Stranice

 

  Naslovna

 Starije objave - str. 14

 

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

Alexanthorn

 

Lice i Naličje - Galerija slika

 

  Autorski postovi

  Dnevničke beleške

  Rarzgovori s povodom

  Javna predavanja

  Autobiografske beleške

 

 

Hram

 

Baragnir Zag Nehar

 

Hram Senke Crne Svetlosti

Svetilište Drevnog i Primitivnog Obreda Svetlosti i Tame

 

  Hram

 

 

Zag Kia

 

 

  Zag Kia Kodeks

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

Chat Channel

 

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

          

         

 

 

Linkovi

 

  Linkovi

Razmena banera

 

Kontakt

 

E-mail

 

alexanthorn@yahoo.com

alexanthorn@hotmail.com

 

 

Posetioci

 

 

 

 

 

 

STARIJE OBJAVE

 

<<<  14  >>>

 

08.12.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>> 

Prva Objava Svetlosti

U susret Kratkodnevici, Danu Mladog Sunca

 

Najveći praznik ikada slavljen među svim narodima sveta, Kratkodnevica je dan Mladog Sunca, dan Rađanja Sunca i Objave Svetlosti koja izranja iz Tame, dan Objave Života.

Prvi Nehar, Prva Objava Svetlosti u sumerskoj tradicji označava Rođenje Šammaša. Ritualno se proslavlja kao Svetkovina Nove Godine Bratstva Crnih Sveštenika, Zagmuk Neharpap. Svetkovine počinju 17. decembra u čast Kratkodnevice proslavljanjem pet dana Tame, a Rađanje Sunca 22. decembra se proslavlja 12 dana i traje do 2. januara naredne godine. Svetkovina Kratkodnevice je poznata kod evropskih naroda i starih tradicija kao Svetkovina Jule, a kod starih Slovena kao Božić Svarožić, Rađanje Svaroga...

ceo tekst >>>

 

19.11.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

O Prizivanju Duhova

Molim vas recite mi za dnevne Duhove koje objavljujete na stranici, kako se prizivaju?

 

Prizivanje Duhova je pre svega veština Visoke Magije koja zahteva mnogo, ne samo znanja već i rada. Mnogi priučeni "magovi" ili aspiranti koji streme Magijskoj Spoznaji, pogrešno misle da se željeni Duh ili bilo koji entitet mora pojaviti onda kada oni izvode ritual prizivanja. Događa se, sa ovakvim stavom, da budu krajnje razočarani kada kao rezultat postignu uglavnom nikakav ili samo delimičan uspeh. Najčešće se događa da oni postaju žrtve svoje vlastite imaginacije ili, što je još gore, raznih vrsta halucinacija.

Ritualna Magija Prizivanja zahteva poznavanje najdubljih tajni Onostranog i niz predhodno stečenih sposobnosti i veština. Prizivanje i uspostavljanje kontakta sa Duhovima, predstavlja najveću misteriju primenjene magije, i niko ko nije pripremljen i osposobljen za ovu vrstu rituala neće imati uspeha, čak ni u beskrajnim ponavljanjima obreda. Tajna je u materijalizaciji i eteričnoj kondenzaciji prizvanog Duha ili entiteta.

Ova misterija je poznata samo malom broju posvećenika najvišeg ranga, i to je osnovni razlog zašto se većina evokacija, u kojima aspiranti očekuju ispoljavanje (eksteriorizaciju) Duha, ne realizuje i krene u potpuno pogrešnom pravcu. To je isto kao kada bi ste ribu izvadili iz vode sa željom da ona nastavi da živi na vazduhu. Niko neće ostati iznenađen zbog toga što će riba brzo uginuti, a svi se zbunjeno i razočarano pitaju, šta su to pogrešno uradili prilikom prizivanja Duha.

 

13.11.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Akupresura

Osnova masaže na Istoku je tradicionalna kineska medicina, koja kaže da kroz telo prolaze takozvani MERIDIJANI ili vertikalne linije kroz koje protiče životna energija “ČI”.

Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja. Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači "dodir". Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu. Dodir nam govori da nismo sami. Dodir je govor kojim se instinktivno služimo da iskažemo naša osećanja, da pokažemo drugima da ih cenimo, volimo i želimo.

ceo tekst >>>

 

02.11.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Ćelije raka se hrane šećerima

 

Sveprisutnost šećera u hrani je toliko velika da se nalazi u 85% industrijskih prehrambenih proizvoda

Šećeri su glavni izvor kalorija u industrijski proizvedenoj hrani. Ova "veštačka" hrana osim što sadrži živu, poznatu kao kancerogenu, sadrži i najčešće kukuruzni fruktozni sirup kojim se ćelije raka hrane. Inače, ćelije raka se hrane šećerom nakon što se metabolizuje u jetri. Nova studija, objavljena u Expert Opinion on Therapeutic Targets objašnjava vezu između rafinisanog šećera i raka.

ceo tekst >>>

 

30.10.2011

Istorija >>>  Pregled tekstova >>>

Vinčanska kultura

Ideogrami s Balkana prvi zapisani jezik

 

"Ne postoji nijedno arheološko nalazište koje sadrži ovako dug kontinuiran razvoj života, od najstarijeg neolita, tokom čitave neolitske vinčanske kulture i dalje do dolaska Rimljana u ove krajeve. Vinča je reper za hronološko određivanje ostalih nalazišta, a njih je par stotina", kaže potpredsednik SANU, akademik Nikola Tasić, pitajući se koja je to sila veliki deo Evrope držala u tako čvrstom ustrojstvu, da li se radi o počecima socijalne stratifikacije, podele rada ili...

Brojne su misterije vinčanske kulture koje tek treba razrešiti. Jedna od najatraktivnijih vezana je za "vinčansko pismo". Nauka još uvek ne uspeva da utvrdi jesu li pisani znaci koji se pojavljuju na posudama uopšte pismo. Tragovi koji neodoljivo podsećaju na slova vidljivi su samo na keramici, izvedeni su raznim tehnikama, ali ih nema ni na jednom drugom materijalu koji bi omogućio zaključak da se radi o pismu. Jedno je, međutim, sigurno: urezani znaci na predmetima sa neke druge teritorije iz istog doba ne postoje. Ta je pojava vezana samo za vinčansku kulturu.

ceo tekst >>>

 

30.10.2011

Istorija >>>  Pregled tekstova >>>

Tolteci

Prestonica divova, vatrenih ratnika i umetnika

 

Tolteci, nomadski narod sa severa Meksika, stvorili su pre više od pola milenijuma imperiju i osnovali centar svoje moći u Tuli. Poznati kao umetnici, ostavili su za sobom kolosalno nasleđe potomcima, vekovima nakon pada njihovog ceremonijatnog centra.

Utkano u etno-istorijski vez starosedelaca i legendama koje se prenose sa kolena na koleno, nalazi se nasleđe koje potrče još od Tolteka, nomadskog naroda nahuaškog porekla koji je emigrirao iz sušnih predela severnog Meksika i oko 950. godine nove ere osnovao civilizaciju sa ceremonijalnim centrom na brdu iznad ušća dveju reka Rosas i Tula. Za vreme toltečkih kraljeva grad se zvao Šikokotitlan, kasnije su ga Asteci nazvali Tolan (grad među trskama), da bi danas nosio skraćenicu Tula. lako su se pretežno bavili lovom, etimološki ime Tolteka na jeziku nauhatl označava umetnika.

ceo tekst >>>

 

30.10.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

O Kamenu Mudrosti i Kamenu Spoticanja

Da li da se opet zaletim na ritual koji mi je doneo loše iskustvo?
 

Mnogo lutanja duhovnim prostranstvima ima, ali je očigledno da ne postoji cilj, Kažeš da ti je dosadilo da budeš siromašan. Jasno je da je to i bio poriv za magijskim delovanjem, Standardna priča mnogih koji su se obreli na putu magiske spoznaje, siromaštvo, težak život, nesreća u ljubavi, odbacivanje porodice, prijatelja, teška bolest. Sve su to uglavnom uzročnici, mnogih koji su se otisnuli ovim nepreglednim prostranstvima duhovnih svetova. Ali tu je i ona prva i najveća zamka. Mesto na kome se skoro svi spotaknu. Šta je to siromaštvo, a šta je bogatstvo? Šta znači biti voljen, ili odbačen? Tuga, bol, patnja, beda, radost, sreća, bagostanje, ljubav... Sve su to samo spoljašnja stanja svesti. Čak i bolest, isto tako je samo spoljašnje stanje svesti, jer uistinu bolest ne postoji. A šta je unutra? Šta to ispunjava dušu? Ako li se duša poistoveti sa umom koji se hrani samo spoljašnjim impresijama, poput ovih koje pomenuh ili mnogih drugih, onda je takva duša izgubljena. Na Stazi Spoznaje koja vodi u Sveto Kraljevstvo zaista se nalazi Kamen Mudrosti, ali kao što i svako lice ima svoje naličje, tako se i Kamen Mudrosti, prekriven Pokrovom Tame, izmetne u Kamen Spoticanja. Na takav Kamen, pre ili kasnije svako naiđe. Neko se spotakne, ustane, i krene napred. Neki se vrate nazad, a onda vide da svet iz kojeg su krenuli nije više onaj isti svet. A mnogo je i onih koji se spotaknuvši survaju u Bezdan. Šta god učinio, stvarnog povratka nema.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Zag Kia >>>  Vladari iz senke >>>

Vladari iz senke

PISMO ADRESIRANO  “LJUDSKIM OVCAMA“ OD STRANE JEDNOG OD TVORACA “GLOBALNOG NOVOG SVJETSKOG PORETKA“

 

Drago građanstvo,

Vjerujem da je sada došlo vrijeme da vam otkrijem neke od zavrzlama kojima ste bili izloženi tokom poslednjih nekoliko desetina godina. Bilo bi dobro za vas da razumijete neke od tih stvari, tako da znate kako da se ponašate u Novom Svjetskom Poretku koji se sada formira na ovoj planeti. Mi želimo da budete u stanju da se potpuno uključite i integrišete u naše novo društvo. Na kraju krajeva, u vašem najboljem interesu je da to učinite.

Prije svega, bilo bi dobro da razumijete neke od naših namjera, tako da može lakše sarađivati s nama. Ja vam ne mogu opisati s kakvim ćete se mukama suočiti ukoliko se pokušate da nam se suprostavite. Mi imamo načine kako da izađemo na kraj sa buntovnicima. Ja vam govorim ovo sada, zato što je sada prekasno da se stvari preokrenu. Oni dani, kada nas je neko mogao zaustaviti, odavno su prošli. Mi sada u potpunosti kontrolišemo ovu planetu kao i njen finansijski sistem zajedno sa svim glavnim medijskim izvorima i jednostavno ne postoji način da nas bilo koja nacija ili sila pobijedi.

Mi imamo svoje oči na svakom nivou vlade svake nacije u svijetu. Mi uvijek znamo šta se planira jer su nase uši i oči uvijek i svuda prisutne.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Zdrava samo - etiketa

 

Doručak - pahuljice, užina - lanene pločice, večera - integralni sendvič sa sokom bez šećera, i sve naravno kupljeno u prodavnici zdrave hrane. Iako na prvi pogled ovaj jelovnik „puca“ od zdravlja, ne znači da je sve nabrojano zaista zdravo.

Ono što je osamdesetih prodavano u prodavnicama zdrave hrane odnosilo se na makrobiotičku ishranu. Vremenom, ove radnje su postajale sve popularnije, a trgovci su to iskoristili i asortiman proširili na neke industrijske i pekarske proizvode.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Paprika čuva zdravlje i budi strast

 

Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica, sastavni su deo svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak i vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je sveža. Sirova paprika, kao i spremljena u jelima, pomaže u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. A što se tiče liste bolesti na koje veoma efikasno deluje, ona je poduža.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kinoa

 

Za nju kažu da je „majka svih žitarica“ jer datira od pre više hiljada godina. Reč je o kinoi (quinoa), koja potiče sa planinskog venca Anda u Južnoj Americi.

Poreklo joj je zaista drevno, jer zajedno sa krompirom i kukuruzom spada u tri osnovne namirnice prastare civilizacije Inka. Oni su je smatrale čak svetom biljkom, zbog čega je njihov vladar, lično, svake godine sejao prva zrna, koristeći specijalnu zlatnu alatku.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Zob

 

Velika snaga malog zrna, slovi krilatica za zob ili ovas (Avena sativa), žitaricu koja je dugo vremena smatrana dobrom hranom samo za životinje. Zahvaljujući pažljivom istraživanju svih njenih svojstava, danas zob doživljava pravu renesansu.

Postala je jedan od najtraženijih izvora energije i nutrijenata i prava prirodna riznica mnogih važnih jedinjenja. Ona je stecište proteina, vitamina, a posebno iz B kompleksa, važnih minerala kao što je kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, bakar, dok u zavidnim količinama ima flavonoida, kalijumovih soli, skroba i šećera. 

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

R

 

Gotovo potpuno nestala sa naše trpeze, raž (Secale cereale) se, posle pšenice, smatra najvažnijom žitaricom, a stručnjaci stalno ističu njenu biološku vrednost.

Po morfološkoj građi i biološkim svojstvima najsličnija je pšenici. Sadrži izuzetno male količine glutena, zbog čega je raženi hleb tvrd i gust. Da bi se izbegla njegova tvrdoća, nutricionisti preporučuju kombinaciju ražanog i pšeničnog brašna, jer su to jedine žitarice koje nemaju spoljašnji zaštitni sloj, pa mogu da se koriste bez ikakve prerade.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Sibirska borovnica

 

Aronia Melanocarpa, u narodu je poznata kao sibirska borovnica, a ako bi se plod ove dve biljke našao jedan pored drugog, ljudsko oko bi teško moglo odmah da ih razlikuje i da zna o kojoj se vrsti tačno radi.

Biljka aronija je bobičasto voće, prapostojbina joj je Severna Amerika, a dobila je naziv sibirska zato što je davno dospela prvo u Rusiju, odnosno Sibir. Odlično podnosi hladnu zimu i mraz, čak i minus 45 stepeni.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Majčina dušica

 

Lekovita svojstva majčine dušice posebno su cenili stari Grci, lekar i filozof Galen smatrao je najmoćnijim antiseptikom i koristio za dezinfekciju.

Ova biljka se danas najčešće koristi kao začin jelima, ali i kao lek protiv kašlja.

U esencijalnom ulju majčine dušice nalazi se supstanca koja stimuliše lučenje želudačnih sokova i poboljšava varenje, zato se posebno preporučuje za začinjavanje mesa.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kleka

 

Obična kleka ili borovnica (juniperus communis) je izuzetno cenjena biljka u narodnoj medicini. U zavisnosti od staništa, može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od nekoliko metara. Listovi su joj igličasti, u početku svetlozelene boje a kasnije tamniji, sa plavo-belom linijom po sredini gornje strane. Biljka raste i na kamenitim i kraškim terenima. Svi delovi oslobađaju karakterističan miris, a i drvo, i iglice pri sagorevanju imaju miris balzama. Ukus bobica je gorko-slatkast.

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Šipak - crvena riznica vitamina

 

Plod divlje ruže, šipak ili šipurak, sazreva u septembru i oktobru i ima široku primenu, kako u narodnoj, tako i u zvaničnoj medicini.

- Glavni lekoviti sastojak šipurka je askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, kaže za „Doktor u kući“ dr Zoran Maksimović, vanredni profesor Katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. - Osim vitamina C, sadrži pektinske materije (značajne za varenje), tanine, šećere, različite voćne kiseline i pigmente (karotenoide, flavonoide i u tragovima antocijane).

ceo tekst >>>

 

29.10.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Ambrozija

Najopasnija alergena biljka na svetu

 

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za korovsku biljku ambroziju (Ambrosia artemisiofolia). Raste na zapuštenim mestima, pored puteva, pruga i na nasipima, a kao korov ulazi u žita koja se žanju, voćnjake, vinograde, bašte, odakle je teško isterati. Ima, nažalost, mogućnosti da ozbiljno naruši zdravlje, jer predstavlja jednu od najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U narodu je ambrozija poznata još i kao limudžik, opaš, parložna trava, pelenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša. Iz naziva koje joj je dao narod, jasno je i kako raste i odakle je stigla.

ceo tekst >>>

 

11.10.2011

Ogledalo >>>  Pregled tekstova >>>

Draž života je u traganju za istinom

Intervju: Prof. dr Svetozar Đ. Radišić

 

Sve je oko nas paradoksalno: sloboda, ljubav, volja, znanje, ponašanje, radost, sreća, vera... Mislio sam da napišem knjigu pod naslovom "Paradoks" i da opišem teorijske paradokse, koji me oduševljavaju, zajedno sa životnim paradoksima, koje stalno stvaramo. Ipak sam se odlučio da paradokse provučem kroz temu o čoveku i kosmosu i na taj način da pokažem kako je svejedno odakle pristupimo životu – on će uvek imati prožetu komponentu koja se može slobodno imenovati paradoksom. Sve inače dolazi spolja baš onako kako je govorio Nikola Tesla.

ceo tekst >>>

 

11.10.2011

Psihologija >>>  Pregled tekstova >>>

Čovek je sopstvo bez granica

TRANSPERSONALNA PSIHOLOGIJA

 

Transpersonalna psihologija se bavi problemima i doživljajima koji izlaze iz okvira običnog racionalnog, logičkog mišljenja. Sve ono što se ranije znalo o toj temi, izučavalo se u okvirima okultizma, ezoterije, raznih religioznih pravaca, kako najvećih religija sveta tako i onih manjih, a posebno su se time bavili ezoterijski pravci velikih religija. U sufizmu su se time bavili derviši, a šamani su najstariji istraživači te oblasti i kod njih se najviše podataka može naći zato što je to prareligija, praverovanje, prasistem. Iz tog sistema su se razvile sve religije.

ceo tekst >>>

 

11.10.2011

Zvezdarijum >>>  Članci i studije >>>

Horor-skop Algola

Meduzina zvezda

 

U sazvežđu Perseja, na dvadeset i šest stepeni Bika, svetluca binarna zvezda Algol, na "Gorgoninoj glavi". Homerova Ilijada aludira na "Gorgoninu monstruoznu glavu, namreškan horor zmaja" - opaku glavu koja u kamen pretvara one koji je pogledaju. Ta zla sudbina zadesila je samo muškarce i nekoliko životinja, ali nijednu ženu. Persej je morao biti pažljiv da nikada ne pogleda u opaku glavu. "Meduza otkriva veličinu smrti svima koji je pogledaju."

Meduza je originalno u Libiji bila obožavana kao zmija-boginja. Njena kovrdžava kosa nagoveštavala je njeno afričko poreklo. Ime joj se prevodi u "suverena ženska mudrost", mada u jednoj drugoj legendi, gde je bila jedna od tri Gorgone, značenje glasi "vladarka", dok su druge dve Gorgone bile "lutalica" (Eurjal) i "snažna žena" (Steno). "Ona je više od svih drugih bila poznata po svojoj lepoti... Nije bilo reči kojima bi se opisao sjaj njene kose, najdivnijeg dela njene privlačnosti - reče mi jedan prijatelj koji je video njen lepi sjaj", opisuje je rimski pesnik Ovid. On je ispričao kako je nekada predivnu Meduzu napastvovao Neptun u Minervinom hramu (tj. Ateninom), nakon čega ju je, kao da je ona zbog toga kriva, boginja kaznila tako što je njene predivne kovrdže pretvorila u šišteće zmije. (Atena, kao boginja muške mudrosti i nauke, imala je tek u naznakama karakteristike prethodne boginje mudrosti, koja je bila svešteničkog tipa.) Meduza je prethodno izgubila svoju besmrtnost (od tri gorgone, ona je jedina bila smrtna), a potom je izgubila i svoju lepotu, zbog besa Atene, da bi konačno izgubila i glavu koju je Persej otsekao dok je spavala u pećini s drugim Gorgonama.

ceo tekst >>>

 

 

<<<  14  >>>

 

Strane - 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-07-2013 01:42

 

 

 

 

 

 

Kalendar

 

  Kalendar

  Lunarni kalendar

 Solarni kalendar

 Kalendar Duhova

 Efemeride

 Astrološki kalendar

 Biljni kalendar

 O kalendaru

 Magijski kalendar PDF

 

Zvezdarijum

 

  Zvezdarijum

  Savetovalište

  Škola Astrologije

  Knjige

  Studije i članci

 

                            

 

Biblioteka

 

  Biblioteka

  Autorska izdanja

 Autorski prevodi

 Preporučene knjige

 

 

Galerija

 

  Galerija

 

 

Multimedia

 

  Multimedia

Thornal produkcija

Thornal arhiva

Thornal Channel - YT

 

 

Psyradio