Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 22

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

22

 

Pronađena Božja čestica?

Izvor: Tanjug

11.05.2011

 

U internom izveštaju, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (Large Hadron Collider - LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vestima, uspeli da pronađu tzv. Božju česticu.

U internom izveštaju, koji je procurio u javnost, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo dokazivanje postojanja Higsovog bozona, teoretske čestice za koju se veruje da je stvorila celokupni univerzum nakon Velikog praska.

Čestica predstavlja ključni deo Standardnog modela koji se koristi u fizici da bi se opisao način na koji se grade čestice i atomi. Fizičari veruju da pronalazak Higsovog bozona može da objasni zašto objekti imaju masu.

Glasine da su naučnici CERN-a pronašli dokaz o postojanju Higsovog bozona počele su da kruže nakon što je sadržaj jednog internog izveštaja postavljen na Internet, prenosi londonski Telegraf.

Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provereni i mogli bi, kao mnogo puta do sada, da budu samo "lažna uzbuna".

Prema izveštaju koji se pojavio na Internetu, u poslednjem eksperimentu u Velikom hardonskom kolajderu zabaleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

Neki od aspekata signala, međutim, ne odgovaraju predviđanjima, pa je tako brzina njegovog stvaranja nekoliko puta veća od očekivane, što bi, s druge strane, moglo da znači da je pronađena čestica o kojoj čak ne postoje ni teorije.

Džejms Džilis (James Gillies), zvanični portparol CERN-a, potvrdio je autentičnost izveštaja koji je delo četvoro naučnika koji rade na eksperimentu ATLAS Vekog hadronskog kolajdera.

On je, međutim, naveo da je to samo jedan od stotine izveštaja koji naučnici stalno dostavljaju i da je njegova provera u početnoj fazi.

"Previše je rano reći da li tu uopšte ima nečeg. Na eksperimentu ATLAS radi 3.000 naučnika koji međusobno dele analitički rad", kazao je Džilis, navodeći da svaki izveštaj mora da prođe kroz nekoliko nivoa provere pre objavljivanja kao zvaničnog rezultata celokupnog naučnog tima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:02