Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

Tekst 1

 

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Istorija

 

1

 

Platonov kod

Izvor: NOVOSTI

14.06.2010

 

Jedan britanski naučnik tvrdi da dela antičkog filozofa Platona u sebi imaju skriveni kod, i da je uspeo da ga dešifruje.

Profesor Džej Kenedi, istoričar nauke sa univerziteta u Mančesteru, kaže da je Platon - koji je dobro poznavao matematiku - koristio pravilan uzorak simbola, kako bi svojim delima dao gotovo “muzičku” strukturu.

Platonove knjige odigrale su ključnu ulogu u postavljanju temelja kulture, ali postojanje “Platonovog koda” nikada nije dokazano. Dr Kenedi kaže da je otkrio “tajne poruke” u delima filozofa, koje će baciti novo svetlo na postanak nauke, matematike, ali i muzike i filozofije.

Baš kao i za ostala velika otkrića, Kenedi priznaje da je i za njegov “Eureka trenutak” bila zaslužna sreća. Dok je jednim studentima predavao o “Republici”, za druge je pripremao kurs o muzici i matematici u staroj Grčkoj, uvideo je vezu.

- U originalnim spisima sam shvatio da je Platon koristio isti obrazac simbola, koji je nasledio od Pitagorinih sledbenika, kako bi dao svojim knjigama skrivenu strukturu - kaže dr Kenedi. - To je, u suštini, muzički kod, jer je Platon, kao i njegovi savremenici, verovao da je muzika ključ za matematiku i kosmos. Koristio je tadašnje muzičke skale, i to su bila uputstva za skrivena značenja iza naizgled “običnih” rečenica.

Ovaj “kod”, prema dr Kenediju, otkriva da je Platon predvideo naučnu revoluciju koja će se dogoditi dva milenijuma kasnije. Morao je da sakriva svoje “prave” stavove, jer bi oni predstavljali pretnju za grčku religiju. A zbog toga je stradao i njegov učitelj Sokrat.

- Ovo je vrlo značajno otkriće. Ono ne menja samo našu prošlost, već i budućnost. Jer, sada možemo da shvatimo kako se zaista rađala moderna misao, a sa njom i naša kultura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 29-01-2013 01:24