Stranice

 

  Naslovna

 Starije objave - str. 9

 

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

Alexanthorn

 

Lice i Naličje - Galerija slika

 

  Autorski postovi

  Dnevničke beleške

  Rarzgovori s povodom

  Javna predavanja

  Autobiografske beleške

 

 

Hram

 

Baragnir Zag Nehar

 

Hram Senke Crne Svetlosti

Svetilište Drevnog i Primitivnog Obreda Svetlosti i Tame

 

  Hram

 

 

Zag Kia

 

 

  Zag Kia Kodeks

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

Chat Channel

 

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

          

         

 

 

Linkovi

 

  Linkovi

Razmena banera

 

Kontakt

 

E-mail

 

alexanthorn@yahoo.com

alexanthorn@hotmail.com

 

 

Posetioci

 

 

 

 

 

 

STARIJE OBJAVE

 

<<<  9  >>>

 

22.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Seksualnost i magija

Kakvu ulogu u magijskom radu ima naša seksualnost, tačnije naše seksualno opredjeljenje?

 

Seksualnost "sama po sebi" je od velike važnosti u magijskom životu, pa time je i uloga u magijskom radu posve značajna, dok seksualnost "sama za sebe" nema nikakvog značaja. Ovo je prva filosofska dvojba seksualnosti koju treba razjasniti.

Seksualnost "sama po sebi" je odraz praiskonske prirode, ne samo čoveka, već i svakog živog bića. Ona je nužnost života. Orgazam je na mikrokosmičkom planu odraz velikog praska na makrokosmičkom planu. "Kako gore, tako dole" - drevna mudrost koja se uvek potvrđuje. Velika eksplozija (muški princip) u Praiskonskom glibu (ženski princip), stvara pojavni svet, stvara život. Isto tako, orgazam muškarca u orgazmu žene stvara novu pojavnost, novi život. Ovo je nespoznatljivo moćna sila, ogromna energija koja se oslobađa u prostoru. Oni koji poznaju prirodu energetskih tokova znaju da seksualnim činom čovek oslobađa veliku količinu energije. Nijedna druga aktivnost čoveka ne oslobađa toliku energiju. Kako je čovek, kao fizička pojava, smrtno biće, ova energija bi mogla da izazove trenutnu smrt u trenutku orgazma, međutim to je prirodno regulisano povišenim lučenjem adrenalina u krv. Adrenalin je poput "crne rupe" koja guta sve pred sobom, ali se izluči taman toliko koliko je potrebno da "upije" u sebe višak energije i omogući stvaranje novog života, poput "bele rupe" iz koje proističu novi svetovi na makrokosmičkom planu.

ceo tekst >>>

 

20.02.2011

Nauka >>>  Pregled tekstova >>>

Asteroid koji bi mogao udariti u Zemlju

 

Prema tvrdnjama ruskih naučnika, asteroid Apofis težak oko 270 miliona tona mogao bi da se sudari sa Zemljom 2036. godine i tako izazove haos širom planete i smrt miliona njenih stanovnika, prenose američki mediji.

Američka svemirska agencija (NASA) se, međutim, ne slaže sa ovim prognozama i tvrdi da je verovatnoća da će Apofis udariti u Zemlju 250.000 prema 1. Oni takođe ocenjuju da će sam udar, ukoliko dodje do njega, biti takve siline kao što je nuklearna eksplozija od 510 megatona i ističu da ovaj asteroid nikako nije "Armagedon", ali da bi mogao izazvati strašne cunamije i smrt nekoliko miliona ljudi. 

ceo tekst >>>

 

16.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Tajnost

Tajna je čvrsta onoliko koliki je strah od njenog otkrivanja

 

Jedan od 17 rimskih careva nije uspeo da sakrije od sveta tajnu svojih kozjih ušiju. Legenda kaže da je mladi berberin sačuvao život tako što je samo zemlji poverio tajnu. Međutim, na tomje mestu izrasla zova i od nje napravljene svirale rastrubile su priču "U cara Trojana kozije uši". Od tada se kaže: "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju!“

Danas je očigledno nastupila generacija koja je preskočila bajke u procesu svoje edukacije i obrazovanja. Ali, te nove neznalice imaju jednu prednost, svemu se čude, kao nikad viđenom. Isto se ponavlja i sa svakim novim tehnološkim otkrićem i napretkom.

ceo tekst >>>

 

16.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Akai - moćni napitak

 

Prema većini dosadašnjih istraživanja akai se smatra namirnicom s najjačom antioksidativnom vrednošću do sada pronađenom. U čitavom nizu sjajnih pogodnosti akaija za zdravlje, ističe se fascinantan podatak da ekstrakt akaija može in vitro podstaći odumiranje ćelija leukemije, i to čak do 86%!

Ovo naučno otkriće objavljeno je 2006.godine na Institutu za ishranu i poljoprivredu Univerziteta Florida u SAD-u, a objavIjeno u uglednom naučnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

ceo tekst >>>

 

16.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Godži - eliksir čiste energije

 

Godži biljka raste u 8-10 centimetara visok žbun čiji je životni vek više od 100 godina. To je jako izdržljiva biljka koja je prvobitno pronađena na Himalajima, ali raste i u delovima Kine, Mongolije I Tibeta.

Naučno ime Godžija je” lycium barbarum”. U zapadnom svetu je poznat i kao 'wolfberry'. Postoji najmanje 40 vrsta Godžija i njegove vrednosti su objavljene u popularnim naučnim časopisima. Istorija godžija može se pratiti unazad hiljadama godina i složeni je deo kineske i azijske narodne medicine.

ceo tekst >>>

 

15.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Smaragdna Tabla

Nedoumice o autoru: Hermes Trismesgistos?

 

Renesansa Hermesa identifikuje kao čoveka, autora brojnih tekstova, kasnije definisanih kao hermetički. Grad po imenu Hermopolis postojao je u drevnom Egiptu i navodi se da je bio prebivalište Hermesovo.

Neophodno je napomenuti da je egipatsko Hermesovo ime Tot, te da je kasnije arapsko Idriz, dok je u antičkom Rimu to Merkur...

Za Smaragdnu Tablu bi se moglo reći da predstavlja siže Hermesovog učenja koji je više razrađen u delu Knjiga Kralja Tota (Totove Smaragdne Ploče) koje su obavijene još većom misterijom. Sadržaj Smaragdne Table je prilično kratak, bavi se prirodom magije stvaranja života i odnosom sa božanskim. Tekst je često nejasan i traži apstraktnu interpretaciju. Sva tri znanja sveta koja po sopstvenim rečima pripadaju Hermesu jesu znanje o duhu, duši i telu. Ovo je sumirano znanje o Večnosti.

ceo tekst >>>

 

15.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kia semenke (Salvia Hispanica)

 

Koristili su ih još drevni Asteci, upotrebljavaju se u Meksiku i Gvatemali, a primenjuju ih u raznim zdravim napicima, jelima kao i dodacima ishrani. Reč je o semenkama biljke Salvia hispanica poznatije kao kia (chia), bogatih hranljivim materijama, antioksidantima, amino i omega-3 masnim kiselinama.

Od ostalih srodnih namirnica, kia semenke se razlikuju po stabilnosti masnih kiselina, koje čak i ako su na svetlosti i višim temperaturama, mnogo sporije užegnu. Ne sadrže gluten, ali obiluju vlaknima, čak više od integralnih žitarica.

ceo tekst >>>

 

15.02.2011

Istorija >>>  Pregled tekstova >>>

Misterije Balkana: Gobekli Tepe, Turska

 

Arheološka istraživanja nalazišta Gobekli Tepe za sada pokrivaju samo 5% celokupnog kompleksa, pa naučnici ne mogu ni da pretpostave kakve se još misterije kriju ispod naslaga zemlje, peska i prašine.

Gobekli Tepe, arheološko nalazište pored grada Urfe u jugoistočnoj Turskoj, krije jednu od najvećih misterija čovečanstva. lako se ne zna ko ga je i zašto gradio, precizno isečeni kameni blokovi upućuju na to da su na tom mestu postojali naselje i hram, a mnogi tvrde da se radi o Edenu - rajskom vrtu opisanom u Bibliji. Radiokarbonska analiza utvrdila je da je starost nalazišta oko 12.000 godina!

ceo tekst >>>

 

15.02.2011

Istorija >>>  Pregled tekstova >>>

Kad Demoni Progutaju Sunce

 

Drevni narodi verovali su da pomračenje Sunca najavljuje nesreću, a plašili su se i da će "nebeska lopta" zauvek nestati i uskratiti im svetlost i toplotu.

Kult Sunca prvi put se pominje u drevniin egipatskim spisima, gde se nebesko telo "kojo obasjava i greje" proglašava vrhovnim božanstvom Ra (u prevodu "sunce"). Sedište kulta bilo je u Heliopolisu (Gradu sunca), a Stari Egipćani, pet milenijuma pre n.e., verovaii su da Sunce putuje brodom da bi zaštitilo svoju vatru od vode iz podzemnog sveta kroz koju je prolazilo tokom noći.

ceo tekst >>>

 

14.02.2011

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Magično ogledalo - pogled u budućnost

 

Od postanka sveta Ijude je zanimalo šta ih očekuje u životu, a u mnoštvu metoda za proricanje sudbine izdvaja se gatanje pomoću magičnog ogledala. Ova tehnika nastala je iz hidromantije (proricanja sudbine pomoću vode), koja podrazumeva tumačenje slika na površini vode. Budući da ogledalo ima glatku reflektujuću površinu, odlična je zamena za činiju sa izvorskom vodom, koju su magičari morali ritualno da pune, a potom i da je nose sa soborn, što je prilično nepraktično.

Nekada se magično ogledalo pravilo od poludragog kamenja i vulkanskog stakla, a visokim poliranjem dobijala se glatka površina odlične refleksije. U specijalizovanim radnjama može da se kupi ovo magično ogledalo koje postaje aktivno tek pošto ga vlasnik ritualno napuni energijom.

ceo tekst >>>

 

14.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Dioksin - otrov koji lagano ubija

Kako nas truju i kako se zaštititi?


Ovo je priča koja me je podstakla na jedno malo istraživanje. Dioksin, najotrovnija hemijska supstanca koju je čovek napravio svojom rukom dospela je preko stočne hrane na mnoge govedarske i živinarske farme širom Nemačke. Meso, jaja, mleko i prerađevine, koji potiču iz ovih uzgajališta, uveliko se prodaju širom Evrope, jer je informacija o pogubnom dejstvu strašnog toksina stigla prekasno... Istraga je pokazala da je fabrika "Harles i Jenč" prilikom spravljanja mešavina za stočnu hranu koristila zagađene masnoće koje potiču iz otpada nastalog u proizvodnji biodizela od soje i palminog ulja. Zakon dozvoljava određeno prisustvo dioksina u ovim mastima, a pravilnim doziranjem može da se izbegne njegova toksičnost, ali sporni dioksin nije bio namenjen proizvodnji stočne hrane, već za tehničku mast. Kontingent opasne supstance bio je uredno upakovan i obeležen kao sirovina za proizvodnju sredstava za podmazivanje, a nikako kao komponenta za mešavine namenjene ishrani stoke.

ceo tekst >>>

 

14.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Pet zdravih i jeftinih namirnica

 

Zimi, kada vegetacija miruje, ishrana je najčešće jednolična. Preovlađuju namirnice koje obiluju zasićenim masnim kiselinama i termički obrađeno povrće, pa je na trpezi primetan "manjak" zdravih namirnica. Osim toga, poznato je da povrće i voće koje se gaji u stakleniku, posebno zimi, sadrži manje hranljivih materija, pa ne bi bilo loše da se u ishrani koriste darovi prirode koje su naši preci upotrebljavali tokom zimskih meseci i na taj način čuvali zdravlje. Preporučuje se pet namirnica, nezaobilaznih u zimskoj ishrani, koje su zdrave, rastu na našem podneblju i dostupne su svima. 

ceo tekst >>>

 

14.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Đumbir

 

Ova tropska začinska biljka poboljšava varenje, čisti jetru, ublažava bolove, snižava temperaturu i smiruje kašalj. Nedavna naučna istraživanja dokazala su i da blokira razvoj kancerogenih ćelija.

Hiljadama godina koren đumbira važi za izuzetno snažno lekovito sredstvo. Ova biljka potiče iz tropskih predela jugoistočne Azije i najviše se upotrebljavala u Indiji, da bi se kasnije proširila po celom svetu. Đumbir se koristi svež ili kao prah, a ima Ijutkast ukus i miris koji podseća na limun.

ceo tekst >>>

 

13.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Bežanje od stvarnosti

Gledanje televizije - zavisnost ili navika

 

Svi istraživači se slažu: preterano gledanje televizije ima presudan uticaj na porast agresivnosti, psihološku nestabilnost, gubitak kontrole i neuspeh u školi ili na poslu. Najnovija domaća istraživanja pokazuju da prosečni stanovnik Srbije pred TV ekranom provodi dnevno pet sati, što Srbe svrstava među neslavne svetske rekordere! Da li su ljudi postali zavisni od televizije? Kako preterano zurenje u mali ekran utiče na mentalno i fizičko zdravlje?

Od pronalaska, pedesetih godina prošlog veka, televizija je postala značajna komponenta modernog načina života. Intenzivna stimulacija mozga zbog kombinacije zvuka, slike i pokreta udružena sa dostupnošću, učinila je da televizija potisne radio i novine, utiče na smanjenje posetilaca bioskopa i pozorišta, a o čitanju knjiga i da ne govorim. Moderan način života ne dovodi do zavisnosti od televizije, već gledanje i zavisnost od televizije u velikoj meri vodi modeliranju modernog načina života.

ceo tekst >>>

 

13.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Posledice magijske prakse

Može li se "crna magija" praktikovati bez posledica?

 

Ovo pitanje mi se čini kao suštinsko, ali prvo bih razlučio jednu činjenicu. Ono što vrlo često ponavljam u sličnim raspravama. Ne postoje "crna", "bela", "crvena" ili kako god obojena magija. Magija, "sama po sebi" i "sama za sebe" nema nikakav prefiks niti bilo kakav sufiks. Ona je samo magija. Jedno, možda najednostavnije objašnjenje šta mag radi je dao Kastaneda: sve što čarobnjak uči jeste kako da sačuva svoju energiju i kako da privuče mnogo drugih. To jasno ukazuje da je magija samo veština ovladavanja i upravljanja energijama.

Kako će mag upravljati energijama nad kojima ima vlast volje je sasvim drugo pitanje kojim se zadire u polje etike. Sva pitanja morala su pitanja nemoćnog, slabog i ograničenog čoveka. A kada u svetu dominira mnoštvo slabog, nemoćnog i ograničenog, onda se stvara zajednička forma življenja koja propisuje nekakva pravila koja služe isključivo samozaštiti tog jadnog, nemoćnog i ograničenog čoveka i zajednice kojoj pripada. Gomila svoju zaveru kuje samo protiv prave sile. Ta ograničena i jadna masa ne zna šta je istina, ali dobro oseća ono što je snažno. Zato su stavovi svetovnih vlasti prema magiji, u prošlim vremenima, a i danas potpuno bili indiferentni ukoliko ne štete interesima države ili vladajućem društvenom sistemu. Zbog te javne nesigurnosti magija je život u tajnosti.

ceo tekst >>>

 

12.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Poligamija i poliandrija

Je li normalno da osoba ima potrebu za više bića u svom životu, u pogledu ljubavi?

 

Sasvim normalno... U svetu magije čak i poželjno, ukoliko nema ostrašćene prijemčivosti i vezanosti.

Svest je u magiji na sasvim drugačijoj razini, te ako su dve ili više osoba povezane i u ljubavnom smislu (emocionalno i seksualno), to se ne doživljava poput obične svetovne veze. Ovde je odnos daleko uzvišeniji.

Problem može da se javi jedino ako je jedna od strana izvan sveta magije. Veze među ljudima koji borave u različitim svetovima su vrlo krhke i lomljive. Retko kada uspevaju. A lek za takvo što ne postoji, jer se se jednostavno radi o spoju dva nespojiva sveta. I tu nema razumevanja niti uzajamne podrške.

ceo tekst >>>

 

11.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Paradigma i prijemčivost

Da li je za određeni sistem neophodan potpun pogled na svijet u saobraznosti sa tim sistemom?

 

Odgovor je jednostavan i kratak. Ne! Nije neophodno u potpunosti biti saobražen sa sistemom koji se praktikuje, kad je je magijski rad u pitanju. To je već slučaj kod ispovedanja vere, jer biti vernik znači biti saobražen sa sistemom ispovedanja vere i celokupnim pogledom na svet iz promisla same vere i zajednice verujućih kojoj se pripada. Dakle, život u skladu sa načečima vere.

Magija je jedan drugačiji način života. Ovde se sledi samo nekoliko univerzalnih zakonitosti iz kojih proističu celokupni Pojavni i Onostrani svet. Mag se saživljava sa svetom u celini. On je čarobnjak i alhemičar, ratnik i tragač. On koristi prava imena Bogova, Anđela, Demona, Duhova i svih stvari materijalne i nematerijalne prirode. On zna sve simbolizme i poznaje mirise, boje i zvukove. Mag gospodari u svim korespondencijama i zbog toga stoji iza drevnih moćnih reči: "Ja znam čarobnu moć Sile. Ja poznajem vas i znam vaša Imena. Izrekoh reči moći!" Mag je astrolog i prorok, sveštenik prirode i lekar, umetnik i učitelj. Proroci i vidovnjaci tumače sudbinu, a mag je stvara. U tome je velika i suštinska razlika. Mag priziva, odvraća, oblikuje i proizvodi sudbinu.

ceo tekst >>>

 

09.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Kombinovanje raznih magija

Da li je moguće da se konbinuje naša folklorna magija sa zapadnim okultizmom?

 

Naša stara tradicija, mislim na prostor Srbije, je odlična, mada je veoma teška za rekonstrukciju i oživljavanje u pravom smislu. Razlog je tome nedostatak tekstova i drugih pisanih izvora. Ono što postoji je prilično škrto, mada ima dosta etno studija koje su obrađivale slovensku mitologiju i religiju, dok o magijskoj praksi gotovo i da nema tragova.

Postoje naravno i danas takozvane neopaganske slovenske skupine koje nešto pokušavaju oživeti, ali je sve to na nivou religijske i tradicionalne, a ne magijske svesti. To važi za sve stare i autohtone sisteme i tradicije pa i za sumersku u koju sam se ja upleo...

Sav taj neopaganizam je novi pomodarski, religijsko tradicionalni folklor i ništa više od toga. Naravno moguće je naći, istraživanjem, dovoljno materijala o radu naših starih "žreca", te "vračara", a i dovoljno se te tradicije očuvalo u istočnoj i južnoj Srbiji. Mada opet, Vlaška magija iako ima dosta zajedničkih elemenata sa starosrpskom tradicijom, ipak to nisu iste prakse...

ceo tekst >>>

 

08.02.2011

Kondon - Razgovori s povodom >>>

Duhovni napredak

Da li zapadni okultizam malo sputava duhovni napredak?

 

Što više informacija, što više znanja, oduvek je bila prednost. Komplikovanost koja se javlja, je posledica, takozvane, prijemčivosti za date informacije. To svakako može da dovede do izvesnih frustracija zbog nemogućnosti odabira pravih informacija i nesnalaženja u obilju istih. Naročito danas, zbog pristupa posredstvom interneta.

Nekad je zaista bilo lakše, postojale su samo knjige i to retke. Ljudi su imali vremena da lagano uče i stiču znanje o kome predhodno dobro promisle pre no što se upuste u neku praksu. Danas je na žalost sve instant, brzo i uglavnom bezvredno.

Zapadni okultizam ima svojih kvaliteta, ali je veoma teško razlučiti te vrednosti danas, jer je modernizam na zapadu počeo da skreće u razne pravce, od kojih mnogi završavaju u kakvom slepom rukavcu... Bardon je dobar autor, Kroulija ne simpatišem baš puno, iako je imao svojih dobrih faza. Naravno to je samo moj stav. Svakako treba čitati sve, samo bez ostrašćenog i prijemčivog pristupa. 

ceo tekst >>>

 

04.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

O genetski modifikovanoj hrani

Malo pravih informacija i mnoštvo zabluda

 

Pročitavši intervju sa Irene Barret, Ne želimo pustinju u Srbiji, naravno, odmah sam takst arhivirao i preneo na portal. Odličan tekst, odlična tema i veoma važna, te se nisam mogao odupreti porivu da još malo pročeprkam po ovom pitanju i iznesem još koju informaciju - i naravno moj lični stav.

Svaki organizam nosi u sebi nešto što nazivamo genom. To važi za bakterije i gljive u jednakoj meri u kojoj važi za biljke i životinje, uključujući i ljude. Ti geni su kodovi ili poruke. Oni prenose potrebne podatke organizma da bi znao kakve hemijske supstance mora da napravi da bi preživeo, rastao i da bi se razmnožavao. Ti kodovi nose i informacije koje su skrivene i savremenoj nauci ne poznate. Zbog toga je i bilo nebrojeno katastrofalnih rezultata laboratorijskog GMO ispitivanja.

ceo tekst >>>

 

04.02.2011

Zag Kia >>>  Ekosfera >>>

Ne želimo pustinju u Srbiji!

Intervju: Irene Barret

 

Srbi su ponosni na domaću kuhinju i hranu, međutim, kada odete na pijacu, šanse su sve manje da kupite onaj "pravi“ paradajz koji miriše na paradajz, "pravi“ crni luk okruglih glavica (sve je više onog koji smo nekada zvali "holandski“, a danas mu i sami seljaci zaboravili da nije oduvek bio tu, pa ga zovu "naški“ - "pogačar“), jagode koje mirišu na jagode i imaju ukus jagoda... A o hlebu i da ne govorimo - mnogi bi se složili da više i ne liči na hleb naš nasušni. Čak i vrste koje se prodaju po višim cenama, kao "integralni“, "crni“ i sl. - većim delom su postale integralne i crne zahvaljujući raznoraznim dodacima i farbama, a ne zato što su mešene od brašna dobijenog od celog crna pšenice... To je naša svakodnevnica - nove, hibridne vrste i hrana koja malo ima veze sa onim čime smo se vekovima hranili na ovim prostorima. Međutim, preti nam još jedna opasnost - da počnemo da konzumiramo genetski modifikovane organizmime (GMO). Navodno, u cilju prilagođavanja zakonima EU, na vrata nam je zakucala i mogućnost prihvatanja mutanata na njivama, u baštama, na pašnjacima...

ceo tekst >>>

 

03.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Koga "jašu" "Jahači Apokalipse"?

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - VIII

 

Pre neki dan mi jedan neidentifikovani virtuelni "online" poznanik uputio pitanje: dolaze li to "Jahači Apokalipse", nakon iščitavanja mojih Priloga teoriji pobune Neba i Zemlje. Smak sveta je izvestan, ali ne i kada i kako će se to dogoditi. Izvesno je to da život neće nestati u razotnoj katazklizmi, ili serijski povezanim kataklizmama. Oni koji veruju u skoru propast sveta, već vide etiri Jahača Apokalipse", četiri jasna znaka: solarne baklje, samouništenje, masovno umiranje ptica i kalendar Maja. O ovim scenarijima mogućih katastrofa ću kasnije. Sad da vidimo koga to "jašu" "Jahači Apokalipse". Kao prvo, apokalipsa nije apsolutna kategorija. Dakle nema potpunog uništenja. Drugo, nakon apokalipse dolazi apokatastaza, obnavljanje ciklusa, kao nastavak života, ali novog, pročišćenog i obnovljenog života. Novozavetno hrišćansko otkrovenje je skup priča nastalih, ne zna se tačno u koje vreme, ali se predpostavlja da je nastalo na prelasku iz prvog u drugi vek nove ere. Ne zna se ko je autor, ali je delo pripisano apostolu Jovanu. Ono što se zna, jeste da je ovaj tekst nastao kao filosofska interpretacija drevnih egipatskih i vavilonskih misterija. Kako se, zapravo, radi o krađi ideja, hrišćanski neuki pisci prvog i drugog veka su samleli Istinu i u ruglo pretvorili Drevne Misterije. "Jahači Apokalise" iz ovog spisa, neću reći "svete knjige" su Četiri Užasna Potomka Drevnih: Humvava, Pazuzu, Azagtot i Kutulu. Oni su bili rođeni pre svih Doba Vremena i obitavali su u krvi Kingua, a Marduk nije mogao sve zajedno da ih zatvori s One Strane. I Oni borave na našoj Zemlji, istovremeno sa našim generacijama, iako se ne mogu videti. Ovome su podučavali Sveštenici Bab Ela, koji su naredili da ovi Obrasci ne smeju biti nikad otkriveni nikome ko nije posvećen našem Učenju, jer ako se uradi tako, bila bi to stravična greška.

ceo tekst >>>

 

03.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

03.02.2011

Istine i zablude o energetskim napicima

 

Mini konzerve osvežavajućih napitaka, "šuteri", sadrže svega 0,6 dl, ali i tako mala količina napitka sadrži gotovo istu, ali pet puta koncentrovaniju količinu kafeina.

Poslednjih godina svetsko pa i naše tržište preplaljeno je slatkim gaziranim energetskim napicima u konzervama primamljivog izgleda i zvučnih naziva "red bul", "guarana" "enerdžiz", "dark dog", "bern", "ultra"... Ova pića naročito su popularna među mladima koji ih rado konzumiraju ne bi li "za tren oka sebi podigli raspoloženje" na veseloj žurci, ili povratili energiju kada ih očekuje veliki napor, bilo da je reč o pripremi ispita ili zalaganju na sportskom terenu.

ceo tekst >>>

 

02.02.2011

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Trinaesti znak horoskopa

Iz ugla astrologa koji to više neće da bude - I

 

Astronomi iz Amerike su nedavno obnovili priču o novoj podeli Zodijaka, po kojoj postoji jedan znak više. Izazov za debatu na razmeđi Astronomija - Astroligija. Kad se neko upliće tamo gde mu nije mesto, astronom u astrologiju i astrolog u astronomiju, naš narod ima izreku: "gde su dve babice, tu su kilava deca".

Pre 16 godina u svetu je objavljena "senzacionalna“ vest da je dr Džeklin Miton, članica Kraljevskog astronomskog društva "otkrila“ trinaesti zodijački znak, a pre nekoliko dana su se, istim povodom, oglasili i astronomi iz Američke Savezne Države Minesote.

Taj "novootkriveni“ znak je bio poznat još u drevnoj Mesopotamiji u doba asirskog carstva 2.000 godina pre n. e. kao sazvežđe Kadi, koje se nalazilo između Škorpije i Strelca, a u astrologiji se naziva Zmijonoša (Ofiucus).

ceo tekst >>>

 

02.02.2010.

Nauka >>>  Pregled tekstova >>>

Zvezda koja će nestati

 

Jedna od najsjajnijih zvezda na našem nebu, koja ubrzano gubi masu, mogla bi da eksplodira tako jako da će sa Zemlje izgledati kao da su na nebu dva sunca.

Naime, to će se desiti, koliko krajem godine, kada jedna od najsjajnijih zvezda na našem nebu, koja ubrzano gubi masu, bude eksplodirala.

ceo tekst >>>

 

02.02.2011

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova


Za kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva.

Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije.

ceo tekst >>>

 

 

<<<  9  >>>

 

Strane - 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 

 

 

 

Vrh strane

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-07-2013 01:47

 

 

 

 

 

 

Kalendar

 

  Kalendar

  Lunarni kalendar

 Solarni kalendar

 Kalendar Duhova

 Efemeride

 Astrološki kalendar

 Biljni kalendar

 O kalendaru

 Magijski kalendar PDF

 

Zvezdarijum

 

  Zvezdarijum

  Savetovalište

  Škola Astrologije

  Knjige

  Studije i članci

 

                            

 

Biblioteka

 

  Biblioteka

  Autorska izdanja

 Autorski prevodi

 Preporučene knjige

 

 

Galerija

 

  Galerija

 

 

Multimedia

 

  Multimedia

Thornal produkcija

Thornal arhiva

Thornal Channel - YT

 

 

 

Psyradio