Stranice

 

  Naslovna

 Starije objave - str. 16

 

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

Alexanthorn

 

Lice i Naličje - Galerija slika

 

  Autorski postovi

  Dnevničke beleške

  Rarzgovori s povodom

  Javna predavanja

  Autobiografske beleške

 

Baragnir Zag Nehar

 

Svetilište

Hram Senke Crne Svetlosti

Svetilište Drevnog i Primitivnog Obreda Svetlosti i Tame

 

Magijsko Učilište Akad

 

  Svetilište

  Akad

 

 

Zag Kia

 

 

  Zag Kia Kodeks

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

Chat Channel

 

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

          

         

 

 

Linkovi

 

  Linkovi

Razmena banera

 

Kontakt

 

E-mail

 

alexanthorn@yahoo.com

alexanthorn@hotmail.com

 

 

Posetioci

 

 

 

 

 

 

STARIJE OBJAVE

 

<<<  16  >>>

 

29.07.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Pentagram

 

Pentagram je simbol koji se kroz istoriju vezivao za nešto mistično i božansko još od 3500. godine p.n.e., kada je u antičkoj Mesopotamiji nađen na crepovima zajedno sa drugim znacima perioda povezanim sa najranijim razvitkom pisanog jezika. Poznavali su ga u Egiptu, klanjali su mu se stari Druidi, poštovali su ga Hebreji i njihov veliki kralj Solomon. Prvi hrišćani su ga smatrali simbolom Hrista, Alfe i Omege. Car Konstantin I nakon što je dobio pomoć Hrišćanske crkve u svom vojnom i religioznom preuzimanju Rimskog carstva 312. god., je koristio pentagram u svom pečatu i privesku. Srednjovekovni alhemičari, vitezovi Templari, pitagorejci upotrebljavali su petokraku zvezdu kao alegoriju za suštinu stvari, peti element, vatreni etar ili sveti duh. Pentagram se javlja u dva oblika: kao petougao i kao zvezda. Ako pentagram nije petougao, nego petokraka zvezda, u masonskom predanju se naziva Plamenom zvezdom.

ceo tekst >>>

 

29.07.2012

Zvezdarijum >>>  Članci i studije >>>

Ime - energija koja budi natalne potencijale

 

Horoskop predstavlja dvodimenzionalni prikaz pozicija nebeskih tela u određenom trenutku u vremenu i kao takav je samo ogromno polje energije za koje se vezuju duše rođene u tom trenutku. Taj energetski potencijal je samo potencijal koji je na raspolaganju svima rođenim u tom trenutku, a šta će od potencijala biti iskorišćeno ne zavisi samo od naše volje, našeg svesnog dela ličnosti kojim krojimo sudbinu samo delimično, do 10%, već i od brojnih faktora kao što su genetika, porodica, primarno roditelji čijim smo horoskopima determinisani, kao i sredina u kojoj živimo. No, još jedan faktor može bitno uticati na iskorišćeni ili neiskorišćeni potencijal koji dobijamo rođenjem – IME. Ime je ključni faktor koji će "povući" određene potencijale, i koji daje usmerenje toj energiji na određenu stranu, a strana je determinisana prirodom imena, odnosno njegovom planetarnom simbolikom.

ceo tekst >>>

 

28.07.2012

Istorija >>>  Pregled tekstova >>>

O propasti Atlantide

Zavedeni nižim duhovnim bićima i moralno izopačeni, Atlantiđani su svoje visoko tajno znanje okrenuli protiv sebe. Hoćemo li mi, njihovi dekadentni potomci, zbog zloupotrebe svojih daleko primitivnijih otkrića, odoleti zovu još teže propasti?

 

Istorija iz "eterske hronike" ima sasvim drugačiji pristup. Godine 1945. američki vidovnjak Edgar Kejs opisuje da se kontinent Atlantida, 15.600 godina pre n.e., raspao na pet ostrva. Po njemu, na Atlantidi su bile tri velike katastrofe. Poslednja se dogodila 10.000 godina pre n.e, tada je propala i Posejdonija, o kojoj je pisao Platon. Postavlja se pitanje: kako su Kejs ili Rudolf Stajner (1861 - 1925) mogli znati nešto o kulturi i čak detaljima propasti Atlantide, dakle o nečemu što se dešavalo pre 15, 20 i više milenijuma? Isto pitanje, i odgovor, nameću se i kad je reč o drevnim natčulnim saznanjima - najpre o onima koja su sticana u antičkim misterijama.

ceo tekst >>>

 

27.07.2012

Radiestezija >>>  Pregled tekstova >>>

Radiestezijska zaštita

Niti se čovek može sasvim izolovati, niti je svako zračenje štetno. Ali, ako želimo zaštitu, evo šta sve moramo učiniti...

 

Mnoge kuće su podignute na takozvanim nezdravim mestima, pa ukućani obolevaju od raznih bolesti, najčešće od raka. Saznanje da je čovek u svojoj kući, a i na mnogim drugim mestima izvan nje, izložen opasnosti koja počinje lakšim tegobama (nesanicom i zamorom), zatim težim oboljenjima (reum-tizmom, artritisom, arteriosklerozom), a na kraju pojavom tumora i rakom, dovoljno je da u nama izazove strah. A sve se to pripisuje štetnom uticaju zemljinih žračenja u takozvanim geopatogenim zonama. Ako dodamo i činjenicu da svi materijali zrače i da svaki predmet koji uzmemo u ruke može da nas zaspe nekakvim zračenjem, onda je gotovo izvesno da smo sasvim bespomoćni, jer - šta nas može zaštititi od svega što nas okružuje? A da bi sve bilo još gore, odozgo nas zasipaju i kosmički zraci.

ceo tekst >>>

 

27.07.2012

Misterije >>>  Pregled tekstova >>>

Keopsova piramida

Danas gotovo da nema arheologa koji bi odlučno tvrdio da je ona izgrađena u istorijskom dobu dinastičkog Egipta

 

Egipat kakav poznajemo odlikuje se pre svega jednom vanrednom kulturom koja je iznenada, u jednom momentu istorije, procvala na obalama Nila. Datiranje starosti i nastanka te civilizacije danas je umnogome još kritično, s obzirom na kontroverzne teorije i na ekskluzivne nalaze na njenom tlu. Međutim, ko je bio taj narod i odakle je došao, do danas je ostalo nerešeno pitanje s obzirom da problem egipatske civilizacije čine piramide i njegova religija mrtvih. Do danas su otkrivene 72 piramide od kojih je bar šest starijih od Keopsove. Razlog nastanka piramida još i danas izaziva najrazličitije hipoteze i pretpostavke o ulozi i funkciji njihovog nastanka.

ceo tekst >>>

 

27.07.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Mandale

Kosmički uređaji i sredstvo za dostizanje višeg stanja svesti

 

Svako istinsko znanje jeste univerzalno i potiče iz istog izvorišta ogromnog i veličanstvenog znanja kao i svi mi, ali je različitim tokovima vremena i njegovim evolutivnim procesima i ciklusima silazilo u različitim epohama na različite prostore na našoj planeti da bi potpomoglo i omogućilo dalju evoluciju čoveka, čovečanstva i svih univerzuma.

Tako se tokom milenijuma jedno i isto prvobitno veliko i ogromno znanje o Mandalama kao moćnom kosmičkom uređaju, raširilo širom naše voljene majke planete i pri tome prošlo kroz svoje različite evolucione procese i transformacije da bi na svome kraju stiglo do svakog od nas drugačijim putanjama kroz prostor i vreme prikazujući se u svojim predivnim mnogostrukim oblicima, ali samo kao mali fragment danas zaboravljenog nekadašnjeg veličanstvenog ogromnog znanja prvobitne nauke. Sada je vreme kada se sva svetska znanja ponovo okupljaju i ujedinjuju, kada ceo univerzum postaje velika familija, i u skladu sa time treba gledati ovo skromno istraživanje izneseno u ovom kratkom spisu. Mi možemo da pripadamo različitim verama, nacionalnosti, rasama ili polu ali mi smo deo jednog i istog Univerzalnog Duha koji prebiva u svakom atomu postojanja u svima nama i oko nas.

ceo tekst >>>

 

26.07.2012

Misterije >>>  Pregled tekstova >>>

Tajno oružje Ramzesa II

Zapisi govore da je egipatski faraon sam uništio moćnu hetitsku vojsku u bici kod Kadeša. Ostalo je zagonetno kako je to izveo. Nije li upotrebio čudnovato a strašno oružje koje se pominje i u starim indijskim epovima?

 

Veoma malo Ijudi zna da nasuprot glavnog ulaza u Palatu Ujedinjenih naroda stoji ugrađen ugovor o večitom prijateljstvu, trajnom miru, teritorijalnoj neprikosiiovenosti, nenapadanju i međusobnoj pomoći koji je sklopljen 1286. godine pre nove ere između egipatskog faraona Ramzesa II i velikg hetitskog kralja Hattusilija III. Ugovor je sklopljen posle kontroverzne bitke kod Kadeša na reci Orontes gde su se kao protivnici sreli egipatski faraon Ramzes i hetitski suveren Muvatalis. Kraljevstvo Hati, država Hetita, bilo je, pored Egipta i Vavilona, treća svetska velesila. Uništenjem tamponske države Hurita, poznatije pod imenom kraljevstvo Mitani, hetitska država postala je sused Egipta. Pohlepa hetitskog kralja Šupiluliume izazvala je pogranične sukobe i obostrano takmičenje za pridobijanje vazalskih kneževa.

ceo tekst >>>

 

26.07.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Sam sebi Svetlost

"Kurs o čudima" - knjiga koju je, po diktatu neodoljivog unutarnjeg glasa, zapisala Helena Kon Šakman. Šta treba da učinimo da bismo preobrazili sopstvenu svest?

 

Prije nego što kažem nešto o Kursu o čudima bitno je da se sjetimo šta je rekao Kenet Uopnik, doktor psihologije i urednik cijelog teksta Kursa. Tokom svog izlaganja na jednodnevnom seminaru u gradu Medisonu (država Konektikat), 9.maja 1981, Uopnik je naglasio jednu vrlo važnu, možda najvažniju, stvar koju moramo imati na umu prije nego što krenemo stazom Kursa. On kaže: Ako ne razumijete projekciju, nećete razumjeti ni jednu jedinu riječ u Kursu, bilo u vezi sa funkcijom ega ( ego u terminologiji Kursa je totalnost psihe u Frojdovom smislu ili Persona + Sjenka u Jungovom smislu - prim. P.V.) ili kako će Sveti Duh ukloniti ono što je ego učinio.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Psihologija >>>  Pregled tekstova >>>

Od psihologije do parapsihologije

 

Otac psihoanalize Zigmund Frojd nerado je morao da prizna postojanje parapsiholoških fenomena, dok je njegov učenik Karl Gustav Jung teorijom o "kolektivnom nesvesnom" nastojao da ih objasni.

Transpersonalna psihologija ukida granicu sa parapsihologijom, a holotropska terapija omogućava sticanje transcendentalnih iskustava.

Dok psihoanaliza još nastoji da dostigne rang egzaktne nauke, većina psihoanalitičara sa najvećim prezirom gleda na parapsihologiju, osim kad je reč o sledbenicima Junga. Ipak, gotovo svaka psihoanalitička seansa praćena je neobičnim fenomenima koji podsećaju na telepatiju i druge paranormalne pojave. Frojd nije sasvim odbacivao okultno i neobjašnjivo, ćesto se služeći svojom omiljenom devizom: "Ima na nebu i zemlji mnogo stvari o kojima filozofija i ne sanja". Ovom Hamletovom replikom želeo je da podseti da zdrav razum nije u stanju da obuhvati sve psihološke fenomene. Kasnije, u zrelijim godinama, rado je izjavljivao da bi se, kad bi mogao da krene od početka, posvetio proučavanju okultnih veština.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Sve boje duše

Kako Ram Prakaš Šarma Jogi tumači prirodu i simboliku aure oko čovekovog tela

 

Moj je zadatak da svetu donesem mir, naglašava Ram Prakaš Jogi, Indijac koga mnogi smatraju za najboljeg duhovnog učitelja. To delovanje kojim pomažem Ijudima da dođu u kontakt sa samim sobom i da uspostave vlastitu psihofizičku ravnotežu, ima različite faze. Zbog toga mi tumačenje aure dozvoljava da izdvojim najkarakterističnije i najistaknutije crte pojedine ličnosti.

Šarma je doktor nauka (govori se da ima tri doktorata). Navodno je jednog dana svog učiteIja Muktija Sahaba, koji živi u šumama Madvasa, zamolio da mu otkrije tajnu kako da nađe sreću, jer njegovo znanje nije bilo dovoljno da je dosegne. Oslobodi se svega što znaš. Samo tako ćeš naći ono što želiš, rekao mu je stari mudrac. Od tog dana Šarma je napustio akademski život i posvetio se novim saznanjima, sledeći put intuicije.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kvasac - božanski lek

Nisu sve vrste kvasca korisne, neke mogu da izazovu i infekcije. U 16. veku lekari su suvi pivski kvasac nazivali "božanskim lekom". Pored hranljive, kvasac ima i dijetetsku vrednost...

 

Kvasac čini grupa gljiva koje oslobađajući ugljen-dioksid rastvaraju šećer na alkohol. Međutim, nisu sve vrste korisne. Pojedine mogu da izazovu i infekcije. Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i napitaka. U jednom dokumentu iz 1555. godine p.n.e. pominje se da "blato" iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac nazivali "božanskim lekom".

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Zove se pivski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Matičnjak

Matičnjak snižava pritisak, leči prehladu, probleme sa varenjem i nesanicu. Gaji se kao lekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna...

 

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od retkih biljaka koja se istovremeno koristi kao lek, miris, ukras i začin. Zbog karakterističnog prijatnog mirisa koji podseća na limun, u narodnoj medicini poznat je i pod imenom "limun trava", ali i kao limunka, majčina ljubica, medeni list, pčelinjak, črniva. Ova višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim četvorougaonim stabljikama, dostiže visinu od 30 do 70 centimetara. Listovi su zeleni i sjajni, na dugim peteljkama, jajolikog oblika, pri dnu zaobljeni. Cvetovi su beli, plavičastobeli, bledoružičasti ili žućkastobeli, smeštani u korenu listova.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kičica - lek od 100 zlatnika

Kičica čisti krv, smiruje kašalj, pospešuje varenje, otklanja nadutost. Gorko sredstvo izaziva refleksno lučenje pljuvačke, sokova i enzima, što omogućava bolje varenje...

 

Malo je lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspešno upotrebljava kao kičica: za otvaranje apetita, otklanjanje smetnji u varenju i protiv groznice. Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum), čiji sastojci izazivaju refleksno lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Takođe, ovi sastojci poboljšavaju apetit, pa se biljke koje ih sadrže koriste za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava i protivupalno i antipiretično delovanje.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Bokvica

Lekovita priroda - od dvadesetak vrsta posebno se lekovitošću izdvajaju muška uskolisna i ženska širokolisna bokvica. Lek protiv rana, ujeda, astme, upale pluća...

 

Bokvica ima gotovo na svakom koraku - pored puteva, na travnjacima, livadama, jarcima... Međutim, malo je onih koji znaju da postoje dve vrste bokvice, koje se međusobno polno razlikuju.

Muška uskolisna bokvica (Plantago lanceolata) trajna je biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima, na kojima je jasno vidljivo tri do pet žilica. Zbog ovakvog izgleda zovu je još i konjska rebra, mala bokvica, žilovlak, končula, trputac.

Lekoviti deo muške bokvice je koren, listovi pre cvetanja, a seme posle sazrevanja. Iako se smatra da su obe bokvice izuzetno delotvorne, pojedina stručna mišljenja prednost daju muškoj. Ona sadrži brojne lekovite materije koje joj daju mogućnost primene u lečenju svih oboljenja disajnih organa. Izuzetan je prirodni lek plućne astme, upale plućnih alveola, kod kašlja, pa čak i tuberkuloze. Ova bokvica posebno je pogodna za decu, jer joj je sok ukusan, a naročito kada se zasladi sa medom. Čaj od njenih listova treba piti što topliji.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Ribizla

Niacin, koji se u značajnim količinama nalazi u ribizli, važan je za nerve, pantotenska kiselina za ćelijsko disanje i lepu kosu, vitamin C za teške infekcije...

 

Ukusna i lekovita, ribizla, odnosno njeni sitni bobičasti i vrlo ukusni plodovi nalik grozdu, sazrevaju u julu. Najzastupljenija je crvena ribizla (Ribes rubrum), ali u velikoj meri koristi se i crna (Ribes nigrum). Obe rastu samoniklo, mada mogu i da se kultivišu.

Crvena ribizla ima sitne, sočne bobice, prijatnog kiselkasto slatkog ukusa. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu. Prebogata je karotinom koji je i razlog njene crvene boje. Osim toga, karotin u organizmu služi za sintezu vitamina A, koji istovremeno štiti sluzokožu i pospešuje razmenu materija na ćelijskom nivou. U zavidnim količinama sadrži i vitamine B1, B2 i B6, niacin, ali i vitamine E i C.

ceo tekst >>>

 

25.07.2012

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Borovnica

Zahvaljujući sastojku antocianinu borovnica je najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Lišće borovnice je riznica minerala...

 

Među 40 različitih vrsta voća i povrća borovnica (Vaccinium myrtillus) predstavlja najbogatiji izvor antioksidanasa. Za to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju. Brojna istraživanja pokazala su da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma...

Bobice ove žbunaste biljke iz porodice vresova, čija je pradomovina Severna Amerika, koja u divljem obliku raste na umereno vlažnom zemljištu listopadnih bukovih šuma, sadrži organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, zatim šećer, pirokatehinske tanine, vitamine C i B, karotin, masna ulja, proteine.

ceo tekst >>>

 

18.07.2012

Šta bi mi preporučio da imam na oltaru, da napravim ugodniju atmosferu, da se Duh oseća prijatnije i najvažnije šta da mu ponudim?

 

Prvo, na ovakva pitanja uopšte ne dajem odgovore, niti savete iz moje lične magijske prakse. Razlog tome je što ne znam koliko je ko upućen u magijske tajne niti koliko ko ima iskustva u magijskom radu, naročito kad je u pitanju rad na prizivanju entiteta. Čak ni mojim učenicima, koji nisu prošli i savladali svih šest osnovnih instanci magijskog usavršavanja i pripreme, ove tajne ne otkrivam.

Rad na prizivanju Duhova, entiteta ili bestelesnih sila je prilično opasan posao ukoliko za to nisi adekvatno pripremljen. Ne znam koliko imaš iskustva u magiskom radu, ali svakako bi trebao znati da se Grimoar ne može ni kupiti, niti naslediti niti dobiti na poklon. Fizički to jeste moguće, ali takvi Grimoari su neupotrebljivi za lični rad, čak i da je sve do detalja u njima opisano. Grimoar moraš sam napisati svojom rukom u svom Magijskom Dnevniku.

Pitao si i šta nudim Duhovima na prizivanju. To ću ti reći. Ne nudim ništa, naročito ne Demonskim bićima i silama. Onog trenutka kada bilo šta ponudiš, od tog trenutka ti više nisi gospodar svog bića, a još manje bića koje prizivaš. Tako se duša može olako izgubiti. Tačno je da postoje razna "žrtvovanja" i razne pripremne radnje kojima se stvara lagodno okruženje za Duhove, da bi se odazvali, ali poklonički odnos prema entitetima bilo koje vrste je produkt ljudske izvitoperene religijske svesti i neznanja o prirodi bića u Onostranom.

 

12.07.2012

Tajna Univezuma II

Akad II - Uvodno predavanje 3. deo

 

Većina ljudi je veoma daleko od spoznaje da Zakoni Univerzuma upravljaju svakim segmentom njihovog života i životom uopšte. Svest o tome da kroz spoznaju Univerzalnih Zakona čovek može upravljati svojim životom i ukupnim okruženjem je tako niska da se gotovo celokupna civilizacija ljudi nalazi u ropskom stanju, što istinskom, što onom izvitoperenom i sublimiranom usled ne znanja i ne poimanja Prirode Stvarnosti. Razlog takve civilizacijske izopačenosti i samootuđenja leži u usmerenosti ukupne svesti čoveka na pojavnost, na fizički svet. Ko još danas, u jeku materijalističke preokupiranosti, na svet gleda kroz perspektivu metafizičkog? Čak i među onima koji se, nazovi, duhovnošću bave, veoma je malo istinskih tragalaca.

Spoznaja Prirode Stvarnosti moguća je jedino kroz metafizičko poimanje sveta i tu leže stvarna Moć i istinska Magija. U svom životnom očajanju, čovek skrhan nedostacima, nemoćima, bedom, patnjom, bolom, strahovima i svakovrsnim mukama koje život nosi, nije svetan da sve to može razrešiti. Izlaz uvek postoji, ali ko od vas zna da se taj izlaz sastoji samo u tome da bar malo zađete u sopstvenu unutrašnjost? I, koliko je vas zaista spremno da sa na takav Put otisne? Ja vas pozivam da na Put krenete samnom, ali samo ako ste zaista odlučili da u svoj život unesete korenite promene. U protivnom cela ova priča za vas neće imati smisla. Ako hoćeš da promeniš Svet, najpre moraš da promeniš sebe. Ova, u drevna i vremena neznana, izgovorena mudrost nosi jasnu poruku: sve što želite da promenite, najpre mora da se promeni iznutra. U mudrosti ovoj je tajna zadobijanja svake moći i tajna poimanja Stvarnosti koja kaže da je sve moguće. I zaista, za samospoznatu dušu sve je moguće, jer čuda ne postoje za onog ko se ne zna čuditi.

 

09.07.2012

Učenje Kralja Tota

Akad II - Uvodno predavanje 2. deo

 

Tajna Univerzuma se ispoljava kroz interaktivno dejstvo Sedam Univerzalnih Zakona. Poreklo ovih Zakona jeste velika misterija isto toliko velika kao što je i poreklo Smaragdne Table Kralja Tota i Učitelja sve Magije, znanog kao Hermes Trimegistos. Univerzalni Zakoni definisani su u ovom Tajnom Učenju Kralja Tota, kojeg renesansa identifikuje kao čoveka, autora brojnih tekstova, kasnije nazvanih „Hermetički spisi“.

Ako je čovek nameran da izvrši Veliko Delo čudesnog sjedinjenja u Jedno, Ono što je Dole i Ono što je Gore odgovaraju jedno drugom u njegovom delu. Kao što svaka stvar potiče iz misli Jednoga, tako se Istina otkriva u Spoznaji Jednog. Šta treba učiniti? Treba razdvojiti Elemente. U odvajanju je Znanje isto toliko važno kao i u strasti Spajanja. Ovom mentalnom operacijom se uzdiže Sveum, a zatim se spušta kako bi upio u sebe snagu Gornjeg i Donjeg Sveta. Na ovakav način čovek zadobija moć nad svim stvarima. Svetlost ga obasjava a Tama se raspršuje. To je jedini način prenosa.

 

02.07.2012

Uvodne napomene o egokulturi modernog doba
i potrebi za transformacijom Sopstva na Putu Magijske Spoznaje

Akad II - Uvodno predavanje 1. deo

 

Odvajkada je cilj svakom tragaocu bio da putovanjem Duše Onostranim Putevima spozna Konačnu Istinu. Ta je Spoznaja njima bila, i nama je danas, kao što će uvek i biti onima koji dolaze, sredstvo za dovršetak Velikog Dela. Može se nekome učiniti da je ovaj Put veoma dugačak, čak toliko da ga je tokom jednog života ne moguće preći. To je tačno, jer ko još može za života saznati sve od onoga što je zapisano u knjigama i što se kao veštine od učitelja raznih mogu naučiti. Zasigurno ima i onih, naklonjenijih filosofskim spekulacijama, koji su mišljenja da je to Put bez kraja i da se nikada ne završava. I ovo je tačno, naročito ako u obzir uzmemo činjenicu da je sve u stalnom pokretu i podložno promenama, ili kako to reče Heraklit Mračni: Sve teče, Sve se menja, što je, videćemo kasnije, i jedan od Univerzalnih Zakona. A šta kada se pojavi tvrdnja da je Put Spoznaje moguće završiti Prosvetljenjem i u samo jednom, ovom životu? To ne samo što jeste moguće, već je i zaista tačno, onoliko koliko i prehodne tvrdnje. Tačna je, taman toliko, i tvrdnja da Konačno Delo može biti ispunjeno i za veoma kratko vreme od samo nekoliko godina. Ili, neki vam mogu reći da čak i za manje od godinu dana možete doživeti Prosvetljenje i primiti Blagoslov Nebesa, što je isto tako tačno u potpunosti. Pa kako onda ima toliko različitih tvrdnji i još se za svaku kaže da je tačna?

 

21.06.2012

Zaboravljeni Svet Knjige Mrtvih

Promocija i predstavljanje prevoda integralne verzije Nekronomikona

 

Nekronomikon (latinski naziv), odnosno Šotenerom (izvorni sumerski naziv), je Knjiga Mrtvih i predstavlja središte mog kodeksa Svetih Knjiga Zag Nehar na koji se nadovezuju ostali tekstovi i koji ga podupiru. Nekronomikon je takođe zbornik magijskih tekstova i grimoara nastalih u različito vreme, a zasnovanih na mitologiji i predanju naroda Sumera, Akada, Asirije i Vavilona. Kodeks tekstova koji je pred nama se prvi put javno objavljuje u celini i verziji koja objedinjuje sve ono što se kroz istoriju pojavljivalo pod imenom Nekronomikon. Šotenerom je knjiga koja može biti pogrešno protumačena i shvaćena, a može biti i opasna. Za samostalan magijski rad, ovo što je ovde dato, sasvim je dovoljno duhovno nerazvijenom umu čoveka da krene putem svog usavršavanja.

Nekronomikon je za neke samo mitologija, za druge je pak literarni opus, dok je za one malobrojne praktikante magije ovo knjiga formula za prizivanje u pojavni svet neverovatnih Bića i čudovišta koja žive u Bezdanu i Spoljnjem Svetu, stranim ljudskoj psihi. Koliko su ova Bića Dobra ili Zla, ilustovao bih rečima iz knjige: "Njihov izgled je čistima čist, a zlima zao". Ključ se time svodi na osnovno pitanje: Kakav sam ja čovek?

 

21.05.2012

Mene zanima nus pojava preterane eterizacije koju ste opisali kao "viđenje astralnog sveta" i ako je ona postignuta na takav način, da li je ona sasvim dovoljna za sve operacije koje su mi potrebne (vidovitost)?

Ne može se napraviti nikakva šteta ukoliko se sa eterizacijom pretera, zapravo s time se ne može mnogo preterati s obzirom da je to energija koja se i troši svim aktivnostima kako fizičkim tako i mentalnim. Naravno ne treba i preterivati ukoliko za to nema potrebe, zato treba naći neku svoju meru u ovim procesima. Glavni prateći efekti treba da budu dobro zdravlje, snaga, izdržljivost, energičnost i opšta vitalnost na fizičkom nivou, a na mentalnom je to opšta sposobnost dobre percepcije, memorije, pojačana intuicija pa i opažanje, običnom čoveku, nevidljivih energija i astralnog sveta.

Nekome je i ovo dovoljno da živi jednim odličnim i ispunjenim životom, ali, kao što napomenuh, čovek je biće konstantno promenljivih težnji i stremljenja. Kada jednu stvar otkrijete, ona vam odmah postavi dva nova pitanja, pa ova dva stvaraju četiri i tako, progresijom, do u nedogled. To je život. Kostantna spoznaja. Mnogo je onih koji u nekom trenutku tu nit razvoja zaustave ili prekinu, šta više, to je ogromna većina čovečanstva. Ali postoje i oni, malobrojni, koji ovaj vid sopstvenog razvoja nikada ne zaustavljaju i u toj svojoj nezajažljivoj težnji ka sopstvenom usavršavaju skupljaju blagodati svake vrste.

 

20.05.2012

 

Da li postoje jači rituali u koje ja lično nisam upućen sa kojima se delovanje zaštite može skršiti kod gospodina, pa da ga dovučem toj gospođi?

Kada postoji izvesna naklonost prema nekome, a koja je jednostrana, onda tu ne postoji takozvana energetska kompatibilnost. To se može magijski promeniti i "napraviti", ali to se mora trajno održavati bilo raznim talismanima ili obredima. Ali tu najpre sebi mora osoba koja želi takvu vezu da odgovori na pitanje: čemu takva veza? Kakava je sfrha povezivati ljude koji se prema dejstvu Univerzalnih Zakona ne bi nikada spojili? Takva veza ne počiva na ustrojstvu ovih prirodnih Zakona i ono što se naziva ljubavlju tu ne samo što ne postoji, niti može da se napravi, nego neće i ne može nikada postojati. Ovakvi spojevi nastali kao plod magije postoje i to u ne malom broju, ali to ni izbliza čak ni ne nalikuje na ljubavni odnos. Pre se može kvalifikovati kao eterični vampirizam, jer u takvoj vezi postoji samo jedna strana koja dobija i uvek ona druga koja gubi. To nikada ne može da izraste u ljubav. A ne retko se dešava da i drugoj strani neko može magijski delovati poništavanjem takvog dejstva i u takvim situacijama može doći do vrlo opasnih sukobljavanja, čak i sa teškim posledicama i to po obe strane.

 

18.05.2012

Napomene o mogućim efektima

 

Tokom konsultacija o učinku rada vežbi eterizacije i, uopšte, primene Magije Elemenata, kako tokom grupnih vežbi tako i pri samostalnom radu, primetno je da učinak i rezultati postoje i da se pojavljuju pozitivni efekti pojačane akumulacije Čistog Etera, odnosno Životne Energije. Ta pojačana akumulacija je kod svih različita te se stoga i efekti takođe razlikuju. To prvenstveno zavisi od posvećenosti i učestalosti primene ovih osnovnih tehnika.
Pored svih efekata uvećane akumulacije Etera koji su opisani u predavanjima i mojoj prvoj knjizi, postoji mogućnost da se kod nekoga pojave i neki drugi efekti, pa čak i "probude" izvesne sposobnosti i veštine. Ja sam samo kao napomenu naveo ove moguće efekte: pojačanu percepciju i to ne samo čulnu već i intuitivnu i onu duhovnu sposobnost opažanja svega ononoga što običan čovek nije u stanju da opaža. Ovo se prvenstveno odnosi na buđenje sposobnosti opažanja astralne ravni sa nivoa zemaljske ravni i to izravno i pri svesnom i budnom stanju. Da to je zaista moguće. Opažati astralni svet sa bićima i pojavama koja na astralu borave i opažanje svih vrsta vrtložnih energija.

 

05.05.2012

Zašto ja ne mogu ništa da uradim, zašto nemam sposobnosti, iako meditiram po tri sata dnevno, ne znam šta da radim?

Šta je sad to "Ispravno Delovanje"? Jedino moguće delovanje na Putu Spoznaje koje je u svakom trenutku usklađeno kroz interaktivno dejstvo svih Sedam Univerzalnih Zakona. Naglasio si u svom pisanju "JA". E baš to "ja" prvi je i osnovni kamen spoticanja. Kada se svet doživljava kroz "ja" stvaraju se lažne slike. Nije drugačije, jer je to "ja" takođe samo slika, i to najčešće lažna slika, Sopstva. Slika nije u stanju da izrazi Volju, iako su mnogi ubeđeni da je to moguće. Slika jedino može da primi već formiranu Volju i da je prihvati kao svoju. I to je prva velika laž ega kada čovek ustvrdi "moja volja". Sva drevna učenja pozivaju na poništavanje ega kako bi Sopstvo moglo zaiskriti bićem, ne bili se rasplamsalo vatrama Božanskog Sjaja. Ali može li čovek da razluči sve predstave i slike u umu svom razdvajajući Prirodu Stvarnosti od lažnih predstava, ili bolje rečeno iluzija kojima se hrani ego. Ako je vođen egom, nikada neće ugledati čistu Svetlost, jer ego ima tajno oružje. Kada se sumnja pojavi, ego će reći: "da u pravu si! i potom će otkriti novu sliku koju čovek prihvata kao novu istinu. Ima li kraja ovome?

 

05.05.2012

Poznat kao lek za pluća, a stari kažu i za dušu...

 

Praziluk je vrsta luka. To je dvogodišnja zeljasta biljka visoka i do 80 centimetara. Lukovica je duguljasta, iste šitrine kao i stablo, sa duguljastim listovima. Lukovica i deo stabla su beli, a drugi deo stabla i listovi zelene boje. Potiče Iz južne Evrope i zapadne Azije i karakterističan je po speciflčnom, jakom mirisu, koji je pojedinim Ijudlma prejak.

Praziluk spada u povrće i nepravedno se koristi samo povremeno u ishrani kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela (kuvan ili pržen). Zahvaljujući tome što se može čuvati uzemljen ili u pesku, na trpezi se može naći većim delom godine. Praziluk nije pogodan za čuvanje u zamrzivaču, mada se u frižideru (nezamrznut) može čuvati sedam do deset dana.

 

22.04.2012

Veština primene astrokorespondencija u magijskoj praksi

Javno predavanje: Akad I - II

 

Tema ovog predavanja je od posebne važnosti za praktični magijski rad a naročito kad se govori o primeni Sedam Univerzalnih Zakona i tehnikama ovladavanja Umom, pre svega, a potom i energijama koje zrače u nama, iz nas i oko nas. Dalje, odnosi se na veštinu uspostavljanja kontakata i veza sa entitetima bilo koje vrste.

Posebnost ove teme se ogleda u jednom specifičnom pristupu astrologiji koja isključuje iz svog rada sve fiksne elemente uključujući čak i podelu Zodijaka na 12 Znakova po 30 stepeni. Primena ovog znanja omogućava sagledavanje jasne i potpune slike Prirode Stvarnosti i predstave protoka vremena u neograničenom prostoru. Ovo, nadalje, omogućava veštinu odabira pravog trenutka vršenja magijskih i svih drugih radnji na osnovu sagledavanja realne slike Svemira i energetskih tokova u makro i mikro Kosmosu.

 

13.04.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Iz rukopisa knjige Crveni Bogovi Anda

 

Da bi lakše razumeli svet Karlosa Kastanede i njegovog učitelja Don Huana morali bi barem malo zaviriti u zatvoren, zagonetan i našem poimanju sveta veoma udaljen, svet starih Tolteka, jednog od najstarijih naroda na tlu Srednje Amerike i čiji potomak je Kastanedin Don Huan.

Legende potiču iz mraka prohujalih vekova, kojima "čak ni Bogovi više neznaju početka". U njima su Tolteci potomci iščezle rase Tlavatla, potomaka Rmoahala, rase džinova koja je nekada vladala planetom. Prema tiin legendama Tolteci su bili vredan, miroljubiv i ponizan narod, koji je voleo cve i njime kitio svoje Bogove. Njihove vođe bile su u svemu veliki čarobnjaci i kao takvi poznavali su sve tajne Neba i Zemlje. A pošro Bogovi čuvaju svoje tajne, sa sve većom zabrinutošću posmatrali su taj radoznali narod, koji se svojim znanjem i umećem sve više približavao njima Nesmrtnima i ugrožavao Njihovu moć. Zbog toga su se rasrdili i poslali na zemlju strašnu poplavu, koja je uništila gradove i piramide toltečkih vođa i čarobnjaka i izbrisala njihovo znanje.

 

12.04.2012

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Karlos Kastaneda - separat iz knjige "Moć Tišine"

 

Kada smo stigli na stenoviti greben bio je skoro mrak. Don Huan je žurno seo, u isti položaj kao i prvi put. Bio mi je zdesna, dodirujući me ramenom. Izgleda da je odmah utonuo u stanje duboke opuštenosti, što je mene povuklo u potpunu nepokretnost i ćutanje. Nisam čak mogao da mu čujem disanje. Sklopio sam oči, i on me je gurnuo da me upozori da ih držim otvorene.

Kada se potpuno smračilo, od ogromnog zamora oči su me bolele i svrbele. Konačno, prestao sam da pružam otpor i utonuo sam u najdublji i najcrnji san u kojem sam ikad bio. Pa ipak, nisam u potpunosti zaspao. Osećao sam gustu tamu oko sebe. Imao sam potpuno fizičko osećanje da gazim kroz tamu. Zatim je ona najednom postala crvenkasta, zatim narandžasta, zatim sjajno bela, kao strašno snažna neonska svetlost. Postepeno sam usredsređivao svoju viziju sve dok nisam video da još uvek sedim u istoni položaju sa don Huanom - ali više nismo bili u toj pećini.

 

 

 

<<<  16  >>>

 

Strane - 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-07-2013 01:42

 

 

 

 

 

 

Kalendar

 

  Kalendar

  Lunarni kalendar

 Solarni kalendar

 Kalendar Duhova

 Efemeride

 Astrološki kalendar

 Biljni kalendar

 O kalendaru

 Magijski kalendar PDF

 

Zvezdarijum

 

  Zvezdarijum

  Savetovalište

  Škola Astrologije

  Knjige

  Studije i članci

 

                            

 

Biblioteka

 

  Biblioteka

  Autorska izdanja

 Autorski prevodi

 Preporučene knjige

 

 

Galerija

 

  Galerija

 

 

Multimedia

 

  Multimedia

Thornal produkcija

Thornal arhiva

Thornal Channel - YT

 

 

Psyradio