti odgovornost u svakodnevnom životu i radu. Bilo da je u loži ili izvan nje, istinski mason mora predstavljati vrhunski plod istinskog stremljenja, zaključuje Hol.

U ovom ranom razdoblju Menli P. Hol je započeo s pripremama za svojevrsni magnum opus, koji će biti objavljen 1928. godine, pod naslovom The Secret Teachings of All Ages (Tajno učenje svih vekova). U potrazi za drevnom mudrošću Hol je na svojim dugim putovanjima tokom 1923. i 1924. godine posetio mnoge kulturne centre u Aziji, Evropi i Egiptu. Omiljeno mesto za istraživanje starih i retkih tekstova bio mu je londonski Britanski Muzej. Zahvaljujući svojem poznanstvu s generalom Janghasbendom (vođom britanske ekspedicije na Tibet) bio mu je omogućen pristup ekskluzivnom materijalu muzeja, originalima vrlo retkih i dragocenih drevnih rukopisa. Na svojim putovanjima je učvrstio svoje uverenje o potrebi komparativnog izučavanja religije, u cilju čovekove duhovne evolucije. Po povratku, prionuo je na pisanje zahtevnog i obimnog rada, rada koji oslikava sveukupnu zapadnu ezoterijsku tradiciju - Tajno učenje svih doba.

Između povratka i objavljivanja dela proveo je određeno vreme na Vol Stritu, radeći kao finansijski službenik. Ovaj kratki period proveden u svetu velike finansijske moći i kapitala, prouzrokovao je velike sumnje u pogledu načina vođenja krupnog biznisa. Činilo mu se da se ljudska individua u tom sistemu gubi, te da se u težnji za materijalnom dobiti često gubi ne samo duša, već i telo. Naime, sam je bio svedok tragičnog događaja, kada je jedan njegov kolega, u očaju zbog promašenih investicija, počinio samoubistvo.

Razočarenje u svet finansijskog biznisa još je više podstaklo Hola na istraživanje problema ljudske vrste, porekla čoveka i njegove sudbine. Proveo je mnogo vremena u njujorškoj Javnoj Biblioteci (Public Library), proučavajući duhovne tokove drevnih civilizacija. Došao je do zaključka da savremeni autoriteti na području filosofije ne cene dovoljno stare idealističke sisteme, kao ni dublje aspekte komparativne religije.

Prionuvši svojski na posao, Hol je tokom dvadesetih godina prikupio znatnu zbirku radova ovih zaboravljenih drevnih mudraca, da bi konačno 1928. godine objavio delo Tajno učenje svih doba. Ovaj obiman rad enciklopedijskog karaktera, kako što i sam naslov implicira, obuhvata niz tema mistične filosofije starog, srednjeg i novog veka: Atlantida, Egipatska religija, Hermes Trismegistos, antičke misterije, Pitagora, astrologija, simbolizam, magija, alhemija, kabala, tarot, Paracelsus, Rozenkrojceri, masonstvo, mistično hrišćanstvo, islam, mitologija američkih Indijanaca. U uvodu ovoga dela je ukratko prikazao celokupni razvoj filosofije, počev od Talesa i Anaksimandera, do Ničea i Bergsona. Hol smatra da je filosofija proistekla iz antičkih religijskih misterija, koje su čuvale univerzalno transcendentalno znanje. Misterije su se čuvale u tajnim društvima, čiji su članovi bili obvezani na zavet tišine. Jezik misterija jeste govor simbola. Svaki oblik postojanja je stoga simbol božanske aktivnosti. Skladno tome, unutar raznih amblemskih figura, alegorija i drevnih rituala skriva se tajno učenje u vezi misterija života, koje se sačuvalo kroz vekove i prenošeno pomoću pripadnika malih društava iniciranih.

Delo Tajno učenje svih doba dopunjeno je sledeće godine radom Predavanja o antičkoj filosofiji (Lectures on Ancient Philosophy). Ono je nastalo kao komentar i proširenje Holovog magnum opusa. U njemu se posebna pažnja poklanja neoplatonizmu, antičkom hrišćanstvu, i nekim temama već zastupljenim u prethodnom delu.

Godine 1934. Hol je osnovao Društvo za filosofska istraživanja (Philosophical Research Society), s jednostavnim ciljem stvaranja jednog univerzalnog bratstva, u kojem će se naći svi ljubitelji mudrosti. Ovo Društvo deluje i danas. Njegova delatnost obuhvata širok spektar predavanja, seminara, radionica i performansa o filosofskim temama, a u sklopu ovog Društva se nalaze takođe i knjižara i biblioteka. Biblioteka Društva je nastala od privatne kolekcije knjiga Menli P. Hola. Sedište Društva se od samog početka nalazi u Los Anđelesu, i ono je već desetinama godina mesto gde se proučavaju sve duhovne tradicije. Programi Društva naglašavaju potrebu integrisanja filosofije, religije i nauke u jedan jedinstveni sistem obrazovanja.

U mnoštvu dela koje je Hol za života objavio, posebno se ističe serija knjiga pod zajedničkim nazivom The Adept Series PRS. Ova zbirka od 12 tomova obuhvata ezoterijske tradicije antičke Grčke i Rima (radovi The Initiates of Greece and Rome i Mystics and Mysteries of Alexandria); Zapadne tradicije (Orders of the Quest - The Holy Grail, Orders of the Great Work - Alchemy, Orders of the Universal Reformation - Utopias, Masonic Orders of Fraternity, America's Assignment with Destiny); Istočne tradicije (The Light of the Vedas, Arhats of Buddhism, The Sages of China, The Mystics of Islam i Venerated Teachers of the Jains, Sikhs and Parsis). Veliki broj Holovih dela edukativne je prirode i obuhvata razne preglede života i dela raznih filosofa, kao i raznih tradicionalnih religijskih sistema. U ova dela, takođe spadaju i dela poput Pathways of Philosophy, Twelve World Teachers ili Sages and Seers. Jedna od knjiga pisanih u sličnom stilu kao Tajno učenje svih doba je delo The Phoenix, s podnaslovom An Illustrated Review of Occultism and Philosophy (Ilustrirani pregled okultizma i filosofije).

Zbog svog doprinosa promociji masonskih ideja, godine 1973. Hol je promovisan u 33., najviši stepen, uprkos činjenici da tokom života nije pripadao nijednoj masonskoj loži. Ovo priznanje je dobio zbog niza knjiga napisanih o filozofskim osnovama slobodnog zidarstva. Mnogi su ljudi poštovali ovog čoveka iz mnogih razloga. Iako je raspolagao ogromnim enciklopedijskim znanjem, s poštovanjem se odnosio i prema običnim ljudima, nikad ne namećući svoje filosofske stavove. Od poznatih mističnih filosofa rođenih na prelazu veka, on je poslednji napustio ovaj svet, 1990. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 27-01-2013 05:27