Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

Tekst 9

 

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ogledalo

 

9

 

Drakula žrtva propagande

Izvor: PRESS

Autor: B. ĆUKIĆ

13.07.2010

 

Istoričari tvrde da je srednjovekovni rumunski plemić Vlad Cepeš, po kom je nastao lik grofa Drakule, bio žrtva negativne zapadnoevropske propagande, koja je imala za cilj da istočnu Evropu prikaže kao primitivnu.

Vlad Cepeš (slika desno)

Srednjovekovni rumunski plemić Vlad Cepeš, koji je poslužio kao inspiracija za književni lik grofa Drakule, nije bio krvožedni tiranin već žrtva negativne zapadnoevropske propagande, tvrde istoričari. Upravo da bi se razbio zloglasni mit o Drakuli, u Bukureštu je postavljena izložba „Drakula - vojvoda i vampir".

Austrijanka Margot Rauh, istoričar, koja je postavila izložbu, izjavila je da je Drakula bez sumnje bio surov, ali ne više od ostalih vladara tog vremena.

- Vlad Cepeš je počinio mnoge grozote, uključujući torturu, čerečenja, davljenja, ali uprkos tome, on je, u suštini, žrtva negativne propagande. Istoriografski podaci prikazani na ovoj izložbi pokazuju da su legende koje su stvorene o Drakuli imale za cilj da Rumuniju i celu istočnu Evropu prikažu kao veoma primitivnu i kao izvor zla - rekla je Rauhova na otvaranju izložbe.

Na izložbi u Bukureštu prikazani su, između ostalog, portreti Drakule iz Muzeja istorije umetnosti u Beču i Muzeja „Ambras" u Insbruku, kao i rukopisi u kojima je opisan kao krvožedni manijak. Neke gravure iz 15. veka prikazuju ga kako obeduje okružen desetinama ljudi nabijenim na kolac, dok drugi leže raščerečeni, a glave im se kuvaju u kotlu.

Inače, Vlad Drakula rođen je 1431. u gradu Sigišoara u Transilvaniji, a poginuo je u okolini Bukurešta 1476. u borbi protiv Turaka. Vladao je Vlaškom od 1456. do 1462. i za njega se govorilo da je na hiljade političkih protivnika, kriminalaca i zarobljenih turskih vojnika ubio nabijanjem na kolac. Procenjuje se da je u smrt poslao oko 50.000 ljudi. Za većinu Rumuna Drakula predstavlja junaka koji se borio protiv osmanlijskog okupatora. Koliki značaj je smrt grofa Drakule imao za Turke, govori i istorijski podatak da su mu, nakon što su ga ubili, odsekli glavu i poslali je u Istanbul sačuvanu u medu. Njegova glava je zatim, po sultanovoj naredbi, nataknuta na kolac kako bi se narod uverio da je ozloglašeni grof Drakula, koji je turskoj imperiji zadavao velike probleme, konačno mrtav.

Privlači turiste iz celog sveta... Zamak grofa Drakule u Transilvaniji (slika desno)

Legenda o njegovoj vladavini inspirasala je britanskog pisca Brema Stokera da napiše roman „Drakula" obljavljen 1897. koji je kasnije poslužio kao motiv za veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija. Prikaz Drakule kao spodobe sa avetinjski belom kožom, crnim plaštom i krvavim očnjacima, proizvod je više holuvudskih filmova nastalih između 1930. i 1960. godine.

- Vreme je da se Drakula prikaže u drugačijem svetlu od onog kako je viđen u Holivudu - zaključila je Rauhova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 03:31