Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

  Ekosfera

 Tekst 5

  Putopisi

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekosfera

 

5

 

Matriks pilići

"Matriks" farme za uzgajanje pilića bez mozga i nogu

Autor: M. Vukelić

Izvor: BLIC

17.02.2012

 

Masovna proizvodnja piletine za ljudsku ishranu u zapadnim zemljama podrazumeva velike farme - hangare u kojima se gomila pilića na skučenom prostoru drži u nehumanim uslovima pre klanja. Student arhitekture Andre Ford smislio je način da problem bude rešen, kako on kaže, humanije - proizvodnjom pilića sa uklonjenim mozgom, koji ne bi bili svesni užasa života u prenatrpanim farmama.

Model farme budućnosti: Piliće bez mozga i nogu kljukaće preko cevčica

Pilići koji se na farmama masovno uzgajaju za ljudsku ishranu žive u prostorijama bez prirodnog svetla tokom šest do osam nedelja svog kratkotrajnog postojanja. Kljukaju se kako bi rasli što brže i često uginu zato što njihova malena srca i pluća ne mogu da podnesu ubrzani rast tela.

Prema Fordovoj zamisli, dostojnoj naučno-fantastičnog serijala "Matriks", pilićima bi se uklanjali udovi i deo mozga. Tako ne samo da bi bili nesvesni užasa svog postojanja, već bi bili gušće spakovani na farmama koje bi drastično uvećale proizvodni kapacitet.

Ramovi u koje bi pilići bez mozga bili smeštani

Iako ideja zvuči bizarno i, mnogi bi rekli, šokantno, Ford tvrdi da je njegov sistem napredniji i humaniji.

- Osnovna razlika između mog i postojećeg sistema proizvodnje je što moj sistem uklanja patnju (pilića). Realnost sadašnjeg načina uzgoja je jednako šokantna, ali je zamaskirana iza romantične vizije tradicionalnih farmi koja je nama potrošačima urezana u memoriju preko ambalaže proizvoda - rekao je Ford za Wired.co.uk.

Posle odstranjivanja čula, pilići bi bili poređani u beskrajne nizove vertikalnih ramova. Hrana, vazduh i voda bili bi dopremani kroz sistem cevčica, a na isti način bi se odlagao izmet. Da mišići ne bi atrofirali, primenili bi se strujni šokovi.

Sistem bi omogućio gustinu od 11,7 pilića na kubni metar, u odnosu na postojećih 3,2. Ford je ovu farmu budućnosti nazvao "Centar za nesvesno uzgajanje".

 

Matriks je humaniji

 

Andre Ford je svestan poređenja njegovog sistema s "Matriksom" braće Vahovski. Ipak, on kaže da postoji velika razlika.

- Sličnosti postoje, mada je u "Matriksu" dominantna vrsta bila dovoljno ljubazna da podvrsti obezbedi alternativnu stvarnost, koja je mnogo bolja od "stvarnog" postapokaliptičnog sveta. To je divan gest mašina iz "Matriksa", a pilići u ovom sistemu ne bi imali tako luksuzan dodatak - kaže Ford.

Komore u kojima žive ljudi u filmu "Matriks"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:26