Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

Tekst 7

 

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Nauka

 

7

 

Izmeren svemirski džin

Izvor: NOVOSTI

Autor: V. N.

27.07.2010

Zvezda sa oznakom R136a1 ima čak 265 puta veću masu od sunčeve.

Međunarodni tim astronoma došao je do „teškog“ otkrića: zvezda sa oznakom R136a1, nosila je, u momentu svog nastanka, više od 300 puta veću masu, nego što je ima Sunce! Danas je ona, doduše, smanjena na 265 puta veću težinu, ali se ovaj gigant u svojoj porodici nebeskih tela, bez sumnje, upisao među rekordere. Do sada su se poznate mase zvezda kretale do 150 puta Sunčeve težine.

Sunce je teško koliko i Zemlja, pomnožena sa 333.000. Istraživači, okupljeni oko astrofizičara Pola Krautera sa britanskog Univerziteta Šefild, odgonetnuli su ovu težinsku karakteristiku zvezde R136a1 uz udruženu pomoć veoma dugačkog optičkog uređaja, stacioniranog u Čileu i „Hablovog“ svemirskog teleskopa.

Iz podataka, dobijenih od oba astronomska instrumenta, naučnici su dobili masu zvezde R136a1, ali i snagu svetlosti, koju ona isijava. I to drugo otkriće, takođe je za Ginisa: reč je, naime, o svetlosnoj snazi našeg Sunca, pomnoženoj sa čak deset miliona! Ovaj fascinantni podatak, saopštio je Univerzitet „Maks Plank“ u Hajdelbergu.

Do sada je bilo maltene nemoguće „izmeriti“ težinu pojedine zvezde, budući da se one, listom, drže u grupama. Zahvaljujući moćnim teleskopima, pošlo im je, međutim, za rukom da osim zvezde R136a1, mere i masu mladih zvezdanih skupina NGC3603 i RMC 136a. Pri tome su otkrili delove zvezda, vrelih čitavih 40.000 Celzijusovih stepeni!

Na sreću, ove su zvezde od Zemlje udaljene sasvim dovoljno da od njih ne preti opasnost. U suprotnom, moglo bi da bude problematično, jer je snaga njihovog isijavanja srazmerna masi. Što se zvezde R136a1 tiče, ona bi, da je bliže, značila pravu katastrofu. Daljina od 165.000 svetlosnih godina, na sreću, sprečava tragediju. Da nije tako, ona bi toliko osvetlila našu planetu, da bi na njoj prestao život, kaže Rafael Hirši sa britanskog Univerziteta Kile koji je bio deo Krauterovog tima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 30-01-2013 04:05