Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

 Foto priča

U Kini jedu pse

  Dnevničke beleške

 Razgovori s povodom

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

U Kini jedu pse

Užasno mučenje životinja

22.02.2013

 

Iako ova rubrika podrazumeva prenošenje slika bez komentara, jer one same po sebi govore sve, ovde se nsam mogao oteti utisku da ne prokometarišem prikazani užas...

U Kini jedu pse. Ništa novo, rekli bi. To je u kinskoj tradiciji uobičajeno hiljadama godina unazad. U našoj zapadnjačkoj kulturi ubijanje pasa zarad ishrane nije poznato osim možda u retkim slučajevima. Isto se odnosi i na mačke. Naša je uobičajena predstava o ovim životinjama kao plemenitim i uglavnom se tretiraju kao kućni ljubimci. Osim toga, psi su odlični čuvari, dobri lovci i nadasve verne životinje, a ako su na odgovarajući način dresirani, nazamenjiva su ispomoć mnogim hendikepiranim ljudima. Korišćenje njihovih sposobnosti u vojsci i policiji je takođe opšte poznato.

Biološki i egzistencijalno čovek jeste na vrhu lanca ishrane. Kao biće je svaštojed. Dakle može da jede sve. Razlikuju se samo civilizacijske tekovine i kultura ishrane. To što u kini jedu pse i uzgajaju ih za ishranu, može nama na zapadu da bude gnusno, nehumano, odvratno i može izazvati veoma loše reakcije prema ovoj kineskoj kulturnoj tekovini. Međutim, fundamentalno nema nikakve razlike u tome da li se za ishranu uzgajaju i ubijaju, svinje, krave, kokoške, ovce, zečevi, srne, ribe itd., što je nama prihvatljivo, i recimo pasa, mačaka, zmija, pa čak i pacova i drugih sličnih životinja, što nam je neprihvatljivo, a u kini je to tradicija.

Prikaz fotografija i video snimaka koji se nalaze odmah ispod ovog teksta jesu prikaz najodvratnijeg ljudskog užasa, jer su psi izloženi neverovatnoj torturi i mučenju. I to je ono što je ovde za svaku osudu. Uz to treba da napomenem da u kineskoj kulturi koju sam prilično izučavao, ovakav odnos prema životinjama nikada ranije nije postojao, iako su psi oduvek uzgajani za ishranu u Kini, prema njima su se odnosili približno isto kao i mi na zapadu što uzgajamo kokoške svinje, krave i slično. Međutim, komunističko uništavanje stare kineske kulture i tradicije, kao i enormno razmnožavanje populacije, doveli su do toga da je Kina postepeno izrasla u poprilično bezdušnu naciju i to prvenstveno zbog odsustva one stare duhovnosti taoizma, konfičijevog učenja i budizma koji je nekada bio poprilično rasprostranjen u Kini. Slično i predhodnom prilogu gaženja deteta na ulici, i velikog broja ljudi koji prolaze pored unakaženog deteta kao da i nije čovek, pokazuje do koje je mere ova nekada veličanstvena kultura posrnula.

Ja nisam vegetarijanac i nemam ništa protiv ishrane mesom i uzgajanja životinja u te svrhe. U tom smislu namam ništa ni protiv toga što u Kini jedu pse. To je njihova tradicija, kao što je kod nas uobičajeno da jedemo svinjetinu. Ali prizori koji slede su odnos prema životinjama za koji se ne mogu naći adekvatne reči da opušu taj užas i neljudskost. Skidanje kože sa živog psa, ili potapanje živih pasa u vrelu vodu kako bi im otpala dlaka, i druge vrste mučenja su nepodnošljiv užas. Niko nije u stanju ni da zamisli šta te životinje osećaju i u kakvom teškom bolu i mukama umiru. To je ono što je ovde za svaku osudu.

U tom smislu, međunarodne organizacije za zaštitu životinja su pokrenule akciju potpisivanja peticije posredstvom interneta kojom bi od zvaničnika zapadnih zemalja tražili da reauguju i traže od Kine da se ovakva tortura nad životinjama podhitno obustavi i prekine. Ukoliko želite da potpišete ovu peticiju, to možete učiniti na linku koji sledi:

 

Nobody Touch The Dog - Stop Dog Cruelty and Tortures in China

 

Transpot pasa na klanicu, uobičajena slika na kineskim ulicama

 

 

Pas pokušava da pobegne iz kazana sa vrelom vodom

 

 

Šurnje živih pasa - užasna tortura nad životinjama

 

 

Kineski mesar - klaničar na "delu"

 

 

Upozorenje!

 

Video snimci koji slede sadrže scene brutalne torture nad psima: mučenje, sakaćenje i ubijanje. Ne preporučuje se osobama slabog senzibiliteta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2013 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 22-02-2013 04:24