Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

Tekst 4

 

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Psihologija

 

4

 

22.08.2010

Libido ne priznaje godine

Izvior: NOVOSTI

Autor: D.K.

 

Žene starosti između 27 i 45 godina imaju povišen nivo seksualnog uzbuđenja kao odgovor na lagano smanjivanje plodnosti.

Dok mnoge žene čekaju tridesete, pa i četrdesete godine da postanu majke, sve su raspoloženije da se upuste u različite seksualne aktivnosti kako bi kapitalizovale preostale godine do eventualnog materinstva.
Ovakva „reproduktivna zadrška“ omogućava im „ljubav za jednu noć“, takozvani „seks na brzaka“ i čitav niz „najrazličitijih avaturističkog ponašanja u spavaćoj sobi“ - otkrili su psiholozi sa Univerziteta američke države Teksas u Ostinu.

U izveštaju objavljenom u stručnom časopisu „Ličnost i individualne razlike“, doktoranti psihologije ovog univerziteta i profesor Dejvid Buš, ustanovili su da žene starosti između 27 i 45 godina imaju povišen nivo seksualnog uzbuđenja kao odgovor na lagano smanjivanje plodnosti.

Suprotno svim njihovim očekivanjima i predviđanjima, istraživači su zapazili da kad god su upoređivali visoko sa nisko plodnim ženama koje su u stalnim vezama, žene iz starije i manje plodne starosne grupe nisu više od žena iz druge dve grupe maštale o nekom drugom muškarcu koji bi „zamenio“ postojećeg partnera u romansi.

Prema izveštaju za 2010. godinu, koji je objavio Pju(Penj) istraživački centar društvenih i demografskih trendova, majke prvorotke svih rasa i etničkih grupa sada su starije nego što su bile njihove ispisnice pre 20 godina. U isto vreme 14 odsto porođaja u 2008. godini zabeleženo je kod žena od 35 godina i starijih a 10 odsto su bile majke mlađe od 20 godina.

- Naša otkrića nagoveštavaju da žene 30-ih godina ne moraju obavezno biti „lude za bebama“, ili da žive opterećene mislima kada su dostigle vrhunac svoje seksualnosti i plodnosti - izjavila je Džudit Iston. - Nema ničeg posebnog za žene u 30-im godinama, ali je činjenica da se takvo ponašanje manifestuje kod žena sa opadajućom plodnošću.

- Možda je teže zatrudneti kad se proslavi 35. rođendan ali naše istraživanje je dokazalo da će psihologija nastaviti žene da motiviše da pokušavaju da ostvare materinstvo sve dok ne zađu u menopauzu - ocenila je Kari Gec.

Istraživanje američkih psihologa, sa evolucione tačke gledišta posmatrano, prvi put je ukazalo na promene u reproduktivnom ponašanju žene u toku života. Ove razlike istraživači pripisuju urođenom psihološkom mehanizmu ukorenjenom u sposobnosti adaptacije nakon milenijuma evolucije čoveka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 01:45