Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

  Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

  Predavanje šesnaesto

 

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Akad

 

BESKRAJNO PUTOVANJE DUŠE

Javna predavanja, tribine, skupovi, škola spiritualne magije

 

 

Predavanje šesnaesto

 

Vrtložna energija Etera

Priča o čuvenih "pet tibetanaca", ali iz jednog drugog ugla

 

 

Akad II - Dopisno predavanje

03.10.2011.

 

Eter je vrtložna energija, oživotvoravajuća moć, pokretačka snaga i sila koja je temelj svakog dela, bilo da je ono na mentalnom ili fizičkom planu Zemaljske ravni, bilo da je na Astralnoj ili Eteričnoj ravni postojanja bića. Bez akumuliranog Etera čovek ne bi bio u mogućnosti da izvede bilo koje delo, čak ni u običnom svakodnevnom životu. Zbog toga je važna akumulacija čistog Etera. Svaki čovek akumulira izvesne količine Etera kroz uobičajene procese, disanjem, uzimanjem vode i hrane, izlaganju vatri. I ovo je dovoljno za običan svakodnevni život. Samo oni koji akumuliraju veće količine čistog Etera su sposobni i za vršenje uzvišenijih dela kao što su stvaralaštvo u bilo kojoj sferi umetnosti ili života uopšte. Međutim, za vršenje magijskog dela je potrebna enormno velika količina akumuliranog Etera. Bez ove velike akumulacije, vršenje magijskog dela, kakvo god ono bilo, može prouzrokovati gubitak postojećeg Etera i time izazvati mnogobrojne komplikacije. Ovo je i jedan od razloga zašto neki rituali neuspevaju. Isto tako, vršenje rituala bez akumuliranog Etera može biti uzročnik niza poremećaja, kako duševnih, tako i fizičkih, a nije malo primera i efekta potpune deeterizacije vršenjem obreda koja izaziva i trenutnu smrt. Ovo je i čest slučaj kod praktikovanja astralne projekcije koja troši mnogo energije čistog Etera. Zbog toga je neophodna konstantna samoeterizacija iz svih raspoloživih izvora.

Postoje razna učenja i prakse koje u svojim pripremama i meditacijama zagovaraju neke od procesa koji se mogu smatrati eterizacijom, ali veoma često je to nepotpuna praksa. Takođe, postoje i mnogi samozvani i samouki magovi i učitelji koji otkriju neke od tehnika iz raznih tradicija. Isforsirano primenjuju te tehnike zahtevajući to isto i od ostalih sledbenika "učenja". Ovo može imati delimične efekte koji veoma lako izazivaju mentalne iluzije i samoobmanjivanje o postizanju uspešnosti kroz "paradigmu". Ne retko, naročito u novijim zapadnjačkim praksama su ovakvi "gurui" eterični vampiri koji svoje sledbenike drže u stanju iluzije, a zapravo ih koriste kao sopstvenu "hranu". Dešava se često da posle izvesnog vremena, pripadnici ovakvih sekti jednostavno zapadnu u veoma teška psihofizička stanja istrošenosti i iscrpljenosti, a ne retko i sa suicidnim nagonima koji se tragično završe.

Upravo ovde u ovoj priči o vrtložnoj energiji Etera, namera mi je da zaokružim ukupnost uvida u sistem osnovne Magije Elemenata. Ovo je izvanredno jednostavna priča, ali ona nije za svakoga. Ona je namenjena samo onima koji mogu da prihvate nerazumnu ideju da je zadobijanje svih moći realnost. Ako se tvrdoglavo držite opšte prihvaćenog shvatanja da je tako nešto nemoguće, čitanje ovoga biće za vas gubljenje vremena. Ako, naprotiv, možete da prihvatite da je “nemoguće” vama na dohvat ruke, onda ćete biti bogato nagrađeni.

Ovaj tekst je pisani izvor neprocenjivih informacija koje otkriva kao primenu osnovne Magije Elemenata. Hiljadama godina ovi naizgled magični rituali bili su obavijeni velom tajni. Od najranijeg doba, ovo znanje i njegovo izuzetno bogatstvo su u velikoj meri izgubljeni i zaboravljeni. Svrha ove nove priče je da vrati poruku Drevnih javnosti, u nadi da će uticati na još neke ljude i pomoći im.

Nemoguće je tvrditi da li se ovo znanje zasniva na egzaktnim činjenicama, mentalnoj fikciji, ili je mešavina oba. Ali neospornost poruke ne dovodi se u pitanje. Moje lično iskustvo, kao i onih kojima sam preneo ovo znanje na moje potpuno zadovoljstvo dokazuju da Magija Elemenata zaista deluje. Ne mogu da vam obećam da će vam ovo znanje izlečiti sve bolesti, otkoloniti sve mane i nedostatke, učiniti da živite više od 100 godina, ili vas izmeniti preko noći. Ali znam da može pomći svakome da izgleda i da se oseća puno moćnije, sposobnije, snažnije, zdravije i mlađe. Moći će da stekne osećaj zadovoljstva i ispunjenosti u svakom smislu, ostavljajući prostor za delovanje na svakoj razini, od običnih svakodnevnih delanja života do stvaranja nezamislivih čuda. Ako svakodnevno primenjujete Magiju Elemenata, trebalo bi da rezultate počnete da primećujete za 30 dana ili manje. Za oko četiri meseca verovatno ćete početi da vidite značajnije promene. Kojom god brzinom napredovali, uvek će vam biti uzbudljiv trenutak kada prijatelji počnu da komentarišu kako izgledate mlađe, zdravije, bolje, kako ste čudni i kako zrečite snažnom energijom, a i sposobniji ste da radite veoma uspešno čak i ono čemu niste bili vični. Pa tek kad naprasno počnu da isplivavaju talenti, sposobnosti i razne veštine. Ima li kraja? Nema.

Magija Elemenata zaista deluje, ali nekoga možda još uvek tišti pitanje kako? Kako ovako mali i jednostavni rituali mogu tako puno da utiču na proces sticanja moći i sposobnosti ovladavanja energijama? Interesantno može biti i ovo objašnjenje koje unekoliko potvrđuje skoriji napredak nauke. Kirlijanova fotografija koja pokazuje telo okruženo nevidljivim električnim poljem ili “aurom” zaista sugeriše da nas “hrani” neki oblik energije koji prožima Univerzum. Takođe je tačno da je Kirlijanova aura zdravog mladog čoveka različita od aure starijeg, ili čoveka narušenog zdravlja. Ta energija koja prožima Univerzum jeste upravo Eter.

U predhodnim predavanjima sam opisivao delovanje Magije Elemenata kroz vršenje malih rituala koji omogućavaju kvalitetan i zdrav život i akumulaciju čistog Etera koji omogućava da živimo i delamo na najbolji mogući način. Međutim, iako je jasno kako to Eter deluje i zašto je neophodno da ga akumuliramo u velikim količinama, ostaje još nerazjašnjeno šta se i kako radi sa tim akumuliranim Eterom. Naš organizam nije samo običan rezervoar koji treba napuniti. Biće čoveka ima veliki broj centara vrtložne energije od kojih je sedam glavnih, što ću kasnije pojasniti. Eter koji absorbujemo se vezuje za ove vrtložne centre, ali ne po nekom redosledu, već u zavisnosti od procesa kojim vršimo ovu akumulaciju, on se za neke centre vezuje u većem, a za neke u manjem obimu. Redovnom akumulacijom Eter se vezuje za sve vrtložne centre, ali se ovo vezivanje donekle može nazvati haotičnim vezivanjem, ili sirovom akumulacijom Etera. Ova prosta akumulacija samo donekle može biti blagotvorna, jer ako dovoljno Etera akumuliramo, moći ćemo i da ga trošimo u priličnoj meri na razne aktivnosti. Ali vremenom nastaje takozvana disharmonija u energetskom naboju između vrtložnih centara i to se takođe može odraziti na ukupni balans životne energije i izazvati razne poremećaje u funkcionisanju organizma i bića u celini, što može dovesti i do raznih oboljenja. Zbog toga je neophodno da se taj akumulirani Eter ravnomerno rasporedi po vrtložnim centrima kako bi oni međusobno harmonično funkcionisali, a samim tim i biće čoveka u celini. Takođe ova unutrašnja ravnoteža energetskog naboja vrtložnih centara omogućava i potpuno ispoljavanje Eteričnog Principa, koji samo na ovaj način može pokrenuti sve, pa i one najsuptilnije i najmoćnije procese. Visoka Magija Elemenata se bazira na upravljanju ovim vrtložnim energetskim centrima i akumulativnim kapacitetom Etera, i ovo će biti posebno obrađena oblast magijske prakse i života. Za sada je dovoljno bazirati se na postulatima i primeni osnovne Magije Elemenata, koja svojim tehnikama omogućava ne samo pravilnu akumulaciju Etera, već i njegovo pravilno raspoređivanje u vrtložnim energetskim centrima.

Postoji sedam malih rituala kojima se vrši ovo raspoređivanje akumuliranog Etera u vrtložne centre i koji omogućavaju pravilno iskorišćavanje ove unutrašnje nataložene energije. Ali pre nego što objasnim funkcionisanje ovih završnih malih rituala Magije Elemenata dao bih još par uvodnih objašnjenja. Već sam napomenuo da se kroz procese akumulacije Etera on samo "sirovo" skladišti u ove centre vrtložnih sila. Ali treba reći i da trošenje ove akumulirane energije, kako na obične svakodnevne aktivnosti, tako i na ostale delatnosti bića čovekovog, se može nazvati haotičnom deeterizacijom, ili "sirovom" potrošnjom energije, koja se crpi nekontrolisano iz svih centara. U zavisnosti od aktivnosti koje obavljamo ova se nataložena energija neravnomerno troši, iz nekih centara u većem, a iz nekih u manjem obimu, što takođe može vremenom dovesti do disharmonije u energetkom naboju između vrtložnih centara i odraziti se na ukupni balans životne energije izazvajući razne poremećaje u funkcionisanju organizma i bića u celini, a što može dovesti i do raznih oboljenja. Dakle, haotičnost u akumulaciji i haotičnost u potrošnji, po čistoj logici stvari, ne mogu dati dobar rezultat, jer iz dva haosa nikako ne može nastati red, već samo još veći haos. Zbog toga je neophodno uređenje ovog ukupnog procesa, čime se stvara red i ravnoteža u akumulaciji kao i red i uravnoteženje potrošnje. I ovde logika kaže da iz ova dva, iako dijametralno suprotna, procesa, ako su uređeni i izbalansirani može proisteći samo red i ravnoteža i to "na duge staze". Samo red i ravnoteža omogućavaju, ne samo pravilno, već i trajno funkcionisanje svih procesa. Šta zapravo rade ovi mali završni rituali Magije Elemenata? Oni omogućavaju stvaranje ovog unutrašnjeg reda i harmonije. A da bi njihovo funkcionisanje objasnio, uporediću to sa onim što je mnogima poznato. Danas svi koriste računare i znaju da kompjuter ima, takozvanu tvrdu memoriju ili hard disk. Na njega se slažu svi podaci, smeštaju programi i sa njega se pokreće sistem. To znači da je hard disk neka vrsta skladišta ili akumulatora svega onoga što se u računar unosi i koristi za rad. Vidite veoma slično sa našim sistemom akumulacije Etera. Da bi računar mogao besprekorno da radi, pored niza drugih faktora, jedan od glavnih je da na hard disku sve bude složeno po određenim principima slaganja. Ukoliko ne postoji takav red, vremenom računar slabi, počinje da blokira rad i na kraju samo prestane da radi. Dakle opet isto kao i kod naše haotične akumulacije i haotične potrošnje akumulirane energije, bez obzira koliko je ona velika. Šta se radi da se hard disk dovede u stanje reda. Pristupa se jednom veoma jednostavnom procecu koji bi svi redovno trebalo da rade na svom računaru, a to je defragmentacija diska, odnosno preslaganje ukupne baze svih podataka i njihovo postavljanje na svoje mesto, pri čemu se ispravljaju sve greške u radu i brišu "rascepi" u prostoru hrad diska, takozvane rupe u datotekama. Svako ko ovo praktikuje sa svojim računarom zna da nakon ovog "osveženja" računar radi, mnogo brže, kvalitetnije i bez ikakvih smetnji. E, ovi naši mali rituali rade nešto sasvim slično. Dakle, dovode sve u red i na svoje mesto kako bi sve fukcionisalo besprekorno.

Hiljadama godina istočnjački mudraci su tvrdili da telo čoveka ima sedam glavnih energetskih vrtložnih centara kojima, s anatomske tačke gledanja, odgovara sedam endokrinih žlezda. Hormoni koje proizvode ove žlezde regulišu sve telesne funkcije. Medicinska istraživanja nedavno su otkrila ubedljive dokaze da je čak i proces starenja regulisan hormonima. Izgleda da hipofiza, pored mnogobrojnih funkcija, proizvodi i “hormon smrti”. Taj hormon, zapravo, ometa sposobnost ćelija da upotrebe korisne materije i ostale hormone. Kao rezultat, naše ćelije i organi postepeno propadaju i na kraju umiru. Ako ovi mali rituali zaista normalizuju disbalans sedam energetskih centara u telu može se zaključiti da se poboljšava i hormonalna ravnoteža. To znači da ovo uravnoteženje omogućava našim ćelijama da se obnavljaju i napreduju kao što se to odvija u dobu rane mladosti dok se biće još razvija. Svaki od ovih sedam vrtloga usmeren je prema središtu jedne od sedam žlezda sa unutrašnjim lučenjem u sklopu endokrinog sistema tela, i ima funkciju da stimuliše proizvodnju hormona. Najniži ili prvi vrtlog usmeren je ka reproduktivnim žlezdama, drugi vrtlog ka pankreasu ili trbušnom pojasu, a treći ka nadbubrežnoj žlezdi u oblasti solarnog pleksusa. Četvrti vrtlog je usmeren ka timusnoj žlezdi u grudima ili u oblasti srca, peti ka štitnoj žlezdi u vratu, a šesti je ka epifizi u zadnjoj bazi mozga. Sedmi, najviši vrtlog usmeren je ka središtu hipofize u prednjoj bazi mozga.

Prema drevnom učenju, naš um je smešten u ovom sedmom vrtložnom centru koji stari sumerski magovi nazivahu Zvezdano Oko ili "treće oko", smešteno naspram čeonog režnja između obrva. Obratite pažnju na ono što čovek čini u stanju dubokog razmišljanja. Podboči bradu, okrene glavu malo udesno i usmeri pogled ka prostoru između obrva, a onda ozbiljno razmišlja o nekom problemu. Ovo je nesvesna radnja pri kojoj se čovek obraća svom umu, a u svakom obraćanju pogled se upire ka sagovorniku. Sedište uma je zaista Zvezdano Oko, središte veoma moćne vrtložne sile. Ovaj energetski kovitlac se još naziva i Zmajevo Oko. Ceo ovaj sistem unutrašnjih centara vrtložnih energija prema Sumerskom učenju se naziva Telo Zmaja, a veština kojom se upravlja ovim energijama se naziva "Buđenje Zmaja" ili "Unutrašnji Oganj". Zbog boljeg razumevanja, treba napomenuti da Indusi ove centre nazivaju čakre, a ceo sistem centara nazivaju kundalini. Na zapadu su uobičajeni nazivi ove hindu terminologije, ali ja ih radije nazivam centri vrtložnih energija, jer oni to i jesu, a i razumljivije je. I da na kraju utvrdimo, to su snažna energetska polja, nevidljiva okom, ali ipak sasvim stvarna.

Možete da se složite ili ne složite sa ovim shvatanjem. Dok čitate moje tekstove ili se setite ranijih predavanja, naći ćete još puno stvari sa kojima se možete, ali ne morate slagati. Ali jedno je važno: ne dozvolite da vas neslaganja odvuku od glavne teme ovoga o čemu pričamo, a to je blagodat koju stičete izvođenjem rituala osnovne Magije Elemenata. Oni su opšti i ne vezani ni za jedan sistem ili paradigmu. Zbog toga se ova osnovna Magija Elemenata naziva preinicijacijskom magijom. I zbog toga je može praktikovati svaki čovek, bez obzira da li će se uputiti dalje Stazom Znanja i zaći u nepregledna prostranstva Svetog Kraljevstva Magije. Postoji samo jedan način da vidite da li će ovi rituali delovati na Vas, a to je da ih probate. Probajte ih i dajte im šansu da uspeju. Ali, kao i sa svakom nagradom, korist će doći samo kao rezultat vaših napora. Morate i hteti i želeti da uložite malu količinu vremena i energije za svakodnevno izvođenje rituala. Ako posle nekoliko nedelja izgubite interesovanje i izvodite ih samo povremeno, ne očekujte najbolje rezultate. Međutim ako istrajete, vremenom će vršenje ovih rituala ne samo biti lako, već će prerasti u svojevrsno uživanje. Dve stvari morate stalno imati na umu. Prvo, znajte da ste vi izuzetna osoba koja može da vidi dalje od ograničenih misli i shvatanja drugih? Da nije tako, ova knjiga uopšte ne bi privukla vašu pažnju. Drugo, znajte da zaslužujete da vam budu ispunjene sve želje, čak i one nezamislive. Oni koji duboko u sebi vide sebe kao nedostojne i nezaslužne nikada neće uzeti svoj deo nagrade. Kada sebe visoko cenite i kada znate da zaslužujete najbolje što život može da vam ponudi, vi u stvari volite sebe. Ta ljubav vam omogućava da budete zadovoljni time ko ste i šta ste, a to znatno ubrzava sve procese na Putu Magijske Spoznaje. Oni koji se ne sviđaju sami sebi, ili vide sebe kao neadekvatne, nose teret koji može samo da ubrza procec njihovog propadanja, parloženja u nemoći i na kraju tužne i nedostojne smrti. Za one koji se obogate ljubavlju prema sebi, sve je moguće.

Još neka pitanja se nameću. Odakle ovo učenje? Kako je nastalo? Zašto ga ima rasparčanog u mnogim praksama? Zašto se neki delovi afirmišu, a drugi opet zanemaruju? Svašta bi se još moglo postaviti kao pitanje. Mislim da sam koz sva dosadašnja izlaganja na mnoga pitanja dao odgovore, što ćete i prepoznati ako ste pažljivo čitali predhodna poglavlja. Tokom svog naukovanja magije, a to je mnogo godina unazad, možda čak i više godina nego što neki od vas, koji ovo čitaju, imaju godina života, naučio sam jednu veoma važnu stvar, a to je i ono što mi je moj učitelj stalno govorio: Mudrost je raštrkana svuda po svetu. Nalazi se svuda oko tebe i u svakoj stvari ili biću. Tajna spoznaje je u spajanju a ne u izdvajanju. I ovo važi za sve procese. Istražujući i učeći, uvek sam se rukovodio ovom mišlju. To savetujem i vama.

Kada sam pre mnogo godina otkrio jedan arapski manuskript, našao sam opis jednog rituala čijim se vršenjem ulazi u stanje transa u kojem se može opštiti sa Duhovnim bićima i Duhovima umrlih. Arapin je u ovom spisu zabeležio kako su Vavilonski sveštenici Magi koristili ovaj ritual da bi stekli moć kojom su činili razna čudesa. Sam tekst deluje vrlo nezgrapno, nejasno i nepotpuno, ali se u potpunosti povezuje sa, kasnije nastalim, mističnim učenjem i vršenjem rituala koje i danas rade u mnogim derviškim redovima. Uz ritmično udaranje bubnjeva i glasovno oponašanje ritma svih okupljenih, drviši se neprestano vrte u divljem religioznom zanosu u jednom pravcu, s leva na desno, ili u smeru kazaljke na satu. Ovako zavitlani derviši se vrte oko stotinu pa i više puta stimulišući unutrašnju vrtložnu energiju, dok se konačno ne iscrpe padajući u stanje transa. Nakon "povratka" u normalno stanje, to njihovo stanje je sve samo ne normalno. Mnogi se posle ovog rituala oporavljaju i po nekoliko dana pa čak i nedelja od skoro potpune iscpljenosti i ispijenosti. Ove posledice se ne spominju u manuskriptu iako o njima ima beleški u derviškim spisima. Očigledno je da su ove tajne Vavilonskih Magova pogrešno ili nepotpuno interpretirane ili nisu uzete u obzir sve radnje koje je trebalo kroz ritual izvesti. U skoro svim tekstovima Sumerskog, Asirskog, Akadskog i Vavilonskog nasleđa, do kojih sam uspeo doći, nikada nisam naišao na opis bilo kakvog lošeg stanja nakon vršenja bilo kojih obreda, već se svuda Magi opisuju kao Čarobnjaci izuzetne snage, vitalnosti i lepote. Godine rada i istraživanja su urodile plodom i iz gomile parčića razbacane mudrosti uspeo sam da proniknem u tajnu koja se zove "Unutrašnji Oganj". Naravno da sam imao i nesebičnu pomoć spoznaje koju sam nasledio od svog učitelja, a koju je on bazirao na spoju Sumerske i Vinčanske tradicije, jer je bio veliki poklonik i obožavatelj Dagona, istoimenog Boga u obe ove izuzetno drevne tradicije i učenja. Na kraju, praksa je pokazala uspešnost otkrivene spoznaje, a potvrdila se i u praksi onih kojima sam ovo znanje i ja preneo.

Veoma je sličan sistem ove osnovne, ali i Visoke Magije Elemenata sa sa indijskim učenjem Tantrizma, a koji je i sam proistekao iz još drevnijih učenja, Džainizma u Indiji i prebudističkog Čod učenja na Tibetu. Hinduski mistici i jogiji, i tibetanske lame, sačuvali su takođe ova znanja i ostavili ih u nasleđe. Ali, kao i sve što biva otkriveno na Istoku i prezentovano na Zapadu, delimično ili potpuno biva uništeno, jer se prenosi bez potpunog uvida, a razumeva se s pozicija ograničenog i materijalističkog razuma zapadnjaka. Zbog toga mnoge novonastale zapadnjačke paradigme imaju samo delimičnu, a najčešće gotovo nikakvu vrednost. Tako se i dogodilo sa prenošenjem ovog uslvno nazvanog Tibetanskog učenja o malim ritualima, kojima se upravlja unutrašnjim vrtložnim centrima. Naime, prezentovani su kao telesne vežbe za podmlađivanje. Eto kako razmišlja zapadnjački um. Neosporno je da ove "vežbe" imaju efekta i u tom smislu pojačavanja imuniteta, opšte vitalnosti i usporavanja procesa starenja, ali je praksa zasnovana na ovom, loše interpretiranom učenju, pokazala da i ne deluje baš u potpunosti kod svih kao što je opisano. Pitanje ove uspešnosti nije vezano za to koliko je neko istrajan u sprovođenju uputstava, već je primaran problem u nepotpuno prenetom učenju i separatnom izdvajanju za samo jednu potrebu, potrebu "podmlađivanja". Suština ovog učenja je upravljanje unutrašnjom vrtložnom energijom. A da bi se njom upravljalo i da bi se koristila za razne svrhe, ona se prvo mora akumulirati u većoj meri i stalno se uvećavati. E, to je onaj "mali" detalj na koji ovi zapadni interpretatori nisu obratili pažnju. Da bi nešto mogli da uradimo, moramo imati s čim da radimo. Osim nekoliko napomena o ishrani i još škrtijih o disanju, u ovom uputstvu "za podmlađivanje" nema ni reči o procesima kojima se ta unutrašnja energija prvo zadobija i akumulira. Otuda i mnogi bezuspešni ili slabouspešni pokušaji primene ovih "vežbi". Da nije tako, svi bi od reda, danas, sledbenici popularne literature, izgledali kao "klinci" u godinama.

Kada sam o ovome jednom razgovarao sa mojim učiteljem, odveo me je u kuhinju, dao mi jednu šerpu i varjaču i rekao mi da spremim ručak, ali da ne otvaram frižider niti da idem u ostavu po namirnice. Začuđeno sam ga upitao: Kako mogu da napravim ručak bez namirnica. Ovde imam samo vodu i so pri ruci. Grohotom se nasmejao, kao što je to uvek i činio u ovakvim, a i mnogim drugim situacijama i kroz smeh mi rekao: Eto vidiš, kao što ni ručak ne možeš bez namirnica da napraviš, isto tako ne možeš ni energijama u sebi da upravljaš ako ih predhodno ne sakupiš. Kako to misliš da se podmladiš kad nemaš energiju u sebi koju će ove vežbe pokrenuti? I gle, opet je bio u pravu.

Tako je nastala ova moja osnovna Magija Elemenata koju vam kroz ova predavanja prenosim. Od početka, kroz sve procese potpunog i pravilnog života preko malih rituala akumulacije Etera do ovih koji slede, a kojima se silom Etera upravlja kroz vrtložne centre. Suština ovog učenja je da se nauči i u život prenese veština kojom se ovladava Elementima, a Sila Života sažima u Zmajevo Oko (sedmi vrtložni centar, ili um) odakle se jedino može emanirati u svim pravcima i ka svim ravnima, čineći da nemoguće postane moguće, šta god to bilo.

 

Sedam drevnih rituala za kanalisanje akumuliranog Etera

UVODNE NAPOMENE

 

Ovih sedam malih rituala kojima se kanališe aukumulirani Eter, prosečan um zapadnjaka ne doživljava kao rituale, već na njih gleda kao na sasvim obične fizičke vežbe. One tako izgledaju, i stalnim ponavljanjem mogu delovati i kao neke sasvim obične vežbe kojima se istežu ligamenti i zglobovi, a mišićni tonus se povećava. Međutim, njihova svrha je nešto sasvim drugo, ono što prosečan um zapadnjaka teško može pojmiti. Ove "vežbe" fizičkim pokretima, stimulišu energetske kanale oko endokrilnih žlezda, a preko njih pokreću i stimulišu okretanje vrtložnih energetskih centara u kojima se nalazi oživotvoravajuća sila čistog Etera. Eter koji se najviše taloži u prvom centru i delimično u ostalih šest, se ovim "vežbama" pomera i uravnoteženo raspoređuje u prvih pet centara, dok se preostali akumulirani Eter "skladišti" u poslednja dva centra. Ovakav "raspored" akumuliranog Etera omogućava pravilno funkcionisanje svih mentalnih i fizičkih procesa u biću čovekovom.

Svaki ritual treba izvesti sa najviše dvadeset jednim ponavljanjem u toku jednog dana. Na samom početku praktikovanja rituale treba izvoditi sa tri ponavljanja u toku prve nedelje praktikovanja. Svake naredne nedelje broj ponavljanja treba povećavati za dva, sve dok se ne dostigne dvadeset i jedno ponavljanje dnevno. Za deset nedelja se dostiže optimalan broj ponavljanja.

Rituali se mogu izvoditi ili ujutru ili uveče. Kada se posle deset meseci dostigne ukupan broj od dvadset jednog ponavljanja, treba nastaviti sa redovnim izvođenjem svakodnevno još puna dva meseca, čime se zaokružuje godišnji ciklus. Nakon prve godine, rituali se mogu izvoditi i ujutru i uveče, ali početnicima i naročito mlađim ljudima zaista nijepotrebna ovako velika stimulacija. Zaista nije potrebno izvoditi rituale više od dvadeset i jean put u toku dana, osim ako neko zaista ima poseban razlog da to radi.

Prvih pet rituala pripadaju praksi osnovne Magije Elemenata i oni deluju isključivo zajedno jedan sa drugim i zbog toga je svaki podjednako važan. Međutim, važno je napomenuti da ni u kom slučaju ne treba da se naprežete, jer bi to bi bilo kontraproduktivno. Jednostavno, radite onoliko koliko možete i postepeno povećavajte. Ovo znači da se ne mora svaki ritual striktno ponavljati onoliko puta koliko je propisano ukoliko je to nekome teško izvodljivo. Dakle, one rituale koje možete izvesti, ponavljajte i povećavajte onako kako je propisano, a one koji su vam teži za izvođenje ponavljajte onoliko puta koliko možete i povećavajte vremenom. Čak i ako neki ritual sasvim izostavite, oni su svaki za sebe sa izuzetno moćnim dejstvom. Čak i samo jedan ritual čini čuda. Stoga, ako smatrate da jednostavno ne možete da izvedete sve rituale, ili da ne možete da ih izvodite sa dvadeset i jednim ponavljanjem, budite sigurni da će sve što možete uraditi takođe dati dobre rezultate. Oni će doći malo kasnije, ali će svakako doći. Sa vremenom i strpljenjem svaki čovek će uspeti da uradi svih pet rituala sa dvadest i jednim ponavljanjem dnevno.

Još jedna napomena može biti od velike pomoći. U toku vršenja rituala i odmora između ponavljanja rituala se praktikuje duboko disanje, ali ovo disanje može biti i energizovano, na način koji je opisan u delu o energizaciji vazduha. Dok izdišete, zamišljajte da svaka napetost iz vašeg tela izlazi i da se osećate sasvim prijatno i opušteno, a dok udišete, zamišljajte da unosite u sebe osećaj blagostanja i ispunjenja snagom.

Odlično je da se odmah posle izvođenja rituala primeni topla kupka, ali nikako hladna. Moram da napomenem i to da se nikada ne treba tuširati ili okupati hladnom vodom, jer se ovim poništava sve što se kroz vršenje rituala postiglo.

Za mnoge ljude je primena Magije Elemenata težak poduhvat, ali ne zbog toga što je to neizvodlivo ili teško izvodljivo, već zato što većina ljudi smatra da je nemoguće da izmene način na koji sebe vide. Oni ne veruju da je ljudsko biće stvoreno tako da može, po svojoj sili i snazi postati jednako Bogovima. Iskren da budem, većina ljudi, naročito danas, ne veruje ni u šta. Ali, uprkos uvreženom mišljenju, oni aspiranti koji počnu da u potpunosti primenjuju Magiju Elemenata, ne samo da počinju da se osećaju drugačije, snažnije i moćnije, već kroz ovu praksu počinju lagano da menjaju način gledanja na sebe i na svet oko sebe. Malo po malo, postaju sasvim drugačija bića, dok jednoga dana, neosetno, ali sasvim iznenada, ne osete ispunjenost sopstvenog bića Božanstvenom Silom.

Prvih pet rituala spadaju u osnovni deo Magije Elemenata i imaju naročitu svrhu obnavljanja mnetalnog i fizičkog potencijala na nivou Zemaljske ravni i vrtložne kovitlajuće sile Etera koja se ispoljava ne samo na Zemaljskoj već i na Astralnoj i Eteričnoj ravni. Šesti i sedmi ritual spadaju u praksu Visoke Magije Elemenata i stoga se na početničkom nivou njihova primena ne preporučuje, dok je sedmi ritual i posebno zabranjen, do sticanja određenih i posbnih sposobnosti, o kojima ću još mnogo govoriti u narednim temama i knjigama.

Sledi opis sedam malih rituala za kanalisanje akumuliranog Etera.

 

PRVI RITUAL

 

Prvi ritual je najvažniji i izvodi se da bi podstakao pokretanje virova i stimulisao ubrzanje njihovog okretanja. Direktno deluje na svih sedam vrtložnih centara, ali se primarno odnosi na prvi u kojem se najviše sažima akumuliranog Etera, ali i iz kojeg se najbrže energija troši.

Stani uspravno sa rukama ispruženim horizontalno i dlanovima okrenutim ka tlu. Potom počni da se vrtiš s leva na desno, odnosno u smeru kazaljke na satu. Broj okretanja je najviše dvadeset i jedno okretanje.

 

 

Napomene: U početku, većina ljudi može da se okrene samo pet do šest puta pre nego što im se zavrti u glavi. Na samom početku praktikovanja rituala ne treba pokušavati više od ovoga. Ukoliko osetite potrebu da sednete ili legnete, zbog vrtoglavice koja se javila, to svakako treba uraditi. Vremenom kako se napreduje u vršenju rituala vrtoglavca će se sve kasnije pojavljivati dok na kraju potpuno ne isčezne. Postoji i jedna optička varka kojom je moguće prevariti čulo vida i smanjiti mogućnost pojavljivanja vrtglavice. Pre nego što počnete sa okretanjem, usmerite pogled na jednu tačku (predmet) pravo ispred sebe. Kada počnete sa okretanjem, nastavite da držite pogled usmeren na tu tačku što je moguće duže, dok se konačno ne izgubi iz vidnog polja. Potom treba brzo u istom smeru okrenuti glavu i ponovo usmeriti pogled na istu tačku. Na ovaj način se omogućava da budete manje dezorijentisani u prostoru i stabilniji, čime se smanjuje opterećenje koje izaziva vrtoglavicu.

 

DRUGI RITUAL

 

Drugi ritual isto deluje na stimulaciju svih sedam centara, ali se primarno odnosi na drugi centar vrtložne energije. Cilj ovog rituala je preuzimanje viška nagomilanog Etera u prvom centru, zadržavanje jednog dela u sebi i prosleđivanje ka sledećem vrtložnom centru. Ovaj ritual se izvodi u ležećem položaju na podu pa se preporučuje da za ovu svrhu imate mekanu prostirku. Najbolje je za ovu svrhu imati debeli vuneni tepih.

Lezi na leđa u vodoravan položaj i sasvim ispruži ruke sa obe strane, a dlanove ruku postavi na pod, držeći prste čvrsto skupljene. Potom podigni glavu od poda, gurajući bradu prema grudima. Dok ovo radiš, lagano podigni noge, uspravnih kolena, u vertikalni položaj. Ako ti savitljivost dozvoljava, pusti da se noge istegnu i nazad preko tela, prema glavi, ali nikako ne dozvoli da se kolena saviju. Zatim, polako spusti istovremeno i glavu i noge (i dalje sa pravim kolenima) na pod. Ostani u ležećem položaju nekoliko trenutaka da bi se svi mišići opustili, a onda ponovi ritual. Broj ponavljanja je najviše dvadeset i jedan.

 

 

Napomene: Ritam disanja kod svakog ponavljanja treba da bude duboko disanje, bez zadržavanja daha. Treba udisati duboko sve dok se podižu i glava i noge, a izdisati dok se spuštaju. Između ponavljanja, dok se mišići opuštaju, treba i dalje disati u istom ritmu. Jedno ponavljanje podrazumeva jedan udah i jedan izdah. Između ponavljanja može biti jedan, dva, ali ne više od tri duboka udaha i izdaha. Ukoliko ne možete da držite kolena sasvim pravo, možete ih spustiti da budu savijena koliko je potrebno, ali uvek treba nastojati da se što više isprave. U početku ovo nekome možda neće biti lako, ali posle izvesnog vremena noge će u kolenima biti sasvim prave.

 

TREĆI RITUAL

 

Treći ritual takođe stimuliše okretanje svih sedam vrtloga, ali se primarno odnosi na treći centar vrtložne energije koji preuzima višak Etera iz drugog centra, zadržava jedan deo u sebi, a ostatak prosleđuje ka sledećem vrtložnom centru.

Klekni na pod sa uspravnim telom i postavi ruke na mišiće butina. Potom sagni glavu i vrat napred, gurajući bradu u grudi, a zatim zabaci glavu i vrat nazad koliko možeš, i istovremeno se nasloni nazad izvijajući kičmu. Dok se savijaš u luk, pritisni rukama butine da bi imao siguran oslonac za izvijanje. Nakon što napraviš luk, vrati se u prvobitni položaj i započni ritual ispočetka. Broj ponavljanja je najviše dvadeset i jedan.

Napomene: Ritam disanja treba uspostaviti kao i kod predhodnog rituala. Duboko udisanje dok se savijate u luk, a izdisanje dok se vraćate u uspravni položaj. Kod ovog rituala ne treba praviti pauze između ponavljanja.

 

ČETVRTI RITUAL

 

Četvrti ritual, kao i svi, stimuliše okretanje svih sedam vrtloga, ali se primarno odnosi na četvrti centar vrtložne energije koji preuzima višak Etera iz trećeg centra, zadržava jedan deo u sebi, a ostatak prosleđuje ka sledećem vrtložnom centru.

Sedi na pod sa nogama ispravljenim ispred sebe i stopalima rastavljenim u širini kukova (oko 40 centimetara). Uspravnog trupa, postavi dlanove na pod pored bokova. Zatim spusti bradu prema grudima, a potom zabaci glavu unazad koliko možeš. Istovremeno podigni telo tako da se kolena saviju, a ruke ostanu prave. Trup treba da bude u ravnoj liniji sa butinama, horizontalno u odnosu na pod. Ruke i donji deo nogu treba da budu uspravni i pod pravim uglom u odnosu na pod. Kada zauzmeš ovu poziciju zategni svaki mišić. Na kraju, opusti mišiće dok se vraćaš u početni sedeći položaj. Između ponavljanja rituala se može praviti pauza. Broj ponavljanja je najviše dvadeset i jedno ponavljanje.

 

 

Napomene: Ritam disanja kod ovog rituala treba uspostaviti kao i kod predhodnih, ali sa zadržavanjem daha. Duboko udišite dok se telo podiže, zatim zadržite vazduh dok se zatežu mišići, a izdišite potpuno dok se spuštate na pod. Dok traje pauza između ponavljanja treba nastaviti sa dubokim disanjem, ali sada bez zadržavanja daha. Između ponavljanja može biti jedan, dva, ali ne više od tri duboka udaha i izdaha.

 

PETI RITUAL

 

Peti ritual, isto kao i predhodni, stimuliše okretanje svih sedam vrtloga, ali se primarno odnosi na peti centar vrtložne energije koji preuzima višak Etera iz četvrtog centra, zadržava jedan deo u sebi, a ostatak prosleđuje ka sledećem vrtložnom centru.

Lezi na pod licem okrenutim prema podu. Osloni se uspravnim rukama, dlanovima okrenutim prema podu i nožnim prstima savijenim ka gornjem delu stopala. U toku ovog rituala, šake i stopala treba da budu razdvojeni u širini ramena (oko šezdeset centimetara), a ruke i noge treba držati pravo. Početni položaj treba da bude sa rukama pod pravim uglom u odnosu na pod i kičmom u luku, tako da je telo u visećem položaju. Potom zabaci glavu unazad što je moguće više, a onda, savijajući se u kukovima, podigni telo u obrnuti luk (obrnuto V). Istovremeno dok se izvijaš na gore, bradu pomeri napred, pritiskajući je na grudi. Zatim se vrati se u prvobitni položaj i počni ritual iznova. Kod ovog rituala ne treba praviti pauze između ponavljanja. Broj ponavljanja je najviše dvadeset i jedan.

Napomene: Ovaj ritual izgleda kao teže izvodljiv, ali već posle samo nedelju dana, on će postati najlakši za izvođenje. Kada postanete uspešni u njegovom sprovođenju trebalo bi ga dopuniti tako što ćete dopustiti da vam telo pada iz uzdignutog položaja skoro, ali ne sasvim do samog poda. Mišiće treba na kratko zategnuti u oba položaja, i u najvišem i u najnižem. Ritam disanja treba uspostaviti kao i kod predhodnih rituala bez zadržavanja daha. Duboko udisanje dok podižete telo, a izdisanje dok se spuštate.

 

ŠESTI RITUAL

 

Šesti ritual i naredni sedmi spadaju u domen Visoke Magije Elemenata koja se bavi svesnom i namenskom upotrebom energija vrtložnih centara, zatim transformacijom akumuliranog Etera i njegovom emanacijom bilo na Zemaljsku, bilo na Astralnu i Eteričnu ravan. Vršenje šestog rituala se ne preporučuje ljudima mlađim od trideset godina, odnosno onima koji nisu doživeli pun ciklus planete Saturn, odnosno Saturnov prvi povratak na početnu poziciju u trenutku rođenja, što se utvrđuje pregledom natalnog horoskopa.

Ako zaista želite da iskoriste šesti ritual, treba da prihvate jedno veoma teško samoograničenje,  a to je odricanje od seksualnog života, odnosno potpuni prestanak svake seksualne aktivnosti. Ovo ograničenje većina ljudi nije spremna da prihvati. Ljudima mlađim od trideset godina je ovo izuzetno teško za postizanje jer se nalaze u životnom periodu najjačeg ispoljavanja seksualnosti, koja bi trebalo da bude iživljena. Međutim ovo se savetuje ljudima koji su doživeli drugi Saturnov povratak, odnosno prešli 58-60 godina života, mada ukoliko su već oformljeni magovi i vladaju magijskim veštinama, među kojima je i Seksualna Magija, a prvenstveno Magija Elemenata, ovo nije uslov. Magovi koji su izvešteni u upravljanju energijama znaju da kanališu sopstvene energije, pa stoga mogu da nastave sa seksualnim aktivnostima i do pozne starosti, pa i do kraja života.

Kod prosečnog čoveka ili žene, jedan deo, a često je to najveći deo, vitalne životne energije koja hrani svih sedam vrtloga, kanališe se u reproduktivnu energiju. Toliko se akumuliranog Etera rasipa u prvom vrtlogu da nikad nema šanse da stigne do ostalih šest.

Da bi neko postao mag, ovu snažnu Silu Života mora da konzervira i okrene naviše tako da je mogu koristiti svi vrtlozi, a posebno sedmi, Zmajevo Oko. Ova reproduktivna energija se mora prekanalisati za više potrebe. Okretanje Životne Sile naviše je vrlo jednostavna stvar, a ipak vekovima čovek u tome obično nema uspeha. Na zapadu su mnogi magijski i religiozni redovi to pokušavali i nisu uspevali, jer su hteli da kontrolišu seksualnu energiju potiskujući je. Postoji samo jedan način da se gospodari ovim snažnim porivom, i to nije potiskivanje već transformacija, pretvaranje i istovremeno podizanje te energije naviše. Na taj način se zadobija onaj "Eliksir Života", kako su ga nekada zvali, i može se upotrebiti za najuzvišenije svrhe, a to je nešto što su ljudi i u prošlosti retko bili u stanju da urade, a kamo li danas. Ovo je moguće učiniti koroz primenu tehnika Visoke Magije Elemenata i Seksualne Magije. O ovim praksama ću posvetiti posebnu jednu od narednih knjiga. Za ovaj prvi nivo preinicijacijske magije dovoljno je ovo što je do sada objašnjeno kroz osnovnu Magiju Elemenata. Sa ovih pet, gore opisanih, završnih rituala se vrši potpuno uravnoteženje rada svih sedam centara vrtložne energije i ravnomerno preraspoređivanje akumuliranog Etera u prvih pet centara shodno potrebnim količinama za njihov neometan rad, dok se preostala akumilacija preusmerava ka šestom i sedmom vrtložnom centru koji jedini imaju mogućnost neograničene akumulacije i iz kojih je jedino ispravno vršiti emanaciju transformisanog Etera ka svim ravnima.

Opis šestog rituala koji sledi se ipak daje, ali zaista napominjem, nemojte praktikovati ovaj ritual ukoliko niste doneli čvstu i jasnu odluku da ćete se na dalje kroz svoj život i praksu posvetiti celibatu (neupražnjavanju seksualnih aktivnosti). Ovaj ritual je jednostavniji od svih predhodnih. Izvodi se samo kada se oseti višak seksualne energije i kada postoji prirodna želja za njenim ispoljavanjem. Upravo iz tog razloga je ovaj ritual toliko jednostavan da se može raditi bilo gde i bilo kada, kad god se oseti potreba. Šesti ritual direktno stimuliše šesti centar vrtložne energije povlačeći u sebe vertikalnim kretanjem sav višak akumuliranog etera iz najnižeg, prvog centra kroz i iz ostala četri centra.

Stani uspravno i polako ispusti sav vazduh iz pluća. Dok to radiš, savij se ka napred i stavi ruke na kolena. Naglo izbaci sav vazduh iz pluća i onda se vrati u uspravni položaj. Zatim postavi ruke na bokove i pritisni ih, što će izdići ramena. Dok ovo radiš, uvuci stomak koliko god možš i istovremeno podigni grudi. Ostani u ovom položaju koliko god možeš. Kada konačno moraš da uzmeš vazduh, udiši kroz nos. Kada se pluća napune, izdiši kroz usta. Dok izdišeš, opusti ruke puštajući ih da vise prirodno sa strane. Zatim nekoliko puta duboko udahni kroz usta ili nos. Samo tri ponavljanja ovog rituala je dovoljno da se preusmeri seksualna energija i okrene tok njene snažne sile naviše.

Ovaj snažni, šesti energetski vir koji se u tradiciji Drevnog Sumera naziva Krila Zmaja, ima neverovatnu moć da čoveka direktno izdigne na Astralnu ravan postojanja. Tačno određen broj ponavljanja ovog šestog rituala nakon predhodne jake seksualne stimulacije, ali bez doživljavanja orgazma, proizvodi ovaj efekat. I za ovaj celokupan ritual je potrebna neverovatno velika količina akumuliranog Etera. Način vršenja ove seksualne stimulacije neće biti opisan niti ću dati broj ponavljanja ovog rituala iz razloga moguće zloupotrebe. Bez potpune i savršene pripreme ovaj bi ritual, u potpunom izvođenju, mogao izazavati ozbiljne poremećaje, kako mentalne, tako i fizičke. Ponavljam ovo još jednom: Ovo nemojte ni praktikovati ni pokušavati!

 

SEDMI RITUAL

 

Sedmi ritual, zajedno sa šestim pripada praksi Visoke Magije Elemenata i Seksualne Magije. Njegovo je izvođenje od najranijih vremena i kroz sve magijske sisteme strogo zabranjeno, bez potpune predhodne pripreme i ovladavanja sa svih sedam Elemenata. Svi učitelji koji prenesu ovo znanje svojim učenicima, ostavljaju u amanet i strogu zabranu, da se ovaj ritual ne sme dati neiniciranima niti se sme javno obznaniti prostim ljudima. Ako bi ko bez potpune pripreme izvršio ovaj ritual, izazvao bi trenutnu smrt. Zbog toga se on ne sme ni napisati, ni neupućenom saopštiti. Ovo je među svim ritualima najjednostavniji ritual za izvođenje. Sastoji se od samo jednog pokreta i samo jedne reči. Može se izvesti bilo kada i bilo gde. Ovaj drevni ritual omogućava čoveku direktno izdizanje na Eteričnu ravan, ravan Bogova. A ko je još među ljudima spreman da stane licem u lice sa Bogovima? Ja takvog ne znam.

Postoji samo jedna razlika između običnog čoveka i maga. Prvi kanališe vitalnu Životnu Silu u seksualnu energiju, dok drugi okreće ovu Silu naviše da bi stvorilo balans i sklad putem svih sedam virova. Zbog toga mag svakim danom i časom postaje sve moćniji. On ili ona u sebi stvaraju čist "Eliksir Života".

Ponavljam, neka niko ne pomišlja da okreće seksualne struje naviše pre nego što je spreman da svetovni život ostavi za sobom i zameni ga blagodatima pravog majstorstva. Tek tada, neka takav čovek istupi napred, i uspeh će krunisati svaki njegov napor.

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-01-2013 04:30