Stranice

 

  Naslovna

 Starije objave - str. 5

 

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

Alexanthorn

 

Lice i Naličje - Galerija slika

 

  Autorski postovi

  Dnevničke beleške

  Rarzgovori s povodom

  Javna predavanja

  Autobiografske beleške

 

 

Hram

 

Baragnir Zag Nehar

 

Hram Senke Crne Svetlosti

Svetilište Drevnog i Primitivnog Obreda Svetlosti i Tame

 

  Hram

 

 

Zag Kia

 

 

  Zag Kia Kodeks

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

Chat Channel

 

 

 

Facebook

 

 

 

 

 

 

          

         

 

 

Linkovi

 

  Linkovi

Razmena banera

 

Kontakt

 

E-mail

 

alexanthorn@yahoo.com

alexanthorn@hotmail.com

 

 

Posetioci

 

 

 

 

 

 

STARIJE OBJAVE

 

<<<  5  >>>

 

08.10.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Kult gluposti

 

Evolucionista T. H. Haksli, deda čuvenog pisca Oldosa Hakslija, autor je "teoreme o beskonačnom majmunu”. Ova teorema kaže da kad bismo beskonačnom broju majmuna dali da udaraju po beskonačnom broju pisaćih mašina, negde bi neko od tih majmuna na kraju uspeo da stvori remek-delo poput Šekspirove drame ili Platonovog Dijaloga.

Postojanje globalne mreže osnažuje osrednjost, nudeći mogućnost da umreženi, kao anonimusi, izmenjuju često nesuvisle komentare, amatersku muziku, prostačke video-snimke, da se međusobno, preko blogova, obaveštavaju o svim finesama privatnosti, od seksualnog života, potajnih fantazija pa do dosade i odsustva bilo kakvog života. Trenutno postojanje 500 miliona blogova, koji potkopavaju naše osećanje šta je istinito a šta laž, služe da se hvalimo našom dečicom i ličnim ljupkim osobinama, tako da poplava skrivenih manijaka i pedofila uopšte nije čudna pojava.

ceo tekst >>>

 

03.10.2010

Misterije >>>  Pregled tekstova >>>

10 najmisterioznijih arheoloških otkrića

 

Za mnoge iskopine ni posle decenija istraživanja naučnici ne mogu da ponude iole logičan odgovor kako su i kada nastale.

Ljudska lobanja s rogovima

Tokom osme decenije 19. veka u Sejriju je pronađena humka i u njoj čudne ljudske lobanje i kosti. Lobanje su imale rogove, a kosti kao da su pripadale ljudima visokim više od 2,1 metra, sahranjenim oko 1200. godine pre nove ere. To nije bilo prvi put da džinovske lobanje s rogovima budu iskopane u Severnoj Americi. Slične lobanje pronađene su i u blizini Velsvila, kao i u Teksasu. Nekada su se rogovi smatrali simbolom kraljeva. 

ceo tekst >>>

 

01.10.2010

Nauka >>>  Pregled tekstova >>>

Otkrivena planeta najsličnija Zemlji

 

Američki astronomi otkrili su planetu koja je, među dosad istraženim, najsličnija Zemlji. Planeta je nazvana Gliz 581-g, tri puta je veća od Zemlje i od nje udaljena 20 svetlosnih godina ili oko 200 biliona kilometara

Okreće se oko zvezde „crvenog patuljka" nazvane Gliz 581, koja se nalazi u zoni Goldilok, u kojoj je temperatura prihvatljiva za razvoj života, između minus 31 i minus 12 stepeni Celzijusa. Naučnici sa kalifornijskog univerziteta proučavali su godinama površinske temperature planeta i nakon otkrića onih koje su isuviše tople ili hladne, napokon su našli jednu s temperaturom na kojoj bi život bio moguć. 

ceo tekst >>>

 

28.09.2010

Zanimljivosti >>>  Pregled tekstova >>>

Vanzemaljci sabotirali nuklearke

 

Vanzemaljci su tokom hladnog rata sabotirali nekoliko američkih i sovjetskih nuklearnih postrojenja u pokušaju da pošalju "poruku Vašingtonu i Moskvi da se igraju sa vatrom", tvrdi Robert Hejstings, američki istraživač.

Robert Hejstings, koji je dugi niz godina istraživao neidentifikovane leteće objekte (NLO), izjavio je na konferenciji za štampu u Vašingtonu da "našu planetu posećuju bića sa drugog sveta koji se iz nekih razloga interesuju za trku u nuklearnom naoružanju".

ceo tekst >>>

 

26.09.2010

Zag Kia >>>  Putopisi >>>

Grad mrtvih moreplovaca


"Novosti" na tajanstvenom ostrvu Sveti Đorđe u Boki Kotorskoj koje je pusto najveći deo godine i zatvoreno za posetioce.

Ostrvo mrtvih - kako zovu malo ostrvo nadomak Perasta u Boki kotorskoj, na kome je crkvica svetog Đorđa i benediktinski manastir s početka prošlog milenijuma - već decenijama obavijeno je misterijom. Pusto je najveći deo godine, a tokom jula i avgusta na njemu se odmaraju katolički sveštenici. Turistima pristup nije dozvoljen.

ceo tekst >>>

 

25.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

2013. kraj tehnologije

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - III


Sunčeva oluja mogla bi za dve godine da parališe život na Zemlji. Postoji opasnost da će gotovo svi elektronski uređaji prestati da rade.

Velika Sunčeva oluja mogla bi da izazove haos na Zemlji 2013. godine. Zbog eksplozije Sunčeve energije, životi milijardi ljudi mogli bi biti paralisani, jer će gotovo svi elektronski uređaji - prestati da rade.

Ovo su poslednja predviđanja naučnika koji upozoravaju da bi električne mreže mogle biti oštećene, a sistemi za komunikaciju van pogona. Avioni bi se rušili, a Internet bi prestao da funkcioniše. Kako je rekao jedan britanski zvaničnik, ova katastrofa mogla bi pomalo da liči na scene iz filma "2012“.

ceo tekst >>>

 

19.09.2010

Zag Kia >>>  Vladari iz senke >>>

Deset najmisterioznijih tajnih društava

 

Iako je većina tajnih društava osnovana s relativno realističnim političkim ili religioznim ciljevima, njihovo insistiranje na mističnosti i tajnosti načinilo je od njih predmet bezbrojnih kritika i teorija zavere.

Slobodni zidari

Masoni su i dalje jedno od najuticajnijih bratskih društava na svetu, koje broji negde oko pet miliona članova. Organizacija je osnovana 1717. godine, ali dokumenta koja se odnose na njihovo postojanje datiraju još iz 14. veka. Društvo je oformljeno kao bratstvo čiji članovi dele iste filozofske ideje, među kojima i verovanje u vrhovno biće.  

ceo tekst >>>

 

18.09.2010

Zag Kia >>>  Putopisi >>>

Tajanstveni grad vina

 

Rajačke pimnice, smeštene na brežuljku iznad Timoka, kandidat za Listu svetske baštine Uneskoa. Nekada je ovde bilo više od 300 pimnica, danas postoji samo 57 vinskih podruma. Crno vino se pije od kad provri, dok ne kaplju prve streje. Onda se prelazi na ružicu, koja se pije dok ne počne da se diže prašina. Tada se prelazi na belo, koje se pije sve dok ne stigne crno vino.

Od pamtiveka ovako teče život starosedelaca sela Rajac i vlasnika čuvenih Rajačkih pimnica. Iskusni tvorci vina ponose se jedinstvenim načinom života, ali i vrhunskim kvalitetom vina napojenih suncem. Sada su Rajačke pimnice ponovo u žiži interesovanja. Nedavno su postale kandidat za Listu svetske baštine Uneska, a bile su i centralni događaj na manifestaciji Dani evropske baštini u Srbiji. 

ceo tekst >>>

 

17.09.2010

Zanimljivosti >>>  Pregled tekstova >>>

Misterija "Pionira 10"


Svemirska sonda potpala pod uticaj dosad nepoznate sile. Brzina letelice smanjiće se za šest milja na sat.

Svemirska sonda „Pionir 10“, prva koja je uspela da prođe kroz pojas asteroida i da 1973. godine izbliza osmotri i snimi planetu Jupiter, možda je potpala pod uticaj nepoznate sile prirode, zbog koje bi moglo da dođe do promene postojećih zakona fizike.

Istraživači iz Kalifornijske korporacije za vazdušni prostor kažu da letelicu - koja je 1988. zauvek napustila Sunčev sistem - neka nepoznata sila gotovo neprimetno usporava. Kao da je vuče unazad ka Suncu. 

ceo tekst >>>

 

16.09.2010

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Ruski naučnik usavršio antioksidans koji usporava starenje

 

Ruski naučnik Vladimir Skulačov, profesor instituta za fizičko-hemijsku biologiju univerziteta "Lomonosov" usavršio je antioksidans koji usporava starenje i dosad su se hiljade dobrovoljaca prijavile da uzmu učešće u kliničkim ispitivanjima koja je on nedavno pokrenuo.

Tokom istraživanja koje je trajalo četiri decenije, ovaj naučnik je proučavao proces starenja i zaključio da se kiseonik u ljudskom organizmu u 99 odsto slučajeva transformiše u neškodljivu vodu, a u jedan odsto u toksični superoksid.

ceo tekst >>>

 

15.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Vatikanska biblioteka se ponovo otvara

 

Vatikanska biblioteka, jedna od najstarijih i najbogatijih u svetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 miliona evra, 20. septembra ponovno otvara vrata istraživačima, preneli su hrvatski mediji.

U njoj se čuva oko milion i po knjiga, među kojima najstarije potiču iz prvih vekova naše ere. Biblioteka ima oko 150.000 rukopisa, a među njima je i najbogatije opremljena "Biblija" u svetu, ukrašena minijaturama, u čiju izradu je utrošeno kilogram i po zlata.

Lepo i korisno, ali sve dok se ne otvore vrata "Index Librorum Prohibitorum" iza kojih se nalaze zabranjene, skrivene i tajne knjige i rukopisi, među kojima ima mnogo onih koji skrivaju tajne nikad obelodanjene, nemam pohvale za Vatikan. 

ceo tekst >>>

 

14.09.2010

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Crno vino i paradajz uništavaju rak

 

Odavno je poznato da namirnice kao što su paradajz, jagodičasto voće i crno vino blagotvorno deluju na zdravlje, ali ono što je pokazala nova američka studija zvuči kao senzacija: neke namirnice navodno deluju kao lekovi, tako što izgladnjuju kancerogene ćelije.

Kako pokazuju najnovija istraživanja, crno vino i čokolada bukvalno suzbijaju ćelije raka. Crno grožđe, tamna čokolada i kupine, beli luk, soja, kao i razne vrste čajeva „izgladnjuju“ kancerogene ćelije, istakao je naučnik Vilijam Li na konferenciji održanoj u Long Biču, u američkoj državi Kaliforniji. 

ceo tekst >>>

 

12.09.2010

Ogledalo >>>  Pregled tekstova >>>

Pun mesec nad šljivikom

 

Vampir je srpska reč, ali tu prestaje svaka naša specifičnost sa onostranim. Mitska bića postoje u svim kulturama, a, sticajem okolnosti, o njima se početkom meseca naročito govorilo u Ribarskoj banji na Festivalu srpskog horora.

Karakondžule i razne druge spodobe, koje opsedaju ljude u gluvo doba, jedna su od omiljenih tema za razgovor, od starih vremena, uz ognjište, pa do danas, u doba interneta.

ceo tekst >>>

 

11.09.2010

Ars Magica >>>  Pregled tekstova >>>

Lutanje po Abramelinu

Bil Hejdrik

 

Predavanje o “Knjizi Svete Magije Abramelina Maga” zatražili su članovi i prijatelji Telema Lože. U vreme prezentacije, postojala su dva ili tri izdanja ove knjige, uključujući i Doverovo džepno izdanje.

Sama knjiga potiče, navodno, od jednog izvora iz XIV veka. Postoji još nekoliko rukopisa neodređene starosti. Jedan ili više lošijih rukopisa nalazi se u biblioteci Arsenal u Parizu. Postoje i neki u Londonu koje tzv. prevodilac, gospodin Mekgregor Meters, nije pomenuo.

On je tvrdio da je knjigu preveo u Parizu sa starog francuskog izdanja, ali se zna da je bio redovni posetilac onog mesta u Londonu gde su rukopisi bili čuvani. Jedan od tih londonskih rukopisa je na engleskom jeziku. Geršom Šolem pominje i jedan prevod na hebrejski jezik. Naš omiljeni plagijator zadnjeg veka, gospodin Mekgregor Meters, malo je “izglancao” svoje delo. Objavio je mnogo magijskih knjiga u prošlom veku i bio saosnivač Reda Zlatne Zore.

ceo tekst >>>

 

09.09.2010

Hriscanstvo >>>  Pregled tekstova >>>

09.09.2010

Isus to nije rekao

 

Malo je onih među nama koji sumnjaju da tekst Novog zaveta nije verna kopija Isusovih reči i doslovni prepis onoga što su o utemeljivaču hrišćanstva napisali njegovi učenici. To uverenje naročito je učvršćeno posle pronalaska štamparske mašine, koja je omogućila da precizna reprodukcija teksta postane stvarnost. A skoro hiljadu i po godina pre toga rukopise Novog zaveta svojeručno su umnožavali pisari izloženi snažnom uticaju teoloških, kulturnih i političkih rasprava svoga vremena.

O tome najbolje svedoče sačuvani novozavetni tekstovi. Oni obiluju ne samo greškama, već i namernim izmenama koje umnogome otežavaju rekonstrukciju originalnih Hristovih reči.

Kada je naučnik svetskog glasa, vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Bart Erman (Bart Ehrman) krenuo da izučava biblijske tekstove na originalnim jezicima na kojima su pisani, veoma se iznenadio kada je otkrio mnoštvo grešaka i namernih izmena načinjenih od strane njenih ranijih prevodilaca. U knjizi Isus to nije rekao, Erman nam pripoveda priču koja leži u pozadini grešaka i izmena koje su drevni pisari načinili u Novom zavetu, ukazujući na veličinu njihovog uticaja na Bibliju koju čitamo danas. Svoj prikaz obogatio je i ličnom pričom o tome kako ga je njegovo izučavanje drevnih grčkih rukopisa nagnalo da napusti svoja ranija ultrakonzervativna gledišta o Bibliji.

ceo tekst >>>

 

09.09.2010

Adepti >>>  Pregled tekstova >>>

Alister Krouli

Kaaba 93

 

Alister Krouli rodio se 12. oktobra 1875. e.v. u Lemingtonu, Vorvikšajr, u Engleskoj. O njegovom detinjstvu postoje kontroverzne priče. Neki autori skloni su da kažu kako je uobičajena slika o krutom vaspitanju koje su sprovodili njegovi roditelji, smatrani religioznim fanaticima, svesno stvorena i preuveličana od samog Kroulija, a kasnije nekritički preuzeta i širena od nekih biografa. On je zapravo relativno rano ostao bez oca koji je umro 1887. e.v., a majka mu je živela sve do 1917. e.v.

Pošto je poticao iz dobrostojeće porodice, Krouli je 1895.e.v. upisao Triniti koledž u Kembridžu. Njegova raznovrsna interesovanja ispoljila su se snažno, i pored redovnih studija počeo je da putuje, planinari, a dve godine kasnije objavio je i prvu zbirku stihova.

U ovo vreme padaju počeci njegovog interesovanja za misticizam i magiku. Na putovanju u Švedsku 1896.e.v. doživeo je spontano mističko buđinje, duboki uvid koji ga je naterao da se zainteresuje za pojave koje se nalaze sa druge strane svakodnevnog života.

ceo tekst >>>

 

09.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Vae Victis II

Suočavanje sa mračnom senkom

 

Svakodnevno nas izveštavaju o nasilju. Marljivost medija je nemilosrdna, kao da se plaše da ćemo nešto vrlo važno propustiti i tako sebi silno naškoditi. Na prvom mestu su ratovi, koji nikad neće prestati. Time što se glorifikuju osobine neophodne u ratu, poput hrabrosti, srčanosti, izdržljivosti, žrtvovanja za svetu ideju, time se na jedan podmukao i mračan način i rat prihvata kao dobra stvar. Naročito se u našoj kulturi, u kojoj se do skora ispraćaj u vojsku slavio uz bahanalije i neumereno trošenje novca, smisao pogibije u ratu uzdigao do "carstva nebeskog”. Dobro su ljudi naučili kako se časno (i suludo) gine.

Zatim dolazi nasilje nad slabijima (ženama i decom), koje je utoliko strašnije što se dešava u zaštićenom toplom domu, kad vuk oblači bakinu spavaćicu, stavlja kapicu uz umilno režanje šta će sve da uradi Crvenkapi. Kako da se zaštitimo od nasilja onih za koje mislimo da nas vole i koji kažu da nas vole? Vesti su uznemirujuće...

ceo tekst >>>

 

08.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Vae victis

BRAK KAO PUT U DEPERSONALZACIJU

 

Naša civilizacija je naučena da ceni samo pobednike, podiže im monumente, slavoluke ispod kojih marširaju s dostojanstvom, dok je poraženima namenila ulogu zaborava u roptarnici istorije...

Moramo razlikovati borbeni duh (fighting spirit) od pobedničkog duha (victorious spirit). Prvi nastaje tokom prvih pet sekundi reakcije, dok još nije uključena kora mozga nego stari, reptilni mozak, dok drugi uključuje razmišljanje, predviđanje, procenu situacije i sopstvenih sposobnosti, primerenu reakciju, te buduće posledice delovanja...

Istovetan je biohemijski proces u mozgu i za osećanje pobede i za erekciju, bez koje nema (muškog) orgazma. Nažalost, emancipacija je unela izvestan paradoks u muško-ženske odnose. Mnoge žene se udaju "protiv” muža, iako matičar ili pop razgovetno pita: "Uzimaš li... tog i tog za muža” i ona glasno odgovori "da”, a u stvari se udaje "protiv" tog voljenog...

ceo tekst >>>

 

07.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

"Srbiš"

RAZMIŠLJANJE O NOVODIJALEKTU SRPSKOG "KNJIŽEVNOG" JEZIKA

 

Svet priča "globišem", mladi Rusi svojim "runglišem", a tinejdžeri, a i oni malo stariji u Srbiji - sporazumevaju se "srbišem" - jezikom svedenim na nekoliko stotina reči, punim skraćenica, anglicizama, jasnim onima koji ga govore i nikome više. Brzo vreme, brze komunikacije traže i brz jezik. Nema umetnutih rečenica, dugačkih sintagmi, sve je manje reči dužih od dva sloga.

A slabašnom jeziku, nemoćnom da se brani pred najezdom engleskog, poslednji udarac zadale su SMS poruke, internet ćaskanja i "fejs" ili "tviter". Ko ne može misao da složi u 160 karaktera, neka ništa i ne govori - moto je savremene instant komunikacije. Na "četu" rečenice imaju "haiku" dužinu, a raspoloženja i poruke izražavaju se više interpunkcijskim znacima nego rečima. Kombinacijom tačaka, zareza i zagrada nekome možete da poručite da ste tužni, veseli, zabrinuti, da ga volite, ali se stidite što to otkrivate... A na "Fejsbuku", "Fejsu", "Fbu" gube se poslednji slogovi reči. Što je rečeno u prva tri slova reči - rečeno je. Pa, ko razume... 

ceo tekst >>>

 

07.09.2010

Nauka >>>  Pregled tekstova >>>

Promene na Mesecu
 

Nova istraživanja američke Nacionalne aeronautičke i svemirske agencije (NASA) pokazala su da se krateri na Mesecu i dalje smanjuju što znači da je Zemljin satelit i dalje geološki aktivan.

Naučnici su otkrili da se 14 pukotina na Mesecu smanjuje, iako se mislilo da je taj proces završen pre više od milijardu godina, objavljeno je danas u magazinu Sajens. 

Naučnik Tomas Voters iz Centra za Zemlju i planetarne studija pri muzeju Smitsonijan sa grupom saradnika došao da je do tog otkrića na osnovu najnovijih snimaka Meseca koje je napravila NASA.

ceo tekst >>>

 

07.09.2010

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Osam navika koje izazivaju bolove

 

Svakodnevne i naizgled bezazlene radnje mogu da dovedu do veoma neprijatnih posledica, pa i do hroničnih tegoba za koje je neophodno kliničko lečenje. Ponekad najobičnije svakodnevne navike i ponašanje mogu da dovedu do neočekivanih i veoma neprijatnih posledica! Izbor garderobe, frizure, položaj u kome sedimo mogu da izazovu i takav bol da ni sami ne znamo šta je tome uzrok i kako da ga otklonimo.

Tako, na primer, nošenje japanki stvara probleme sa zglobovima i kolenima, kucanje poruka na mobilnom telefonu bol u prstima... Neke svakodnevne navike, ukoliko se ponavljaju duži vremenski period, mogu da izazovu tegobe koje prelaze u hronične, kao što su išijas ili artritis, i u tim slučajevima kliničko lečenje je neophodno. 

ceo tekst >>>

 

05.09.2010

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Halo, ovde rak mozga!

 

Nedavna istraživanja su pokazala da deca, koja koriste mobilne telefone, imaju pet puta veću šansu da dobiju tumor na mozgu! Švedska studija pokazala je da su deca ispod 16 godina starosti sklonija riziku radijacije s mobilnih telefona zato što su njihovi mozgovi i nervni sistem još u razvoju. Takođe, zbog tanjih kosti lobanje radijacija može da prodre dublje i utiče na rad mozga. 

Pošto su predstavili rezultate istraživanja, naučnici su zaključili da deca ispod 12 godina starosti uopšte ne bi trebalo da koriste mobilne telefone osim u slučaju nužde. 

ceo tekst >>>

 

05.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Kako žive životinje u Srbiji


Veći stepen nasilja, namerno zlostavljanje i okrutnost prema životinjama sve su prisutniji u velikim gradovima, dok je u selima više zastupljeno zanemarivanje. Odnos ljudi prema životinjama je katastrofalno loš, skoro isto kao i prema jedinim životinjama koje pričaju - ljudima.

Postoje, naravno, i ljudi koji svojim ljubimcima pristupaju s toliko pažnje da ih čak smatraju članovima domaćinstva, te se prema njima tako i ophode, kao prema ostalim članovima porodice.

Ova vrsta pažnje i odgovornosti ipak nije tako raširena među vlasnicima pasa. Mladunci se sve češće izbacuju iz kuće ukoliko se ne nađe niko ko bi ih usvojio. Kućni ljubimci izbacuju se i zato što neko od članova porodice - najčešće glava - izgubio strpljenje jer su pas ili mačka napravili neku štetu. Postoji nebrojeno razloga koje navode kao razlog zbog kojih se ljudi lišavaju svojih ljubimaca, od nedostatka novca za izdržavanje do protesta komšija, a samo jedan je osnovni: ne vole životinje. 

ceo tekst >>>

 

04.09.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Klimatske promene

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - II

Kako razmišlja čovečanstvo o najtoplijoj godini koju je iko zapamtio.

 

Američka Agencija za istraživanje svemira NASA saopštava da je 2010. najtoplija na našoj planeti tokom poslednje 131 godine.

Posle rekordnih vrućina u Rusiji, “biblijskih” poplava u Pakistanu i katastrofalnih klizišta i odrona u Kini, mnogi klimatolozi predviđaju da će ekstremni vremenski uslovi sa zagrevanjem planete postati - uobičajeni. Ocena NASA je dosta umerenija od nekih glasova koji su se čuli upravo iz užarene Rusije: da je ovo leto najtoplije - od nastanka nacije!

Nova studija toplog vremena u SAD, koju je izdala Nacionalna prirodnjačka federacija, predviđa da će ekstremno toplo vreme postati uobičajeno do 2050. godine.

ceo tekst >>>

02.09.2010

Psihologija >>>  Pregled tekstova >>>

San održava intelekt

 

U toku života ljudski mozak nauči neverovatno mnogo. Ali, šta zapravo znamo o ovom organu? Da li ste se ikada zapitali koliko je težak i iz čega se sastoji? Evo nekoliko zanimljivih činjenica.

Naziv sive ćelije potiče otuda što nervne ćelije (neuroni) u mozgu posive nakon čovekove smrti. To je i razlog što oni koji su u prilici da zavire u unutrašnjost lobanje, to u većini slučajeva učine tek kada mozak posivi. Dok smo živi, naši neuroni su ružičaste boje. 

ceo tekst >>>

 

28.08.2010

Ogledalo >>>  Pregled tekstova >>>

Poklonite se Velikom bratu

 

Informacijama smo, zahvaljujući razvoju tehnologije, izloženi u svakom trenutku i u enormnim količinama, ali smo sve manje sposobni da se nosimo sa njima. Ljudski mozak obradi oko 100.500 reči dnevno, ili 23 reči u sekundi, što znači - 34 gigabajta informacija za samo 24 časa. Kljukaju nas njima, razbijaju našu moć kontrole, deluju na našu svest i podsvest na raznim nivoima, uključujući i subliminalni...

Leto lagano Ostaje za nama, pa i prilika da se u te dve-tri nedelje opustimo, odmorimo, zaboravimo na uobičajene obaveze i "napunimo baterije", kako je barem nekada bilo... Očigledno smo sve manje spremni i sposobni na totalno opuštanje i odmor jer zbog modernih sredstava komunikacija, poput lap-topova i pametnih mobilnih telefona, i na odmoru ostajemo u kontaktu sa firmom, poslom, našim omiljenim internet sajtovima, forumima, društvenim mrežama.

ceo tekst >>>

 

27.08.2010

Ars Medica >>>  Pregled tekstova >>>

Muskatni oraščić kao opijat

 

Takva svojstva muskatnog oraščića odavno su poznata.

Nekada je bio omiljen među zatvorenicima koji nisu uspevali da iza rešetaka pribave teške droge, a zbog toga što sadrži supstancu miristicin, koja može da izazove halucinacije slične onima posle uživanja marihuane.

Kada se konzumira u prevelikim količina, ima brojne neželjene posledice – izaziva dijareju, napade panike, dovodi do ubrzanog rada srca...

ceo tekst >>>

 

26.08.2010

Ogledalo >>>  Pregled tekstova >>>

Čuvari "dosijea X"
 

Vlade svih svetskih sila imaju zadatak da zataškavaju tajne koje bi promenile sliku o čovečanstvu, od "dokaza" o postojanju života u svemiru, pa do tajnih eksperimenata koje svakodnevno vrše nad ljudima. Otvaranje tajnih britanskih arhiva, prema kojima je Vinston Čerčil navodno izdao zabranu da se u javnost iznosi bliski susret engleskog aviona s letećim tanjirom, ne samo što je još jednom potvrdilo neverovatan fenomen „britanskog buldoga" (kako su ga Rusi zvali), koji i 45 godina posle svoje smrti i dalje ima sposobnost da bude glavna faca na naslovnoj strani, već je i otvorilo pitanje šta sve to najmoćnije vlade sveta kriju od nas.

ceo tekst >>>

 

25.08.2010

Nehargil - Dnevničke beleške >>>

Papa ukida zloglasne Hristove legionare

 

Papa Benedikt XVI napokon je prinuđen da ukine zloglasni red Hristovi legionari, piše londonski "Independent". Tu najzagriženiju kontroverznu grupu unutar Katoličke crkve godinama je štitio papa Jovan Pavle II, a sada je pred gašenjem jer je otkrivena razvratnost njihovog osnivača.

Hristovi legionari su organizacija koja funkcioniše unutar crkve i pod njenom zaštitom, a 1941. osnovao ju je meksički sveštenik Marsijal Masijel. Tokom godina Masijel je uspeo da zgrne milione, tako da se procenjuje da Hristovi legionari trenutno raspolažu fondom većim od 20 milijardi funti. Sveta stolica je niz godina ne samo tolerisala, već je i podržavala njihove postupke. 

ceo tekst >>>

 

 

<<<  5  >>>

 

Strane - 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 

 

 

 

Vrh strane

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-07-2013 01:46

 

 

 

 

 

 

Kalendar

 

  Kalendar

  Lunarni kalendar

 Solarni kalendar

 Kalendar Duhova

 Efemeride

 Astrološki kalendar

 Biljni kalendar

 O kalendaru

 Magijski kalendar PDF

 

Zvezdarijum

 

  Zvezdarijum

  Savetovalište

  Škola Astrologije

  Knjige

  Studije i članci

 

                            

 

Biblioteka

 

  Biblioteka

  Autorska izdanja

 Autorski prevodi

 Preporučene knjige

 

 

Galerija

 

  Galerija

 

 

Multimedia

 

  Multimedia

Thornal produkcija

Thornal arhiva

Thornal Channel - YT

 

 

Psyradio