Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

Tekst 12

 

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Budizam

 

12

 

Prosvetljenje je u vama

Kunzig Šamar Rinpoče

13.08.2010

 

Kađupa učenja ustanovio je Marpa, učitelj Milarepe, najslavnijeg tibetanskog jogija. Današnja inicijacija je inicijacija Guru joge na Marpu. Dobrobit i dejstvo ove inicijacije je u sazrevanju semena prosvetljenja koje se nalazi u vama. Pošto primite ovu inicijaciju sve prakse koje radite biće uspešne a prepreke na putu će sve više slabiti. Ovaj blagoslov potiče od želje ostvarenog učitelja Marpe. Kada Bodisatve nešto požele, želja im se uvek ispunjava. Tako deluje blagoslov.

Prosvetljenje je u vama. Ono se ne može dobiti od Bude. Ako su iluzije, loša osećanja, samsara, nazovite to kako god hoćete deo vašeg uma onda je i prosvetljenje, takode, sastavni deo vašeg uma. Kada svi problemi nestanu, prosvetljenje je tu. Dakle, ono je u vama.

Darmu čine metodi pomoću kojih ostvarujemo prosvetljenje, a na osnovu kojih radite svoje prakse. Kada ovladamo njima kao rezultat javlja se Budastvo. Pre nego što počnete da praktikujete Darmu, morate znati koliko je ona važna. Dužina života odredena je našim fizičkim telom, a ne umom jer će on nastaviti da postoji. Sve dobre ili loše stvari koje se dešavaju u životu posledica su prošle karme. Zbog toga mi i sva ostala bića u ovom univerzumu imamo istu zajedničku karmu, živimo u istom svetu, istoj prirodi, imamo sličan oblik i možemo medusobno razgovarati. To je rezultat zajedničke karme.Međutim, individualna karma nije ujednačena. Neki imaju više sreće, neki manje. Razlika zavisi od naše sopstvene karme.

U stvari, ceo univerzum, uključujući i vaš ljudski oblik jeste iluzija vašeg sopstvenog uma nastalog kao rezultat karme - karma je dakle i um - ali kada se jednom desila, prisutna je vrlo uverljivo sve dok se uzrok ne nestane. Niko ne zna kakvu karmu ima, iz čega ona proizilazi i šta će biti sledeće. Nećete znati ni koja karma je prouzrokovala ovaj život, ka čemu idete ili kakav će biti rezultat. To niko ne može saznati jer je karma sakupljena, izgradena od vaših sopstvenih uznemirujućih osećanja, nevidljiva, nema opipljiv oblik. Kako su i uznemirujuća osećanja nevidljiva, tako se i karma ne može videti. Međutim, posledica će uvek biti vidljiva jer se pojavljuje kao iluzija. Pošto su uznemirujuća osećanja, kao i karma, deo uma, njihova posledica - iluzija, takode, je deo uma... Od ova tri obličja, samo jedan je vidljiv, ali je prekasno da se bilo šta promeni. Kakvu god karmu da ste sakupili ona je bezgranična jer su i vaša predhodna uznemirujuća osećanja bezgranična. Dakle, ne možete tražiti izgovor u tome da niste ništa loše učinili, jer dok god je vaš um u samsari, uznemirujuća osećanja vas zbunjuju a karma koju ste prikupili u prošlosti je neograničena.

Od svih vrsta karme rezultat će dati najjača, odnosno ona koja je spremna da sazri. Budućnost nikada nije poznata, ne znate kakva vam je karma sledeća. Kada započnete sa metodama Darme i shvatite ovo, bićete veoma predani i nastavićete sa praksom.

Ljudi koji su već stupili u kontakt sa Darmom i poseduju neko shvatanje Bude, imaju ono što nazivamo dragocenim ljudskim životom. Zašto je on dragocen? Zato što ste pronašli rešenje u umu. Da, život je dragocen i na sreću osmislili ste ga, ali on je i dalje nestalan. Svakog trena starite. Jedino rešenje je prosvetljenje, bez njega život nema smisla. Živeti lagodno je dobra ideja i svačija želja, ali neizvesno je da li će sve ispasti baš onako kako ste zamislili. Međutim, ukoliko živite primenjujući metode koje vas vode van zamki samsare, onda svaki tren ima smisla. Shvativši ovo trebalo bi da imate jaku želju koja je samo prvi korak. Sledeći korak je poznavanje Darme. Mnogi verovatno neće odmah shvatiti Darmu ali će vremenom, znajući za primer Bude, razviti nameru i želju da je proučavaju. To je drugi korak. Veoma je važno da je učite od onih koji je dobro poznaju jer ćete na taj način moći da je detaljnije upoznate. Učenje je kao kada bi na primer, želeli ići u San Francisko. Potrebna su vam uputstva i proučavaćete mapu. Međutim, onaj ko poznaje put reći će vam kako možete stići tamo. Reći će: "Ovaj autoput je duži", "Ovaj put je kraći", "Ako uradite ovo što sam vam rekao naći ćete to za čim tragate". Stručna osoba je neko ko može da vas uči i pokaže vam pravac. Isto je i sa Darmom. Osoba koja poznaje Darmu je učitelj, a vi treba da proučite uputstva i onda da krenete na put. Inače, zašto ste učili? Takode, morate ih slediti na pravi način.

Na primer, recimo da vas u Los Anđelesu očekuje neki važan posao. Morate biti tamo na vreme. Od momenta kada napustite kuću i krenete ka Los Anđelesu, svaki minut vam je osmišljen. Odlično poznajete pravac i stići ćete na svoje odredište, dobićete ono što želite. Praktikovanje Darme je isto.

U Darmi primenjujemo ono što nazivamo Paramitama. To znači da ste uspeli da predete na drugu stranu, kao kada prelazite okean. Paramita ispravne etike znači da, na primer kada vozite do Los Anđelesa, ne pijete jer bi se mogli napiti i izazvati nesreću. Takode, ne spavate u kolima i izbegavate sve ono što bi moglo ugroziti put. Takva disciplina je potrebna kako bi putovanje bilo uspešno. Kada praktikujete i primenjujete paramitu etike, to znači da ulažete sve napore kako bi put do prosvetljenja bio što uspešniji.

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 27-01-2013 06:39