Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 16

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

16

 

Tlo Meseca bogatije nego što se verovalo

Izvor: TANJUG

28.10.2010

 

Rezultati prošlogodišnjeg bombardovanja Mesečevog tla pokazuju da na njemu ima ne samo vode već i raznih hemijskih elemenata i metala poput ugljendioksida i srebra, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

-Mesečevo tlo je bogatije i kompleksnije nego što su geolozi pretpostavljali jer je utvrđeno da sadrži mnoštvo korisnih elemenata kao što su srebro, vodonik i živa, navode naučnici NASA nakon analize oblaka čestica i prašine koje je podigla misija "Lunar krejter rimout opservejšn" (Lunar Crater Remote Observation, LCROŠ) prilikom udara u krater Kabeus, nedaleko od južnog pola Zemljinog prirodnog satelita.

Analiza uzoraka koje je prikupila sonda "Lunar rikonisens orbiter" (Lunar Reconnaisance Orbiter, LRO), predstavljena u novom broju časopisa "Sajens" (Science), otkriva da u mesečevim kraterima koji su konstantno u mraku ima oko 5,6 odsto zamrznute vode, što bi trebalo da bude dovoljno za buduće misije sa ljudskom posadom, pa čak i za uspostavljanje baze na Mesecu.

Analize otkrivaju, takođe, da je tlo unutar tih kratera bogato korisnim materijalima i da je Mesec hemijski aktivan, kao i da sadrži gotovo čistu vodu u obliku zaleđenih zrnaca na pojedinim mestima, ali i ugljendioskida, ugljen monoksida, metana, amonijaka, srebra, vodonika i žive, rekao je vođa istraživanja, planetarni geolog Piter Šulc sa Univezriteta Braun.

"Taj krater je prava riznica hemijskih elemenata", kazao je on, objasnivši da su pronađeni elementi stigli na Mesec na kometama, asteroidima i meteoridima koji su milijardama godina udarali u njegovu površinu.Naučnici NASA podsećaju da su astronauti tokom šest misija letelica "Apolo" između 1969. i 1972. godine pronašli tragove srebra i zlata na mestu sletanja koje se nakazi u predelu Meseca koji je vidljiv sa Zemlje.

Mesečevi krateri su poput geoloških arhiva koji skupljaju i čuvaju materilale milijardama godina."Oni sadrže podatke o skrivenoj istoriji Zemlje, Sunčevog sistema, a možda čak i naše galaksije, koji čekaju da ih jednog dana otkrijemo", kazao je Šulc.

Prošlogodišnja misija sastojala se od dve letelice. Prva je udarila u dno kratera koje se nalazi u večnoj senci, tako da voda u njemu nije imala priliku da ispari, i napravila rupu prečnika oko 30 metara i duboku oko dva metra. Druga, LRO, letela je za njom, analizirajući sastav oblaka prašine koji se digao do visine od oko 700 metara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:03