Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 92

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

92

 

Sandalovina

Moćne mistične suze drevne Indije

Autor: Alexandar Thorn

Fotografije: Arhiva Thornal

02.03.2013

 

Legenda kaže da se, u jednom od svojih brojnih života pre oslobođenja, Buda sam pretvorio u Sandalovo drvo, čiji je opojni, suvi miris obuzimao sve one koji mu  se približe, čak i zmije bi ga satima okruživale kao da su začarane...

Sandalovina je naziv za mirisno (aromatično) sredstvo koje se dobija preradom stabala drveta iz roda Santalum. Drvo je teško i žuto, a za razliku od mnogih drugih aromatskih drva, njegov miris traje više desetina godina, zbog čega se smatra svetim drvetom i darom Bogova. Stabla sandala rastu sporo te su šume sandala mnogo puta pustošene radi dobivanja sirovine za različite namene.

Stabla sandala srednje su visoka i imaju osobinu polu-parazita jer uvek rastu u simbiozi sa još nekim drvetom. Među najpoznatijim vrstama su: indijski sandal (lat. Santalum album) i australijski sandal (lat. Santalum spicatum). Razne vrste sandala rastu u Indiji, Bangladešu, Šri Lanki, Australiji, Indoneziji i na Pacifičkim ostrvima.

Reč je manjem zimzelenom drvetu, visokom do devet metara, sivo smeđeg stabla, sa mnoštvom glatkih i vitkih grana. Listovi su tvrdi i imaju jaku “kožu”, a cvetovi mali, ružičasto-beli. Etarsko ulje je žuto smeđe, ima karakterističan miris zbog kojeg je vekovima bilo na glasu da pobuđuje senzualnost i da je vrlo jak afrodizijak. I danas se koristi u lečenju frigidnosti i impotencije. Dobija se vodenom destilacijom usitnjenih središnjih delova stabla.

Proizvodnja sandalovine s visokom koncetracijom mirisnog ulja, zahteva stabla starosti najmanje osam godina. Zbog toga što se smatra svetim drvetom, stablo sandala se ne seče, nego se obara celo stablo sa sve korenjem te se tako iskorištava i panj i korenje.

Veruje se da je sandal dar samih Bogova i da zbog toga ne sme da se seče jer dvo oseća bol, te zbog toga njegova svojstva neće biti blagotvorna ukoliko bi se stablo odseklo. Stablo se nakon obaranja ostavlja da leži na zemlji nekoliko meseci do godinu dana kako bi termiti i drugi insekti pojeli spoljnu koru i kako bi lišće opalo samo i istrulilo na zemlji čime se oduzeta životna energija stabla vraća nazad Majci Zemlji čime se zaokružuje  prirodni ciklus. Tek nakon ovoga drvo se obrađuje i od unutrašnje kore stabla se destilacijom vodenom parom dobija gusto i tamno esencijalno ulje bogatog

raskošnog mirisa koje još nazivaju i "moćnim suzama tropskih šuma". Kora sandalovog drveta smatra se jednim od najdragocenijih poklona na Istoku. Koristi se u proizvodnji mnogobrojnih proizvoda kao što su parfemi, sapuni, eterična ulja i slično. Čisto sandalovo ulje je izuzetno jako da se direktno nanosi na kožu pa se prethodno mora razediti s drugim baznim uljima.

Sandalovina je i danas veoma skupa i dragocena, jer da bi se dobilo vrhnsko kvalitetno etarsko ulje određene gustoće i karakteristične žutosmeđe boje, drvo mora da bude staro najmanje 30 godina. Koncentrovano, sadrži alkohole seskviterpenole: alfa santalol 60%, beta santalol 30% i seskviterpene: teresantol, santen i santalen.

Postoje mnogobrojne priče o sandalovom drvetu, a ponajviše u dalekoj i tajanstvenoj Indiji. Sandalovo drvo je za Induse moćno i snažno kao Ganeša, sveti slon koji raste sporo i izrasta u veliko i moćno biće. Upravo zbog toga, sandalovina svojim jakim i opčinjavajućim mirisom više odgovara temperamentnim ljudima vatrene prirode. U tom smislu, sandalovina je hiljadama godina smatrana za veoma moćan afrodizijak. Nezamenjiva je i u obliku ulja i u obliku tamjana u gorioniku tokom praktikovanja "Kama sutre" a i u tantrizmu sandalovina se koristi za stimulisanje korenske čakre u kojoj se nalazi središte seksualne energije. Čak je i moderna nauka u svojim istraživanjuma potvrdila da međuljudska komunikacija kao prvenstveno podsvesni proces koji se odvija bez svesnih namera, može biti vođen i stimulisan mirisnim uljima. Veruje se da sandalovina koja se na orijentu koristi kao ulje, sapun ili parfem, podstiče otvorenost, toplinu i razumevanje pa time pomaže čak i onim sramežljivim osobama da sakupe hrabrost i povećaju samopouzdanje. Snažna aroma sandala intezivira i prirodni miris kože, za koji je takođe utvrđeno da deluje privlačno u seksualnom smislu. Nejintezivnije dejstvo za žene pokazuje u parfemima ili uljnim kombinacijama pomešan s ružom, iling-ilingom (cvet kameleona) i jasminom, dok kod muževnih mirisnih kombinacija najčešće se meša s vetiverom, bergamotom, pačulijem i borovinom.

 

AROMATERAPIJA

Lekovitost sandalovog ulja

 

Esencijalno ulje sandalovine je izuzetno lekovito. Puna četiri milenijuma sandalovo drvo se koristi u tradicionalnoj medicini, a i danas se koristi za lečenje bolesti modernog doba. Koristi se u aromaterapiji, protiv nervne napetosti, nesanice, depresije i stresa, a ublažava i upalu grla, bronhitis i suvi kašalj, leči akne i umiruje infekciju mokraćnih puteva. Lekovita svojstva sandalovine poznata su i u nezi tena i tela, jer omekšava i vlaži kožu.

Ulje sandalovine je i danas jedno od najpopularnijih eteričnih ulja. Svakako je izdržalo test vremena budući da je bilo korišteno i u lekovite svrhe.

Sandalovina je vekovima upotrebljavana u mnogim različitim kulturama. Hindusi su ovo ulje koristili u obredima za čišćenje i posvećenje. U Ajur vedi se spominje kao lek za urinarne i respiratorne infekcije i poremećaje u varenju hrane. Egipćani su ga koristili u procesima balsamovanja, a  u islamskim i svim zemljama orijenta se koristi tokom pogreba jer se veruje da omogućava brz odlazak duše na nebo.

Oni koji su zainteresovani mogu ga koristiti za suvu i masnu kožu jer podstiče izbalansirano lučenje sebuma. Takođe pomaže u lečenju ožiljaka akni i strija ukoliko se mala količina ulja dodaje losionima i kremama, a može se koristiti i za zaštitu rana i posekotina od infekcije.

Svakako, jedno od najupečatljivijih dejstava je kao antidepresiv jer smiruje nervnu napetost i može pomoći da bolje spavate noću. Ulje sandalovine je umirujuće ulje koje podstiče osećaj dubokog mira i iz tog razloga se često koristi tokom meditacija, verskih ili magijskih obreda.

Ako patite od mučnine, žgaravice ili nadutosti, ovo eterično ulje deluje u pravcu smanjenja i ublažavanja tih problema. Vrlo je korisno i kod olakšavanja bolova u mišićima, pa čak i grčenja mišića. Sve što trebate učiniti je da se malo izmasirate uljem sandalovine razblaženim sa nekim od baznih ulja (maslinovo, bademovo, čičkovo i slično), a njegovim udisanjem možete se osloboditi kašlja, bronhitisa i laringitisa. Ulje je korisno za hronične bronhijalne infekcije i za lečenje takozvanog suvog kašlja.

Preporučuje se i konzumiranje ulja sandalovine kako bi dobili dodatne koristi za probavni trakt i unutarnje organe. Iako se sandalovina ne smatra previše opasnim eteričnim uljem kada se proguta, uvek biste trebali biti oprezni prilikom uzimanja ulja na ovaj način. Najsigurnije je kada se koristi kao rastvor u mlakoj vodi, drugim baznim uljima i u kombinaciji sa čajevima. Kako bi bili sigurni, najbolje je ne uzimati eterično ulje bez predhodnog dobrog informisanja ili saveta lekara i aromaterapeuta.

 

Maska za lice

* 1 kašičica sandalovine
* 1 kašičica meda
* 1 kašičica mleka

Sve dobro sjediniti i naneti na lice (po želji na vrat i dekolte) i ostaviti da deluje 5 minuta, pa oprati mlakom vodom. Ova maska skuplja pore, a koži daje neophodnu vlagu.

 

Protiv bora

Dvadeset kapi esencijalnog ulja sandalovine rastvoriti u 100 ml bademovog ulja. Ova kombinacija je savršen preparat za negovanje zrele kože. Nanosi se na čistu kožu lica pre spavanja. Za svega nekoliko nedelja bore počinju da nestaju.


Kupka za smirenje


U pripremljenu toplu kupku dodati po 10-ak kapi sandalovog i ulja lavande. Potopiti celo telo u kupku i ostati tako 15-20 minuta. Nakon kupke, zaspaćete kao mala beba.

 

Depresija i nesanica

4 - 6 kapi ulja sandalovine nakapati na maramicu i duboko udisati 5 minuta, zatim po 3 kapi utrljati na obe slepočnice i lagano masirati 4-6 minuta

Bronhitis i suvi kašalj

5 kapi sandalovog ulja nakapati na maramicu i duboko udisati 8 minuta

 

Upala grla

6 kapi utrljati na vrat i masirati 10 minuta

 

Frigidnost i impotencija

8 kapi sandalovog ulja nakapati na maramicu i ravnomerno udisati 6 minuta.

Ukoliko je problem izraženiji, uzeti 20 kapi sandalovog ulja i pomešati sa 50 ml bademovog ulja pa ovu smesu koristiti za blago utrljivanje na kožu u predelu polnih organa.
 

NAPOMENA

Ukoliko se pravilno upotrebljava, nema kontraindikacija i neželjenih efekata. Izdvaja se i po tome što je jedno od retkih ulja koje trudnice mogu da koriste od početka do kraja trudnoće, za ublažavanje depresije, nesanice i stresa.

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2013 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 02-03-2013 04:34